註冊 登入

RAM 的頻率一問

RAM 的頻率一問 E-mail 此主題給朋友

大家好
我的底板是Gigabyte X470 Gaming 7, 已更新最新bios
而我用緊 G Skill 2 x 16gb 3600mhz 既RAM
但我係setting 即使set 去 3600mhz, 但出到黎最高只有2100MHz?

係咪我做錯左D野?

熱賣及精選
 入WINDOWS 先, 用CPUZ 等軟件CHECK 下幾快.

https://www.cpuid.com/softwares/cpu-z.html

回覆 引用 TOP

路過

有機會是壞底板或者是BIOS顯示錯誤 建議你成塊底板賣出去買塊新嘅

[/img]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 reclimation 於 2019-6-13 11:52 PM 發表

大家好
我的底板是Gigabyte X470 Gaming 7, 已更新最新bios
而我用緊 G Skill 2 x 16gb 3600mhz 既RAM
但我係setting 即使set 去 3600mhz, 但出到黎最高只有2100MHz?

係咪我做錯左D野?
9784363 ...
DDR4-3200 RAM 係行 1.6Ghz I/O
(而RAM 本身只係 400Mhz)
DDR 意思係 double data rate, 一個周期傳送兩次數據, 1.6Ghz I/O > 3.2GT/s
雙通道理論傳輸速度係 3.2GT/s X 64bit/T X 2= 51.2GBytes/s

由第一代DDR 開始, I/O 頻率幾多Mhz就係標示數字除二

所以頻率上到 2Ghz 樓上的話, 即係上左 DDR4-4000, 你係咪已經超左外頻?
我估你的確係做錯野, 超得太高了....

有D 人腦齡太短, 一開始玩RAM 已經係DDR, 唔知DDR 乜意思, fine

但唔該唔識野唔好出黎亂up 廿四老點人. 維基你都識查掛?

回覆 引用 TOP

ram是否2易買?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-14 01:52 AM 發表

DDR4-3200 RAM 係行 1.6Ghz I/O
(而RAM 本身只係 400Mhz)
DDR 意思係 double data rate, 一個周期傳送兩次數據, 1.6Ghz I/O > 3.2GT/s
雙通道理論傳輸速度係 3.2GT/s X 64bit/T X 2= 51.2GBytes/s

由第一代DDR 開始, I/O 頻率幾多Mhz就係標示數字除二

所以頻率 ...
其實條ram 話係 3600mhz 我set 返去 3600mhz 都叫超得太高嗎? 

引用:
原帖由 sensemomo 於 2019-6-14 08:50 AM 發表

其實條ram 話係 3600mhz 我set 返去 3600mhz 都叫超得太高嗎?  
無一條RAM I/O 行到 3600Mhz
DDR4 3600 係 1800Mhz

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sensemomo 於 2019-6-14 08:50 發表

最主要問題是你的主機板顯示錯誤 其他廠的主機板冇這方面問題

強烈建議你二手賣出去

[/img]

.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-6-14 10:22 發表

最主要問題是你的主機板顯示錯誤 其他廠的主機板冇這方面問題

強烈建議你二手賣出去
你指我底塊唔support 依條ram 嗎?

引用:
原帖由 reclimation 於 2019-6-14 11:09 AM 發表

唔好聽佢亂up

DDR4 3200 頻率係 1600Mhz, 唔係 3200Mhz
宜家既RAM 同底板都唔可能上到 3200Mhz (DDR4 6400!)

你自己用CPU Z 睇下

下面幅圖都清楚表達到頻率係要除返二

引用:
原帖由 reclimation 於 2019-6-14 11:09 發表

塊底板本身有問題我建議你唔好用呢個品牌嘅主機板

[/img]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2019-6-14 11:38 發表

唔好聽佢亂up

DDR4 3200 頻率係 1600Mhz, 唔係 3200Mhz
宜家既RAM 同底板都唔可能上到 3200Mhz

你自己用CPU Z 睇下

下面幅圖都清楚表達到頻率係要除返二
https://www.overclock.net/photopost/data/1610398/e/ed/ed69c637_1q1mwj.jpeg ...
你邊位呀咁冇禮貌嘅

[/img]

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2019-6-14 11:50 AM 發表

你邊位呀咁冇禮貌嘅
我對唔識野亂up廿四既廢物唔會有幾好禮貌。

唔好對號入座呀。

17 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。