• 瀏覽: 1,202
  • 回覆: 14
rackstation 是否好貴, 最平可幾多錢?

回覆 引用 TOP

好少見Rackstation.

除非virtual.

回覆 引用 TOP

我不知道用機架, 即pc case, 能否做到同樣效果

因可自己裝linux os, 但motherboard 不知能否插入十幾個hdd sata port

https://www.youtube.com/watch?v=LjcaY1dFjl4

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-5-5 01:25 AM 發表

我不知道用機架, 即pc case, 能否做到同樣效果

因可自己裝linux os, 但motherboard 不知能否插入十幾個hdd sata port
(無睇片)

咪住先,「可自己裝linux os」, 我唔計driver/即hw的專長,
os是軟野, 不計較機箱、底板設計.

你認為點解唔係一樣裝法???

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-5-5 01:54 AM 發表

(無睇片)

咪住先,「可自己裝linux os」, 我唔計driver/即hw的專長,
os是軟野, 不計較機箱、底板設計.

你認為點解唔係一樣裝法???
不, 我意思是底板, 能否跟rackstation 一樣,可以分十幾個sata port 來插hdd or ssd

咁linux os or nas os, 是後話, 如果motherboard, 有D可以用上十幾條sata cable in one motherboard

咁當然一樣可以做rackstation from pc case, nas os 只在於raid, 但我問的反而是硬件的support

其實我問的原意, 是想將old pc motherboard and pc case, 加裝少少野, 做到rackstaion 的效果

咁用層層鐵架, X本城都有得買, 而old notebook, 因行vista or xp, 太慢了, 又無高清

咁不想浪費, 當作server 的monitor, 來control 這一組的old pc case

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 女友m痛的大移媽 於 2019-5-5 02:28 AM 發表

不, 我意思是底板, 能否跟rackstation 一樣,可以分十幾個sata port 來插hdd or ssd

咁linux os or nas os, 是後話, 如果motherboard, 有D可以用上十幾條sata cable in one motherboard

咁當然一樣可以做rackstation from pc case, nas os 只在於raid, 但我問的 ...
你果然是Soft nerd, 不知硬野.

機箱、底板, 自然因為物理條件不同(I.e. notebook vs desktop(tower) vs rack), 是三條不同的 product lines!
無得變身、無得改裝 ----- 不能是你的目標.

• 夾硬搞, 要努力僭建,  最後起成危樓.
  • 真係要GO RACK的話, 你的下一個目標是SHOPPING, 在該racky product line之內, 有你要找的.

回覆 引用 TOP

瘋狂加sas插卡可以抆到車邊

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-5-5 09:21 AM 發表

瘋狂加sas插卡可以抆到車邊
我見到 bitcoin farm 影像.

回覆 引用 TOP

資源錯配冇法

回覆 引用 TOP

我其實完全唔熾·,其實rackstation係唔係主要方便放係server rack, 而server rack又放係server room入面,對冷氣,消防,電力,保安要附合某些要求。
hardware software真係示付需要,可以係linux Microsoft server, 又可以係SQL, web, mail, file server. 又有d國家級超級電腦如天河二號,幾萬粒cpu行linux parallel processing, 都係放係rack度。

搵個可以裝好多碟既大ATX 機箱+SAS 卡(SAS 可以 1 開4 SATA, 買張4頭既又或者2張2頭既已經可以支援到16隻碟) 就可以做到相同效果, 只係唔係rack formfactor 咁啫

但你無留意咁多碟既機, 其實會好嘈, 尤其是機內風扇多果D箱

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

不如講下你整黎做乜先。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smatone 於 2019-5-6 08:45 AM 發表

我其實完全唔熾·,其實rackstation係唔係主要方便放係server rack, 而server rack又放係server room入面,對冷氣,消防,電力,保安要附合某些要求。
hardware software真係示付需要,可以係linux Microsoft server, 又可以係SQL, web, mail, file server. 又有d國家級超級電腦如天河二 ...
第一段基本正確,
但你唔好諗住功能性有利,
目前為止, 好似無人有此「冷氣,消防,電力,保安」要求.
(指業界標準, 唔係某公司董事局、招標合約)

簡單來講, Rack是專業、企理.

回覆 引用 TOP

你目標似乎只是考慮善用剩餘物資, 一展鴻圖,

下面三幅願境圖, 諗一諗如何選擇.

專業/企理 vs 僭建/起成危樓 vs workshop/farm

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]