註冊 登入

新人唔識砌機,求俾意見張list

新人唔識砌機,求俾意見張list E-mail 此主題給朋友

其實我budget 大概8000-9000左右,如果display card 改ASUS Rtx 2060 便番少少係咪已經ok? 希望可以得到d實用建議 thx

回覆 引用 TOP

精選樓盤
差唔多啦

依張2070平$700

MSI GeForce RTX2070 AERO 8G HK$4,180

https://www.price.com.hk/product.php?p=363338

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-4-20 12:46 PM 發表

差唔多啦
師兄 我見你好資深 ,如果我budget$ 10000 你會 建議我點砌 可唔可以俾張list 我,定係其實我依家張list都Ok

Samsung 970多不到300 一半容量,ssd 空間多壽命都長啲

引用:
原帖由 赤共 於 2019-4-20 12:50 PM 發表

Samsung 970多不到300 一半容量,ssd 空間多壽命都長啲
有無推薦

回覆 引用 TOP

啱啱正都買,890

Antec 火牛好,不過你用咁勁display card ,火數用大D,650 750 module 牛更好,機箱買靚D ,上coolermaster 睇,搵個有半後走缐,對流好D
建議用埋cpu 水冷

回覆 引用 TOP

你個list 無問題,有rgb 梗買個靚箱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 連續花色妹頭 於 2019-4-20 12:49 PM 發表

師兄 我見你好資深 ,如果我budget$ 10000 你會 建議我點砌 可唔可以俾張list 我,定係其實我依家張list都Ok
不如用2080, 都係差唔多錢
i5-9400F+RTX 2080:
Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1260
Asus 華碩 Prime H310M-E 2.0, H310, MATX, LGA1151, 2*DDR4, Graphic by CPU        $470
16Gb Transcend 8GB DDR4-2666 JM2666HLB-8G        $319 x 2
COOLER MASTER MasterBox K500L(USB3.0) MCB-K500L-KNNN-S00 黑紅色中直立式機殼        HK$ 399
ASUS / 華碩 TURBO-RTX2080-8G TURBO RTX2080 8GB GDDR6 顯示卡 (DI-E2080T8)        HK$ 5699
SHARKOON 旋剛 WPM Bronze 700/700W Cable Management ATX PowerSupply,5 Years Warranty (80PLUS BRONZE)        $519
480G 2.5" ADATA SU650 SATA3 3D NAND SSD        $469
WD Blue 2TB SATA3 Desktop Hard Drives (WD20EZAZ / 5400RPM / 256MB)(藍版)        $395
TOTAL: $9849

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-4-20 01:04 PM 發表

Intel 6 Cores 6 Threads Core i5-9400F Coffee Lake (2.9GHz,9M Cache,LGA 1151,14nm) CPU BOX 盒裝        HK$ 1260
Asus 華碩 Prime H310M-E 2.0, H310, MATX, LG ...
請問d料去邊度買好?我之前部機全部係jumbo度買。 thx

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-4-20 01:04 PM 發表

Asus 華碩 Prime H310M-E 2.0, H310, MATX, LG ...
同埋想問個mother board咁便會唔會有問題🤔

引用:
原帖由 連續花色妹頭 於 2019-4-20 01:10 PM 發表

請問d料去邊度買好?我之前部機全部係jumbo度買。 thx
你之前去邊度買咪邊度買, 其實邊度都無所謂

引用:
原帖由 連續花色妹頭 於 2019-4-20 01:18 PM 發表

同埋想問個mother board咁便會唔會有問題🤔
Prime H310M-E 2.0板已經夠, 放多啲錢落顯卡仲好(買張2080 vs 2070, 2080 有上一代1080TI嘅效能),
依家好多野整咗落CPU上面(例如MEMORY CONTROLLER), 塊板就變得其次.
依塊Prime H310M-E 2.0板有一個 M.2(可以遲啲有錢, 加一條1TB或2TB NVMe SSD 放GAME, 一條16x pcie, 二條1x pcie, 2 條RAM 槽, 4 個SATA插口.
啲擴充位夠用咪OK攞.

你張STRIX B360-F Gaming 咪只係多咗一條16X PCIE 槽(其實多餘除非你想用二張顯卡), 同二條1X PCIE(通常都唔用), 多咗2條RAM 槽(通常16GB已經夠打機), 同2個SATA插口(我諗你唔會用多個4隻SSD/HDD), 同埋ONBOARD AUDIO好啲. 同埋個樣靚仔啲.

如果唔需要再擴充, 其實唔需要買貴板.

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2019-4-20 02:18 PM 發表

Prime H310M-E 2.0板已經夠, 放多啲錢落顯卡仲好(買張2080 vs 2070, 2080 有上一代1080TI嘅效能),
依家好多野整咗落CPU上面(例如MEMORY CONTROLLER), 塊板就變得其次.
依塊Prime H310M-E 2.0板有一個 M.2(可以遲啲有錢, 加一條1TB或2TB NVMe SSD 放GAME, 一條16x pcie, 二條1x  ...
多謝曬師兄 我會好好睇下,聽完你講應該買2080咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 赤共 於 2019-4-20 12:54 PM 發表

啱啱正都買,890
m.2 SSD , 最好有咁大買咁大, (例如2TB), 因為m.2 槽有限, 買細咗用曬又要買大啲, 咁咪變更嘥錢.
等有錢先至用m.2 ssd. 其實BUDGET緊唔好買M.2 住

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。