註冊 登入

求5千內想有...底板,ram cpu

求5千內想有...底板,ram cpu E-mail 此主題給朋友

我見某電腦店有3件裝大約尼個價錢...
$5000 內可吾可以用到i7 9700k 或者其他
asus z370, z390f 或者其他asus 底板嗎.?
16g ram

另求5千內有...底板,ram cpu最好i7有埋內顯更好   [可有可冇 m.2 128gb]

熱賣及精選
$5K有找,Asus只能買最cheap的Z390

Intel Core i7-9700K Coffee Lake (3.6GHz,12M Cache,LGA 1151,14nm,Unlocked) CPU BOX  $3110

ASRock Z390 Phantom Gaming 4 , ATX M/B  $1030
Gigabyte Z390-UD             , ATX M/B  $1030
Asus Prime Z390M-PLUS       , MATX M/B  $1045
Gigabyte Z390 M Gaming     , MATX M/B  $1130

Corsair Vengeance LPX DDR4-3200MHz 16GB Kit CMK16GX4M2E3200C16  $699

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tarotpokok 於 2019-6-2 18:15 發表

asus z370, z390f 或者其他asus 底板嗎.?
16g ram

另求5千內有...底板,ram cpu最好i7有埋內顯更好   [可有可冇 m.2 128gb] ...
1.Intel Core i3-8100 box $1000

2.ASRock  B360M Pro4 DDR4 LGA-1151 M.ATX M/B  $590

G.SKILL DDR4 3000 8gx2 $1100

Msi RX570 Armor 8GB OC GDDR5  $1399

Samsung 860 EVO 250g ssd sata $360

seasonic m12ii evo 520 ( 我本身有)

WD Blue WD10EZEX 1TB 7200rpm 64MB 3.5 Inch HDD ( 我本身有)

NZXT H500 Elite Tempered glass ATX Case $699

= $5148

[/img]

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tarotpokok 於 2019-6-2 06:15 PM 發表

16g ram

另求5千內有...底板,ram cpu最好i7有埋內顯更好   [可有可冇 m.2 128gb] ...
97K? 散熱唔得 降頻降到連8700都勁過你 同埋真係識超頻?火牛夠力?
如果你係打機 核顯冇用咖  唔通你用核顯打 真係用核顯打機 出門轉左買2400G
ASUS最平係PRIME Z390M-PLUS供電就見仁見智 唔超頻點解要用Z板?
16GB RAM係單條定8GBX2?頻率由主流2133到3200 要唔要馬甲
SSD大跳水仲128GB?一年半載就爆倉!用來打機或工作一定唔得  現主流都500起步

GO HABS GO!

引用:
原帖由 ~魁~北~克~ 於 2019-6-2 11:17 PM 發表

97K? 散熱唔得 降頻降到連8700都勁過你 同埋真係識超頻?火牛夠力?
如果你係打機 核顯冇用咖  唔通你用核顯打 真係用核顯打機 出門轉左買2400G
ASUS最平係PRIME Z390M-PLUS供電就見仁見智 唔超頻點解要用Z板?
16GB RAM係單條定8GBX2?頻率由主流2133到3200 要唔要馬甲
SSD大跳水仲128GB?一年半載就爆倉!用來打機或工作一定唔得  ...
火牛620w 顯己有1070  8x2 ram 頻率2666起

AMD 2700X  不用买散熱..  效能差不多..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tarotpokok 於 2019-6-2 06:15 PM 發表

16g ram

免強可以!CPU加Ram巳經差不多三千九了!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tarotpokok 於 2019-6-3 10:16 AM 發表

火牛620w 顯己有1070  8x2 ram 頻率2666起
火牛的話 唔大超夠力既 I家目前用9400F都夠 如果遲下
非超頻RAM又大插水 2133到2666 有馬甲都唔過千 G SKILL實冇死
卡反而唔急住換 到時19年尾到2020會更平更省電性能更強
如果唔介意入手A家 本身Ryzen高 CP值 溫控好 等3代出左 2代就減價

GO HABS GO!
引用:
原帖由 ~魁~北~克~ 於 2019-6-3 08:23 PM 發表

火牛的話 唔大超夠力既 I家目前用9400F都夠 如果遲下
非超頻RAM又大插水 2133到2666 有馬甲都唔過千 G SKILL實冇死
卡反而唔急住換 到時19年尾到2020會更平更省電性能更強
如果唔介意入手A家 本身Ryzen高 CP值 溫控好 等3代出左 2代就減價 ...
謝謝意見

回覆 引用 TOP

謝謝各位意見

回覆 引用 TOP

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。