註冊 登入

[軟件問題] TP_LINK WiFi

TP_LINK WiFi E-mail 此主題給朋友

各位c兄c姐,想請問電腦如何連接WiFi ,之前一直都連到,突然連唔到,係咪我set錯野🥺

精選樓盤
引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-9 11:01 PM 發表

各位c兄c姐,想請問電腦如何連接WiFi ,之前一直都連到,突然連唔到,係咪我set錯野🥺
其實要自己寫profile的嗎?應該不是在router中設定的嗎?
我個冇理佢嘅喎,所有嘢在router中set好,等佢自己搵就得啦。

附件

img02.jpg(59.27 KB)

2019-6-9 11:46 PM

img01.jpg(35.65 KB)

2019-6-9 11:46 PM

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-9 11:01 PM 發表

你撳個network嚟睇睇,睇下scan到個router沒有?

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

無😳

引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-9 11:52 PM 發表

無😳
師姐,當你師姐啦,你個WIFI都scan唔到個router,梗係唔得啦。
你睇睇我個network嗰度,scan到附近好多個router(SSID)出嚟架。
如果你確認router冇事,事實上,如果在市區住宅咁密集,真係好難scan唔到其他的router,但你真係一個都scan唔到喎。
睇下個WIFI插好未,檢查下先啦。
或者去設定→網路和網際網絡→變更介面卡選項(唔係真係叫你去變更,入去睇下而已),睇下見唔見到你隻TP-Link先。

如果你個TP-LINK冇問題的話,應該見到佢的(紅色圈)。

附件

img03.jpg(38.59 KB)

2019-6-10 12:09 AM

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-6-10 12:05 AM 發表

師姐,當你師姐啦,你個WIFI都scan唔到個router,梗係唔得啦。
你睇睇我個network嗰度,scan到附近好多個router(SSID)出嚟架。
如果你確認router冇事,事實上,如果在市區住宅咁密集,真係好難scan唔到其他的router,但你真係一個都scan唔到喎。
或者去設定→網路和網際網絡→變更介面 ...

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-6-10 12:05 AM 發表

或者去設定→網路和網際網絡→變更介面 ...
但我電話又連到wifi上網😳😳

引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-10 12:09 AM 發表

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-10 12:11 AM 發表

但我電話又連到wifi上網😳😳
咁咪即係代表你個router冇事囉,咁咪去睇下windows個設定,上面講咗了,你去睇下先啦,而家可能係個wifi adapter有事,所以scan唔到個router。

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-6-10 12:16 AM 發表

咁咪即係代表你個router冇事囉,咁咪去睇下windows個設定,上面講咗了,你去睇下先啦,而家可能係個wifi adapter有事,所以scan唔到個router。
請問係咪咁?🙏

引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-10 12:09 AM 發表

你隻TP-LINK有事呀,睇唔睇到打咗個紅交叉呀?
有幾個可能:1. 隻嘢壞咗,2. 未插好線或插口鬆脫,3. 未安裝好應有的驅動程式。

去檢下一下USB插線,必要時換過條USB線,或轉換下電腦嘅USB插口,如果檢查好都仲唔得,就睇下重新安裝買TP-LINK時的驅動程式。如果係壞了,我地就冇本事整了,只能做到此處,就去買過隻。

可以答下我:1. 最近有冇郁過部電腦或拆過嘢,2. 有冇安裝過作業系統或其他嘢?

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-6-10 12:23 AM 發表

你隻TP-LINK有事呀,睇唔睇到打咗個紅交叉呀?
有幾個可能:1. 隻嘢壞咗,2. 未插好線或插口鬆脫,3. 未安裝好應有的驅動程式。

去檢下一下USB插線,必要時換過條USB線,或轉換下電腦嘅USB插口,如果檢查好都仲唔得,就睇下重新安裝買TP-LINK時的驅動程式。如果係壞了,我地就冇本事整了,只能做到此處,就去買過隻。

可以答下我:1. 最近有冇郁過部電腦或拆過嘢 ...
1. 最近有冇郁過部電腦或拆過嘢 (沒有)
2. 有冇安裝過作業系統或其他嘢?(沒有)
隻 TP_LINK 2013年買,可能係時候要買過隻新 😳

引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-10 12:21 AM 發表

9768397請問係咪咁?🙏
答多一樣嘢,去設定→防火牆與網絡保護→私人網絡→連入連線,睇下個方格係咪打咗鈎?

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-6-10 12:29 AM 發表

答多一樣嘢,去設定→防火牆與網絡保護→私人網絡→連入連線,睇下個方格係咪打咗鈎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小女子0101 於 2019-6-10 12:28 AM 發表

1. 最近有冇郁過部電腦或拆過嘢 (沒有)
2. 有冇安裝過作業系統或其他嘢?(沒有)
隻 TP_LINK 2013年買,可能係時候要買過隻新 😳
咩型號?我都買咗三年啦。
真心,有冇試過重新安裝驅動程式或換過條USB線同插口?

61 12345
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。