註冊 登入

[系統問題] Windows RT 8.1 系乜東東?

Windows RT 8.1 系乜東東? E-mail 此主題給朋友

朋友比佐部11"手提電腦比我, 發覺部電腦好似我部Windows 10 S mode 一樣都系唔可以下載任何程式但衹可以到Windows的App Store下載App.  比起我部Windows 10 S上網時速度慢佐D, 都一樣系有32GB / 2GB. 佢個memory仲有16,1GB / 26.7GB可用, 但系我部Windows 10 S就慘囉衹得8.18GB / 28GB而唔夠位再update. 而佢部Windows RT 8.1 就update無問題. 轉回話題, 夠竟Windows RT 8.1系乜東東嚟架?

精選樓盤
引用:
原帖由 Henry-Loi 於 2019-3-12 10:28 AM 發表

朋友比佐部11"手提電腦比我, 發覺部電腦好似我部Windows 10 S mode 一樣都系唔可以下載任何程式但衹可以到Windows的App Store下載App.  比起我部Windows 10 S上網時速度慢佐D, 都一樣系有32GB / 2GB. 佢個memory仲有16,1GB / 26.7GB可用, 但系我部Windows 10 S就慘囉衹得8.18GB / 28GB而唔夠位再upd ...
google一下就有答案
(轉貼)Windows RT 是由微軟針對行動裝置開發的一款作業系統。它本質上是Windows 8為(ARMv7)架構而開發的客製化版本。[3] 在2011年1月於國際消費電子展展示,Windows 8 RT在2012年10月26日與Windows8一併上市,包括三款基於Windows RT的裝置,比如微軟的Surface tablet。與Windows 8不同,Windows RT只能被OEM預裝在裝置上。該系統適用於電池使用時間更長且專為在旅途中使用而設計的輕薄型電腦。Windows RT 8.1 只能執行內建應用或從 Windows 應用商店下載的應用

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權

回覆 引用 TOP

非X86 硬件用的Windows, 原意用黎打Android/IOS 市場

結果慘敗

一早已經被放棄了

依個OS只能經 Microsoft Store 下載既應用軟件先用到。不能安裝所有主流x86 Windows 的軟件。咁你話部機除左上網仲有咩用

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-3-12 10:33 AM 發表

非X86 硬件用的Windows, 原意用黎打Android/IOS 市場
結果慘敗
一早已經被放棄了

依個OS只能經 Microsoft Store 下載既應用軟件先用到。不能安裝所有主流x86 Windows 的軟件。咁你話部機除左上網仲有咩用 ...
既然結果慘敗, 點解仲出類似一樣既Windows 10 S? 究竟10 S同埋RT 8.1有乜分別? 依家我啲Windows RT 8.1及Windows 10 S真系正系攞嚟上網咋. 除佐上網真系無乜狗用.

引用:
原帖由 Henry-Loi 於 2019-3-12 11:31 AM 發表

既然結果慘敗, 點解仲出類似一樣既Windows 10 S? 究竟10 S同埋RT 8.1有乜分別? 依家我啲Windows RT 8.1及Windows 10 S真系正系攞嚟上網咋. 除佐上網真系無乜狗用.
RT 8.1 已經 cut 左, 唔會再有新野出

10 S 版係純正 X86 Windows 黎, 同 RT 又唔同, 用黎打低價機/減低番皂市場。10 S 同RT 最大唔同係可以用到標準既 X86 Windows 軟件。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-3-12 11:39 AM 發表

RT 8.1 已經 cut 左, 唔會再有新野出
10 S 版係純正 X86 Windows 黎, 同 RT 又唔同, 用黎打低價機/減低番皂市場。10 S 同RT 最大唔同係可以用到標準既 X86 Windows 軟件。 ...
"X86 Windows 軟件" 系乜東東嚟架 我部10 S都唔可以下載任何App store D 程式. 有乜嘢程式系屬於 "X86 Windows 軟件" 架? 舊版MS Office XP (記得好似系2003年或2007年版) 算唔算系 "X86 Windows 軟件"? 因為我都無比錢下載佢個Office 365, 所以我部10 S都無任何MS Office程式, 好唔方便. 如果可以下載到或安裝到免費既老番MS Office就好囉.

引用:
原帖由 Henry-Loi 於 2019-3-12 12:00 PM 發表

"X86 Windows 軟件" 系乜東東嚟架 我部10 S都唔可以下載任何非App store D 程式. 有乜嘢程式系屬於 "X86 Windows 軟件" 架? 舊版MS Office XP (記得好似系2003年或2007年版) 算唔算系 "X86 Windows 軟件"? 因為我都無比錢下載佢個Office 365, 所以我部10 S都無任何M ...
10 S 用到標準Windows 軟件

只係10 唔支援 2003 或以前既 Office 版本

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

咁嘅OS即係過渡性定實驗性系統?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-3-12 10:33 AM 發表

結果慘敗

一早已經被放棄了

依個OS只能經 Microsoft Store 下載既應用軟件先用到。不能安裝所有主流x86 Windows 的軟件。咁你話部機除左上網仲有咩用 ...
基本呢個制度係 android , mac , linux 都行緊。唔經 app store 下載,點知件野裏面搞乜。表面係影音剪片,裏面可能暗中偷你鍵盤輸的的資料如銀行 password。大家聽過大陸華為啦。rt 慘敗,基本唔關呢個系統事,我舉個例, win10 咁廢一樣一把人原意做奴隸受到支配。咁大家可以想像並唔係系統既好壞高低問題。而係巿場上有 android 及 ios,基本無空間容納佢。winRT 要出軟件,其實 MS 有框架比開發人員,而且都唔係想像中咁難,只係同一般 x86 既流程有一點點不同。應該難唔到開發人員的。而係寫左,好少人用,個 market 咁細,自然就無驅動力去設計。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Henry-Loi 於 2019-3-12 12:00 PM 發表

"X86 Windows 軟件" 系乜東東嚟架 我部10 S都唔可以下載任何非App store D 程式. 有乜嘢程式系屬於 "X86 Windows 軟件" 架? 舊版MS Office XP (記得好似系2003年或2007年版) 算唔算系 "X86 Windows 軟件"? 因為我都無比錢下載佢個Office 365, 所以我部10 S都無任何M ...
唔一定要 ms office 先做到文書野,libre office 同  wps 係免費開源軟件,功能同  ms office 基本無咩大分別,當然D menu 同按鈕係有唔同,但一般人用係無分別。而且佢可以 open 同 save as 做  ms docx , doc , xls, xlsm 等等格式,方便交流。而且 libre office 的  calc (即 ms office 的 excel) 基本兼容 excel vba , 可作自動化程式處理文件。但我試過一些較複雜的 vba application 依然係有不能執行的情況。但只要是 excel 本身的範圍,而不涉及使用到 words 及 access 的誇 application 的程式, 係應該無咩問題。

其實仲有 google docs ,都係免費,但就做唔到 libre office 的 vba 兼容。因為 google docs 有佢自己一套  automation 的框架。同樣用來做程式化處理文件,而且係網上應用,功能不比 ms office 差,我個人覺得仲好用過 ms office。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Henry-Loi 於 2019-3-12 10:28 AM 發表

朋友比佐部11"手提電腦比我, 發覺部電腦好似我部Windows 10 S mode 一樣都系唔可以下載任何程式但衹可以到Windows的App Store下載App.  比起我部Windows 10 S上網時速度慢佐D, 都一樣系有32GB / 2GB. 佢個memory仲有16,1GB / 26.7GB可用, 但系我部Windows 10 S就慘囉衹得8.18GB / 28GB而唔夠位再upd ...
看來樓主非it 有認識既人, 我用淺白既文字表達, 你window 10s,  行唔行到android app? 唔得, 因為wnidow 粒u係行緊intel, intel 就係x86. Android 行緊arm..., arm係咩? 你有興趣就google下, 無就當佢係intel死對頭既芯片公司, window rt 就係微軟開發比arm cpu用, 所以佢android app用唔到。 原有window intel x86既software行唔到, 得微軟開發比window rt 既軟件先行到, 而window rt 既軟件, 係。。。無其他軟件行到。明未?

引用:
原帖由 lmichael 於 2019-3-13 07:57 PM 發表

看來樓主非it 有認識既人, 我用淺白既文字表達, 你window 10s,  行唔行到android app? 唔得, 因為wnidow 粒u係行緊intel, intel 就係x86. Android 行緊arm..., arm係咩? 你有興趣就google下, 無就當佢係intel死對頭既芯片公司, window rt 就係微軟開發比arm cpu用, 所以佢android ...
wnidow粒u係行緊intel/x86  VS  window rt比arm

跟邊句? OR BOTH?

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-3-13 08:10 PM 發表

wnidow粒u係行緊intel/x86  VS  window rt比arm

跟邊句? OR BOTH?
wnidow 10粒u係行緊intel/x86  VS  window rt比arm

明未?

引用:
原帖由 lmichael 於 2019-3-13 09:27 PM 發表

wnidow 10粒u係行緊intel/x86  VS  window rt比arm

明未?
原來你打漏個"10"字, 依家明.

咁可以去到下一個問題, 何以「window rt 就係微軟開發比arm cpu用, 『所以』佢android app用唔到。」
rt 咁神心, 黐埋去arm (android行arm), 你預左佢用唔到係咩原因?

呢啲11年的古董電子廢物,攝轆係可以的。

回覆 引用 TOP

21 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。