電腦自己不斷开但开不到

個個人講自己故仔都咁困難..

• 不停自我boot  VS 不停地boot 几秒就停,我要關电制呀 ----- 可能係矛盾, 不如你講清楚些
  • 开一秒連晝面都未有,就關了 VS 几秒就停 ----- 直情係矛盾, 不如你講清楚些
  • 不斷又开又媳 ----- 你定佢呀?  如果係佢, 何以「我要關电制呀」? 如果係你, 不如抖一抖

大喊十, 效果是狼來了.

开媳, 你講左99次, 人地問你配置, 兩粒字 i3,
唔夠四劃, 樓主真係好野.

我咁大個人, 又學到野!!

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
雖然樓主無講明, 但應該係某日開機便自動熄.
樓主又無講REBOOT定熄,
樓主又無講明BIOS階段熄、定見WINDOWS熄,

無論如何, 如果係第一次開, 無咁快過熱.
WINDOWS定晒, 開幾個APP時間總有的.

!!! 所以應該唔係過熱 !!!
(樓主故仔錯誤另計)

過熱係熄唔係REBOOT.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-3-31 01:32 AM 發表

雖然樓主無講明, 但應該係某日開機便自動熄.
樓主又無講REBOOT定熄,
樓主又無講明BIOS階段熄、定見WINDOWS熄,

無論如何, 如果係第一次開, 無咁快過熱.
WINDOWS定晒, 開幾個APP時間總有的.

!!! 所以應該唔係過熱 !!!
(樓主故仔錯誤另計) ...
未到Bios 巳reboot

引用:
原帖由 大豪宅 於 2019-3-31 01:36 AM 發表

未到Bios 巳reboot
!!!BEEP!!! WRONG ANSWER.
BIOS之前, 係ZIP, NONE, 無野, ZAP, VOID, NULL,
----------- BIOS係第一個(整體)動作.

無得「未到Bios」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 大豪宅 於 2019-3-31 12:47 AM 發表

有6年以上
整返都嘥藥費,買部新既仲好

回覆 引用 TOP

please read old posts. that is what they are here for.

answer is really simple. lol

回覆 引用 TOP

樓主講咁來都重未有結論?  你都話部機都有6年之久, 你認為廠商會唔會比你用過世 , 之前我有的朋友壞機都是用了好幾年, 這樣就引起我注意我就做了一個實驗, 幾年前我換了一部新機, 等用到三年幾四年我就比人換咗塊底板到現在部機都超過6年都無事. 其實CPU和RAM都好來用機本很少壞,  唯獨底板就比較容易壞.

引用:
原帖由 kskksk 於 2019-3-31 12:19 PM 發表

樓主講咁來都重未有結論?  你都話部機都有6年之久, 你認為廠商會唔會比你用過世 , 之前我有的朋友壞機都是用了好幾年, 這樣就引起我注意我就做了一個實驗, 幾年前我換了一部新機, 等用到三年幾四年我就比人換咗塊底板到現在部機都超過6年都無事. 其實CPU和RAM都好來用機本很少壞,  唯獨底板就比較容易壞. ...
至多都係底板同ram 牌子唔夾。我呢部都用左10年以上仲好地地玩到 GTA 5

FM / F80 / D70 / D5100 / P300 / SB-50 DX / SB-800
Nikon 18-140 f/3.5-5.6G ED VR
Tamron 17-50mm F/2.8 (A16)
Tokina AT-X 28-85 f/3.5-4.5

回覆 引用 TOP

樓主,我話RAM可能有事,叫你拆左條RAM,你有新RAM可以插落去試嗎?

如果唔識搞的話,建議你點試你都係唔識搞架啦

回覆 引用 TOP

六年屌牌 i3,四電一腦啦,唔使考慮。

引用:
原帖由 齋煎 於 2019-3-31 02:16 PM 發表

六年屌牌 i3,四電一腦啦,唔使考慮。
無有錯,當你有熟悉電腦朋友上來協助你,check到底板巢,最終又咪四電一腦收場。

回覆 引用 TOP

可以直接修主板/顯卡既電子DIY發燒友除外

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-3-31 04:33 PM 發表

可以直接修主板/顯卡既電子DIY發燒友除外
六年前當佢係1155socket h61標準底板唔難搵亦不貴($160-$220)但相信樓主未必有能力去處理更換和安裝,叠埋心水去Dell門市找個部新加錢到三年保養好過喇。

回覆 引用 TOP

1.RAM壞会开到机,但会行吾到Win,2.如果散熱問題,隔半小時再开,会Last耐D(可能十几秒)再媳,3.所以多数牛壞,会不停一二秒就开媳

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。