• 瀏覽: 5,295
  • 回覆: 45
熱賣及精選
唔打機普通工作, 4核夠用wor 

100Mhz嘅pentium p5都夠用啦…

屋企文書處理
用緊 i5 4590 四春 +SSD
平日夠晒用

另一部 notebook
Lenovo e560
i5 6200u 雙春 加獨顯
自己換埋SSD
基本上好夠用

i7-2600文書機每日同時行十個Excel full-loadl兩個鐘用盡粒U...

單上網梗係無事,但同時開好多Firefox和好多Chrome時, 要多些核才給力。
如果要壓縮或解壓縮, 即使用SSD, 如果CPU得4核, 都係慢。

2年前仲用緊10年前出既Intel Pentium, 都仲未打柴係慢左d, 之後前年換左i3 7100都仲係雙核心, 本人對電腦就唔追求, 睇黎10年後我先開始會用4核心既i3

引用:
原帖由 alee001 於 2019-4-19 12:55 發表

i7-2600文書機每日同時行十個Excel full-loadl兩個鐘用盡粒U...

引用:
原帖由 alee001 於 2019-4-19 12:55 PM 發表

CPU 100%封頂, 效能一定打折, 又嘈.
Paged mem略多.

效能相信顯著降低.

同時開10幾個excel根本用唔晒, 開係度浪費資源

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-5-5 09:34 AM 發表

同時開10幾個excel根本用唔晒, 開係度浪費資源
10個excel同時各自行VBA都要2hr...ram就夠但CPU就唔夠用。

自動計數既spread sheet可以係超高CPU要求,一般人唔係咁樣用excel所以會唔知

仲用緊Q9550不覺得有任何問題

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]