• 瀏覽: 2,923
  • 回覆: 47
  • 追帖: 1
個個人講自己故仔都咁困難..

• 不停自我boot  VS 不停地boot 幾秒就停,我要關電制呀 ----- 可能係矛盾, 不如你講清楚些
  • 開一秒連晝面都未有,就關了 VS 幾秒就停 ----- 直情係矛盾, 不如你講清楚些
  • 不斷又開又媳 ----- 你定佢呀?  如果係佢, 何以「我要關電制呀」? 如果係你, 不如抖一抖

大喊十, 效果是狼來了.

開媳, 你講左99次, 人地問你配置, 兩粒字 i3,
唔夠四劃, 樓主真係好野.

我咁大個人, 又學到野!!

熱賣及精選
雖然樓主無講明, 但應該係某日開機便自動熄.
樓主又無講REBOOT定熄,
樓主又無講明BIOS階段熄、定見WINDOWS熄,

無論如何, 如果係第一次開, 無咁快過熱.
WINDOWS定晒, 開幾個APP時間總有的.

!!! 所以應該唔係過熱 !!!
(樓主故仔錯誤另計)

過熱係熄唔係REBOOT.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-3-31 01:32 AM 發表

雖然樓主無講明, 但應該係某日開機便自動熄.
樓主又無講REBOOT定熄,
樓主又無講明BIOS階段熄、定見WINDOWS熄,

無論如何, 如果係第一次開, 無咁快過熱.
WINDOWS定晒, 開幾個APP時間總有的.

!!! 所以應該唔係過熱 !!!
(樓主故仔錯誤另計) ...
未到Bios 巳reboot

引用:
原帖由 大豪宅 於 2019-3-31 01:36 AM 發表

未到Bios 巳reboot
!!!BEEP!!! WRONG ANSWER.
BIOS之前, 係ZIP, NONE, 無野, ZAP, VOID, NULL,
----------- BIOS係第一個(整體)動作.

無得「未到Bios」

引用:
原帖由 大豪宅 於 2019-3-31 12:47 AM 發表

有6年以上
整返都嘥藥費,買部新既仲好

please read old posts. that is what they are here for.

answer is really simple. lol

樓主講咁來都重未有結論?  你都話部機都有6年之久, 你認為廠商會唔會比你用過世 , 之前我有的朋友壞機都是用了好幾年, 這樣就引起我注意我就做了一個實驗, 幾年前我換了一部新機, 等用到三年幾四年我就比人換咗塊底板到現在部機都超過6年都無事. 其實CPU和RAM都好來用機本很少壞,  唯獨底板就比較容易壞.

引用:
原帖由 kskksk 於 2019-3-31 12:19 PM 發表

樓主講咁來都重未有結論?  你都話部機都有6年之久, 你認為廠商會唔會比你用過世 , 之前我有的朋友壞機都是用了好幾年, 這樣就引起我注意我就做了一個實驗, 幾年前我換了一部新機, 等用到三年幾四年我就比人換咗塊底板到現在部機都超過6年都無事. 其實CPU和RAM都好來用機本很少壞,  唯獨底板就比較容易壞. ...
至多都係底板同ram 牌子唔夾。我呢部都用左10年以上仲好地地玩到 GTA 5

FM / F80 / D70 / D5100 / P300 / SB-50 DX / SB-800
Nikon 18-140 f/3.5-5.6G ED VR
Tamron 17-50mm F/2.8 (A16)
Tokina AT-X 28-85 f/3.5-4.5
樓主,我話RAM可能有事,叫你拆左條RAM,你有新RAM可以插落去試嗎?

如果唔識搞的話,建議你點試你都係唔識搞架啦

六年屌牌 i3,四電一腦啦,唔使考慮。

引用:
原帖由 齋煎 於 2019-3-31 02:16 PM 發表

六年屌牌 i3,四電一腦啦,唔使考慮。
無有錯,當你有熟悉電腦朋友上來協助你,check到底板巢,最終又咪四電一腦收場。

可以直接修主板/顯卡既電子DIY發燒友除外

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-3-31 04:33 PM 發表

可以直接修主板/顯卡既電子DIY發燒友除外
六年前當佢係1155socket h61標準底板唔難搵亦不貴($160-$220)但相信樓主未必有能力去處理更換和安裝,疊埋心水去Dell門市找個部新加錢到三年保養好過喇。

1.RAM壞會開到機,但會行吾到Win,2.如果散熱問題,隔半小時再開,會Last耐D(可能十幾秒)再媳,3.所以多數牛壞,會不停一二秒就開媳

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]