• 瀏覽: 1,884
  • 回覆: 15
新裝win 10 以前win 7 簡單修圖 改光暗, 裁剪, adjust size 好易。但win 10 我真的不懂怎樣去裁剪及resize. 按編輯後就好似圖二咁 連張相都睇唔到一片白。甚至會彈出畫面。  上星期已還原原廠設定再裝過。 用到一日後又變返咁樣。 究竟係我部腦問題定我既setting 問題。 請高人指點。謝謝

熱賣及精選
你以前Win7 用乜野工具做? 小畫家? 係既咪用番小畫家改囉

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doraemonking 於 2019-3-25 05:16 PM 發表

新裝win 10 以前win 7 簡單修圖 改光暗, 裁剪, adjust size 好易。但win 10 我真的不懂怎樣去裁剪及resize. 按編輯後就好似圖二咁 連張相都睇唔到一片白。甚至會彈出畫面。  上星期已還原原廠設定再裝過。 用到一日後又變返咁樣。 究竟係我部腦問題定我既setting 問題。 請高人指點。謝謝
9474830 9474831 ...
你就咁在檔案總管中睇圖,按編輯,嗰個係圖片瀏覽器,係附簡單編輯功能,你大可在win10叫番小畫家出嚟用咪得囉。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 doraemonking 於 2019-3-25 05:16 PM 發表

9474830 9474831 ...
如果唔識搵,在左下角win10開始圖標隔離放大鏡,打入小畫家三字就可順利叫出嚟。

「曾經滄海難為水,除卻巫山不是雲....」  「你在我生命中的出現,足夠我回味一生...」

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-3-25 06:40 PM 發表

如果唔識搵,在左下角win10開始圖標隔離放大鏡,打入小畫家三字就可順利叫出嚟。
用唔到依個 我有用小畫家改 。不過如果就咁click 編輯改到就方便啲 唔駛又要開小畫家

引用:
原帖由 doraemonking 於 2019-3-25 06:44 PM 發表

用唔到依個 我有用小畫家改 。不過如果就咁click 編輯改到就方便啲 唔駛又要開小畫家
吓,你個windows搞過咩嚟?連呢個功能都冇?
你重裝過?似乎有啲問題。
其實用到的,不過你要習慣一下,如果唔得,就係你個windows問題了。

附件

img1.jpg(312.98 KB)

2019-3-25 06:55 PM

img2.jpg(313 KB)

img3.jpg(226.23 KB)

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-3-25 06:55 PM 發表

其實用到的,不過你要習慣一下,如果唔得,就係你個windows問題了。
其實係公司機 我又唔可以裝其他app

回覆 引用 TOP

完全唔知煩乜。default open app 是有得設定的。

回覆 引用 TOP

公司機唔該問公司IT

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2019-3-27 08:50 AM 發表

公司機唔該問公司IT
公司機就唔可以係到再問? 每間公司都一定有IT Team?

引用:
原帖由 doraemonking 於 2019-3-27 02:53 PM 發表

公司機就唔可以係到再問? 每間公司都一定有IT Team?
公司機限制同made好多時同一般機唔同,咁你叫人點解答?
就算我地話你知可以點整,但你IT有restrict左,咁你又打算點?

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2019-3-27 03:44 PM 發表

公司機限制同made好多時同一般機唔同,咁你叫人點解答?
就算我地話你知可以點整,但你IT有restrict左,咁你又打算點?
咁樣答咪好好地囉 順耳好多。
如果公司有IT team 亦都唔需要上黎問 打個電話叫IT搞

引用:
原帖由 doraemonking 於 2019-3-27 03:57 PM 發表

咁樣答咪好好地囉 順耳好多。
如果公司有IT team 亦都唔需要上黎問 打個電話叫IT搞
其實係你自己話唔可以裝其他app先
到底係唔可以定係唔想呀?

引用:
原帖由 麥斯特羅 於 2019-3-27 04:00 PM 發表

其實係你自己話唔可以裝其他app先
到底係唔可以定係唔想呀?
唔可以, 老闆唔俾

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 東方紅 於 2019-3-25 06:55 PM 發表

我都係冇得裝其他software
平時要send圖比同事做ref都係咁改
我見樓主張圖都有呢個位

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右