註冊 登入

AMD E3 - RYZEN 3950X/RADEON 5700 XT

幾多人打機用test bench呀
公版出blower 先正路, 其他設計留比非公,  nvidia 根本係七左.
open air 掂, 入左機箱就難搞, CPU 熱起碼五度.

CPU 果度你要最平 16C32T 可以上淘寶搵洋垃圾, 唔好話 499 USD, 499 人仔都有.
3400G 賣千一蚊, 又唔鎖頻IHS又用返焊錫, 你仲可以要求乜?
宜家唔係換代wor
或者, 佢既用途係乜野先, 打大作個iGPU 都應付唔黎啦.
得 4C8T 就算長期全部核心 4Ghz 跟個散熱都夠晒用

future proof? 千一蚊粒U 包埋GPU 你要future proof 咪玩啦.

熱賣及精選
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-6-12 09:07 AM 發表

高少少全部都係x, 冇冇x版本
你可以將 3700X 當係 3800 架.
AMD 個X 應該同PBO 有關. 有X 開 PBO 超得勁D.
你要當佢無 X 咁用, 熄左PBO 就得了.

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-6-12 11:43 AM 發表

見到有網講3700 95W
個網老作啦.

AMD Ryzen 8 核一係 105W 一係 65W.
3700X 65W

引用:
原帖由 channy911 於 2019-6-13 07:45 AM 發表

你睇市面上有幾多非公版 Vega 56/Vega 64, Radeon VII 再講 blower 留畀佢哋出. 5700/5700 XT 又成炮灰.
你用咩機箱咁垃圾會令 open air 搞高 CPU 五度? 去睇下啲人做多 test 比較, open air 贏, blower 畀人批咗好耐.

攞咩垃圾比? 依家係講緊 1950X 性價比比新出嘅 395 ...
1950X 應該會比新U 慢兩成以上.
未計FP 同 AVX 會比屈機.
有得比?

至於乜野機箱會令到CPU 熱五度.
你其實係咪從未用過勁既 display card?望下隔離貼啦
https://computer.discuss.com.hk/ ... &extra=page%3D1

引用:
原帖由 channy911 於 2019-6-14 02:46 AM 發表

點解冇得比? 2700X 打機一般比 9900K 慢 20% - 30%, 大家何嘗唔係比較? 咁樣先至有性價比. 乜都唔比點會有性價比?

你應該睇多啲 tech review, 唔係單元事件. 人哋幾十張卡比較溫度, 音量, 性能, 等等, 各 reviewer 已經有共識 blower card 唔掂. 你就攞單一事件作準? 加油! 祝你好運. ...
open air 同機箱入面溫度唔同係基本知識黎.
何況宜家唔係計GPU 溫度, 而係GPU 對CPU溫度影響. 你睇果D review 有無測呢?
blower 嘈又好乜都好, 佢唔會搞到 CPU 過熱熄機, 已經合格了.
紙上談兵有鬼用, 真係落手裝試下. 一個真實既 case 好過你吹一萬字水
當然呢D 一樣係常識, 自從 Geforce 8/9系將TDP 拉到上 200W, N 年前既 review 都會講blower 卡對機箱散熱要求低好多.

3950X 快兩三成賣貴一半有乜問題? 2950X 比 1950X 快一兩成都唔只賣呢個價.
你比唔起咪唔好買咁快, 但大把人比得起. RAM 都係一樣, DDR4 4000 樓上貴 DDR 4 3200 一半以上, 一樣有人買.
唔好諗住果幾千蚊好多啦小朋友, 大把人一日股市上落都唔止呢個數. 人地玩車果D 求其一條鐵都幾千蚊啦.
仲有 1950X 已經停產左了, 過多排你想買都買唔到.

引用:
原帖由 channy911 於 2019-6-15 02:39 PM 發表

人哋比較 GPU 溫, 機箱溫, CPU 溫, VRM 溫, 等等, 你就話人哋淨係比 GPU 溫...
算喇, 費事簁氣, 你加油!
有review有比, 你睇果D 無, 或者你睇唔到. 所以呢?
只係問一句, 你真係裝過未?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。