註冊 登入

(緊急!!!)有冇人知咩事,花哂

(緊急!!!)有冇人知咩事,花哂 E-mail 此主題給朋友

會慢慢多三色格,最後會黑晒,顯格仲著燈應該冇事,用緊amd 390

回覆 引用 TOP

精選樓盤
啟示錄,

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-5-20 11:26 PM 發表

啟示錄,
係咩事師兄

引用:
原帖由 andy5d09 於 2019-5-20 11:34 PM 發表

係咩事師兄
壞display card

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andy5d09 於 2019-5-20 11:34 PM 發表

係咩事師兄
亂估, 譬如顯片壞,
只要溫度上升、或某粒CAP谷到滿/或粒CAP慢漏, 慢慢無力, 咪SHOW個世界末日畀你囉~
抹顏色都無力丫.

自動提醒你更換新顯卡

知道,吾該哂各位師兄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-5-20 11:44 PM 發表

亂估, 譬如顯片壞,
只要溫度上升、或某粒CAP谷到滿/或粒CAP慢漏, 慢慢無力, 咪SHOW個世界末日畀你囉~
抹顏色都無力丫.

最新情況,我停左顯卡,用內顯,但都係咁,會同會個mon先有事?定兩樣都有事

引用:
原帖由 andy5d09 於 2019-5-21 12:03 AM 發表

最新情況,我停左顯卡,用內顯,但都係咁,會同會個mon先有事?定兩樣都有事
喔~
芒內、顯卡、底板內顯都有circuit,
一般粗淺電子常識而言, 都係要circuit推, 有部份可能分區推, 你貼圖最表面見便是一塊一塊無色甩晒,
又同時間長短有關.
推斷電子circuit fail便由此而來, 不過顯卡能者多勞、高危咁解.

既然芒內有circuit, 壞芒機會大過[顯卡+內顯]同時壞掛~
  • 換芒試試,
  • 如果芒準時發作, 你見甩晒block時, 便熄芒power, 幾分鐘開番, 睇下會唔會好番, 便知分曉~

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-5-21 12:34 AM 發表

喔~
一般粗淺電子常識而言, 都係要circuit推, 有部份可能分區推, 你貼圖最表面見便是一塊一塊無色甩晒,
又同時間長短有關.
推斷電子circuit fail便由此而來, 不過顯卡能者多勞、高危咁解.

既然芒內有circuit, 壞芒機會大過[顯卡+內顯]同時壞掛~
  • 換芒試試,
  • 如果芒準時發作, 你見甩晒b ...
  • 吾該你先師兄,我試下

回覆 引用 TOP

引用:
    原帖由 111x111=12321 於 2019-5-21 12:34 AM 發表

喔~
    又同時間長短有關.

• 換芒試試,
  • 如果芒準時發作, 你見甩晒b ...

• 換左屋企第2個mon試一樣,咁姐係點

引用:
    原帖由 andy5d09 於 2019-5-21 12:47 AM 發表

換左屋企第2個mon試一樣,咁姐係點
    換埋CABLE啦,

如果都係咁, 唔通中左高毒?

引用:
    原帖由 111x111=12321 於 2019-5-21 12:50 AM 發表

換埋CABLE啦,

如果都係咁, 唔通中左高毒?
    試咁換Hdmi試一樣係咁同埋宜家用緊果條新買,應該吾關事

回覆 引用 TOP

莫非咁黑仔底板顯卡一齊壞?

引用:
    原帖由 leungmanman 於 2019-5-21 01:43 AM 發表

莫非咁黑仔底板顯卡一齊壞?
    唉今年真係勁黑仔,師傅有冇相熟整電腦幫手check下,吾想比人點

69 12345
     提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
    [按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。