註冊 登入



3900x 最有性格比.. 12核   $499 ..
3700x 8核.. $ 329   ..  3900x  多了4核, 只多了一半的錢, 而且更快..
我自己就买3950x ..因為長用不升級了,  ram 也32gb ..
顯卡用番張..1060先.等下年的新卡..
amd 現在用r590 打1660 的, 但打不过1660ti ..



引用 TOP

被引用(1)
邊粒性價比最高仲要待測, 不過我感覺 3700X 對大眾應該係最適合. 3900X 多一半核又多一半錢, 快只係 200 MHz single-core, all-core 應該都係差唔多 (到呢個 clock speed 200 MHz 根本可以無視), 照計性價比差唔多.

RX 590 依家減到同價先至有得同 1660 打, 之前貴啲根本冇得打. 不過雖然同價, 我都寧願買 Nvidia, 始終多啲遊戲偏向 Nvidia 優化. 之前 RX 580 上位打得到 1060 係因為性能差唔多但價錢平得多, 依家 RX 590 同 1660 同價, 輸硬.

3950X 九月出, E3 講咗, 唔係十月.
講真, 諗住長用都唔會揀 3950X, 真係有需要先會揀. 16 cores, 32 threads 長用到粒 CPU 落後到不得了打機依然都可能未到呢個需求. 3900X 12 cores, 24 threads 都應該起碼用六年或以上先至開始達標.



引用 TOP

伸延閱讀
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]
發新話題發佈投票


重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Rights Reserved.
版權所有,不得轉載。