2016年頭買電腦可以安裝M.2 NVMe SSD嗎?

2016年頭買電腦可以安裝M.2 NVMe SSD嗎? E-mail 此主題給朋友

本人對電腦硬件不太熟悉,請各位指點,2016年頭買電腦,底板華擎B150M Pro4,https://www.asrock.com/mb/Intel/B150M%20Pro4/index.tw.asp?cat=Specifications,想轉用M.2 NVMe SSD但底板不支援,如買pcie轉接卡我的底板可以嗎?請各位幫忙睇下,應安裝在那條PCI 1-4那條糟,謝謝各位。

附件

Snap5.jpg(81.09 KB)

2019-6-16 08:58 PM

底板

Snap6.jpg(9 KB)

2019-6-16 08:58 PM

PCI糟說明

熱賣及精選
沒有 m.2 slot
建議買 2.5" SATA SSD

回覆 引用 TOP

可以用nvme ssd boot 機.

轉接卡可以去高登搵, 或淘寶搵, 幾廿蚊
最下面條pcie 4 槽得pcie 3.0 x4, O岩晒

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-17 03:33 AM 發表

可以用nvme ssd boot 機.

轉接卡可以去高登搵, 或淘寶搵, 幾廿蚊
最下面條pcie 4 槽得pcie 3.0 x4, O岩晒
多謝回覆,請問PCIE 1和4有乜分別,插在1上是否不支援,心目中想平玩這張WD Blue SN500 500GB WDS500G1B0C M.2 SSD好嗎?有沒有價錢差不多有更好介紹。

引用:
原帖由 rayhkw 於 2019-6-17 07:58 AM 發表

多謝回覆,請問PCIE 1和4有乜分別,插在1上是否不支援,心目中想平玩這張WD Blue SN500 500GB WDS500G1B0C M.2 SSD好嗎?有沒有價錢差不多有更好介紹。 ...
兩邊都插得
有display card 就應該 display card 插 pcie 1, ssd 插 pcie 4
無display card 就求其

boot 機碟唔係太建議玩到咁平
比如話adata sx8200 pro 快一截都係貴一兩百

WD blue 無 DRAM buffer
對壽命會有一定影響多工時亦比較多lag spike

<SSD>Plextor M9Pe(Y) 512B 連散熱片 PX-512M9PeY HHHL卡 NVMe 1/2 Height PCIe 3.0 x 4 SSD 固態硬碟   HK$ 760

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-17 08:45 AM 發表

兩邊都插得
有display card 就應該 display card 插 pcie 1, ssd 插 pcie 4
無display card 就求其

boot 機碟唔係太建議玩到咁平
比如話adata sx8200 pro 快一截都係貴一兩百

WD blue 無 DRAM buffer
對壽命會有一定影響多工時亦比較多lag spike ...
如要買一隻安裝Win 10有乜好介紹500gb左右,謝謝。

引用:
原帖由 rayhkw 於 2019-6-17 11:10 PM 發表

如要買一隻安裝Win 10有乜好介紹500gb左右,謝謝。
samsung 970Evo plus
Adata sx9200pro
WD black

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayhkw 於 2019-6-17 07:58 發表

多謝回覆,請問PCIE 1和4有乜分別,插在1上是否不支援,心目中想平玩這張WD Blue SN500 500GB WDS500G1B0C M.2 SSD好嗎?有沒有價錢差不多有更好介紹。 ...
PCIE 1和4沒分別

[/img]

路過
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-6-18 01:28 AM 發表

PCIE 1和4沒分別
有分別

PCIE1係足X16速度,最多SUPPORT一張PCIE卡內置四條M.2,但呢條糟通常來插顯卡多

PCIE4係只有X4速度,最多SUPPORT一張PCIE卡內置一條M.2

呢個要睇主板上有冇接口

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mac仔 於 2019-6-18 03:32 發表

路過

有分別

PCIE1係足X16速度,最多SUPPORT一張PCIE卡內置四條M.2,但呢條糟通常來插顯卡多

PCIE4係只有X4速度,最多SUPPORT一張PCIE卡內置一條M.2
http:/ ...
華碩張卡在展銷嗰陣時已經俾人恥笑點解唔係pcie4

[/img]
引用:
原帖由 rayhkw 於 2019-6-17 07:58 AM 發表

我勸你想買WD SSD之前上WD COMMUNITY O的用家慘烈情況先好去做傻仔

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rayhkw 於 2019-6-16 20:58 發表

本人對電腦硬件不太熟悉,請各位指點,2016年頭買電腦,底板華擎B150M Pro4,https://www.asrock.com/mb/Intel/B150M%20Pro4/index.tw.asp?cat=Specifications,想轉用M.2 NVMe SSD但底板不支援,如買pcie轉接卡我的底板可以嗎?請各位幫忙睇下,應安裝在那條PCI 1-4那條糟,謝謝各位。 ...
我夠膽同你講b150所有主機板都支援PCIE NVMe SSD

轉接卡你需要我介紹嗎

[/img]

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-6-18 11:31 AM 發表

我夠膽同你講b150所有主機板都支援PCIE NVMe SSD

轉接卡你需要我介紹嗎
請介紹轉接卡

回覆 引用 TOP

42 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。