部電腦睇一個鐘頭影片做自動熄機, 想請教下各位師兄

部電腦睇一個鐘頭影片做自動熄機, 想請教下各位師兄 E-mail 此主題給朋友

已經拎咗去電腦舖度維修, 兩次都話我話顯示卡 出問題, 換咗兩次顯示卡唔夠一個星期又出事。 而家諗緊砌過部新嘅。 但部電腦唞一陣又開得返幾冇問題, 同埋部機又好快, 平時主要用嚟做文書同埋 睇片唔打機, 想問下各位師兄 有冇過文書睇片砌機list畀我,謝謝。 同埋想睇下各位師兄有冇其他意見畀我睇下整唔整得返部機。 同事上載依家部機嘅配置畀大家幫手望一望謝謝各位。

熱賣及精選
引用:
原帖由 gn13999 於 2019-6-15 03:40 PM 發表

已經拎咗去電腦舖度維修, 兩次都話我話顯示卡 出問題, 換咗兩次顯示卡唔夠一個星期又出事。 而家諗緊砌過部新嘅。 但部電腦唞一陣又開得返幾冇問題, 同埋部機又好快, 平時主要用嚟做文書同埋 睇片唔打機, 想問下各位師兄 有冇過文書睇片砌機list畀我,謝謝。 同埋想睇下各位師兄有冇其他意見畀我睇下整唔整得返部機。 同事上載依家部機嘅配置畀大家幫手望一望謝謝各位。
9790478 9790479 ...
就算一些 會不斷食記憶體的WORD文件,也只會食到(1)出現藍畫面,
然後(2)重新啟動。

如果是其他壞, 也只會(1)凍結靜止畫面, (2)鍵鼠無法操作。

至於熄機, 通常是(1)過熱, (2)火牛壞咗, (3)底板壞咗。

😀🤣😅😍😆😂🤣🥰😍

個人簽名: [size=0.63]黃金工程

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 gn13999 於 2019-6-15 15:40 發表

你部機二手都值800蚊拿拿林放番出去啦

[/img]
引用:
原帖由 gn13999 於 2019-6-15 15:40 發表

文書夠用

ASRock 華擎 X470 Taichi X470, DDR-4, AM4 Socket, Intel GbE Lan,USB3.1 Gen2 Type A/C, ATX M/BHK$ 1585[url=]
[/url]
Kingston DDR4 2666MHz 4GB Ram KCP426NS6/4HK$ 195[url=]
[/url]
AMD Athlon 200GE YD200GC6FBBOX 2 Cores/ 4 Threads, 3.2GHz, 4MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/CoolerHK$ 380[url=]
[/url]
<SSD>HIKVISION 256GB CRIUS E2000 M.2 2280 連散熱片 HS-SSD-E2000/256G 3D TLC PCIe Gen 3 x4 NVMe SSDHK$ 299[url=]
[/url]
SilverStone 銀欣 SFX 系列 ST45SF 450W Micro ATX (SFX) 80Plus Bronze 火牛HK$ 409[url=]
[/url]
NZXT H500 Matte White (白色玻璃) USB3.0 ATX Case (CA-H500B-W1)HK$ 660[url=]
[/url]
總數:HK$ 3528

[/img]

路過

上網睇片的話,建議用firefox,會用少d cpu,另外firefox加入了NVIDIA顯卡運算功能,可以再用d少cpu
用FIREFOX的了NVIDIA顯卡運算功能,建議UPDATE最新版DISPLAY DRIVER會有幫助
https://www.nvidia.com.tw/Download/index.aspx?lang=tw

回覆 引用 TOP

搞咩呀?樓上都冇話用甘油條 你教定人地點樣將甘油條塞落個pat度

[/img]
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-6-15 09:55 PM 發表

搞咩呀?樓上都冇話用甘油條 你教定人地點樣將甘油條塞落個pat度
DISPLAY DRIVER同FIREFOX都唔使用錢,試咗先啦?

想請問呢幾款o唔ok? 定係自己砌會好過佢地?

引用:
原帖由 gn13999 於 2019-6-16 02:23 AM 發表

9792882 9792883 9792884

想請問呢幾款o唔ok? 定係自己砌會好過佢地?
同你宜家差唔多快.

不如先試下點解熄機先.

你粒CPU 本身有 GPU, mon 改插底板又會唔會熄機?
display card 壞真係好少會熄機, 只會hang機, restart 都少

熄機一係CPU 過熱, 或底板過熱, 一係電流過載, 都會啟動保護機制熄機

https://www.cpuid.com/softwares/hwmonitor.html
呢個工具可以監察溫度
down 佢落黎, 開住黎睇片, 睇下幾多度
如果高溫係元凶, 最多用幾百改善散熱就可以解決, 一般清清塵加把機箱風扇幾廿蚊就得
如果唔係再諗

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mac仔 於 2019-6-15 10:21 PM 發表

DISPLAY DRIVER同FIREFOX都唔使用錢,試咗先啦?
正經貼唔好理果條友. 佢只係派下膠.

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。