[軟件問題] Macrium reflect - clone drive

Macrium reflect - clone drive E-mail 此主題給朋友

请各位師兄幫幫手
我部手提電腦用windows 10 home. 只可放一條nvme m.2 ssd.
咁我用macrium reflect 呢個program 復制用緊那个ssd Drive 落條新nvme m.2 ssd 到。
復制顺利完成。
咁我入bios 按f12 都見到個新ssd Drive.但當用佢來boot 机時就話有blue screen error.
Cloned 咗二次都係咁。
有冇師兄試過又揾到解決方法呀。

熱賣及精選
引用:
原帖由 tofubb 於 2019-6-10 10:41 AM 發表

請各位師兄幫幫手
我部手提電腦用windows 10 home. 只可放一條nvme m.2 ssd.
咁我用macrium reflect 呢個program 複製用緊那個ssd Drive 落條新nvme m.2 ssd 到。
複製順利完成。
咁我入bios 按f12 都見到個新ssd Drive.但當用佢來boot 機時就話有blue screen error.
Cloned  ...
即係你當時只有一隻 m.2 插住黎 boot?
1. clone 完要甩走晒全部碟,只剩一隻 boot disc,唔要任何其他野才起機
2. 如果 1. 唔得,試 reset bios
3. 如果 2. 都唔得,試整隻 usb w10 裝機 flashdrive,用佢黎起機,然後選擇 repair boot

引用:
原帖由 齋煎 於 2019/6/10 11:39 發表

即係你當時只有一隻 m.2 插住黎 boot?
1. clone 完要甩走晒全部碟,只剩一隻 boot disc,唔要任何其他野才起機
2. 如果 1. 唔得,試 reset bios
3. 如果 2. 都唔得,試整隻 usb w10 裝機 flashdrive,用佢黎起機,然後選擇 repair boot ...
唔該師兄 會試吓
即係我要拆開機換條新m.2落去 唔得就用之前backup 去repair?

我部機當時係插住舊m.2,
再用USB插新m.2 (用個enclosure). 然後選擇用USB 起機
個error code 係“inaccessible boot drive”

引用:
原帖由 tofubb 於 2019-6-10 12:39 PM 發表

唔該師兄 會試嚇
即係我要拆開機換條新m.2落去 唔得就用之前backup 去repair?

我部機當時係插住舊m.2,
再用USB插新m.2 (用個enclosure). 然後選擇用USB 起機
個error code 係「inaccessible boot drive」 ...
但凡由舊 clone 去新,clone 完之後,要將所有碟全部甩晒,只插新碟,reset bios,之後起機。起得到機,證實成功後才處理其它。切記。

引用:
原帖由 齋煎 於 2019/6/10 12:51 發表

但凡由舊 clone 去新,clone 完之後,要將所有碟全部甩晒,只插新碟,reset bios,之後起機。起得到機,證實成功後才處理其它。切記。
請問reset bios 有乜要注意

引用:
原帖由 tofubb 於 2019-6-10 02:28 PM 發表

請問reset bios 有乜要注意
睇清楚原先設定是 uefi 定係 legacy bios,reset 之後再設定回原先的設定。

你用Macrium reflect應該會造埋一隻開機macrium 手指, 個program 有reset disk machine係方便clone機時將hardware 的資料都更新埋

引用:
原帖由 齋煎 於 2019/6/10 16:06 發表

睇清楚原先設定是 uefi 定係 legacy bios,reset 之後再設定回原先的設定。
谢谢師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daydream58d 於 2019/6/10 21:14 發表

你用Macrium reflect應該會造埋一隻開機macrium 手指, 個program 有reset disk machine係方便clone機時將hardware 的資料都更新埋
係咪要另外做?
我用佢免费版 係咪要俾錢先有

引用:
原帖由 tofubb 於 2019-6-11 02:05 AM 發表

係咪要另外做?
我用佢免费版 係咪要俾錢先有
不用, 個program 有選項, 我也是免費家用版, 不明可看youtube marium教學

引用:
原帖由 齋煎 於 2019/6/10 16:06 發表

未换之前
我入bios 見到 UEFI secure boot : ON
和 UEFI BIOS Version and UEFI BIOS Date
係咪代表 舊的是用UEFI, 我新的用番UEFI 就可以

唔好意思 想多問
係bios Config
Thunderbolt BIOS Assist Mode 和
Wake by Thunderbolt(TM) 3
通常係 disable 定 enable 比较好

唔该该哂師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 daydream58d 於 2019/6/11 09:03 發表

不用, 個program 有選項, 我也是免費家用版, 不明可看youtube marium教學
明白
我即係要create image
System, program 和winRe_drv 作開機用

謝謝師兄

回覆 引用 TOP

Maricum 建立還原碟/USB 同樓主既情況無大關係

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 齋煎 於 2019-6-10 12:51 發表

唔一定既,只要起到boot manual選到你想起既硬碟或SSD做 first boot都得嘛!

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。