註冊 登入

[系統問題] 我想問:如果相片刪除到回收筒,再清空回收筒後,如何找回?

我想問:如果相片刪除到回收筒,再清空回收筒後,如何找回? E-mail 此主題給朋友

我的相片是在手機剪貼到電腦的, 但不小心刪除了,又清空了回收筒, 請問如何復原?

我想問, 如果我將電腦系統還原到某一日, 可否找回當日仍在桌面的相片?

精選樓盤
引用:
原帖由 mangopeach 於 2019-3-11 16:44 發表

我的相片是在手機剪貼到電腦的, 但不小心刪除了,又清空了回收筒, 請問如何復原?

我想問, 如果我將電腦系統還原到某一日, 可否找回當日仍在桌面的相片? ...
好多第三方何軟件都幫得下手既。

引用:
原帖由 kayakfans 於 2019-3-11 05:00 PM 發表

好多第三方何軟件都幫得下手既。
例如呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mangopeach 於 2019-3-11 04:44 PM 發表

我想問, 如果我將電腦系統還原到某一日, 可否找回當日仍在桌面的相片? ...
系統還原只影響系統資料,吾會recover到一般資料

樓主最好即時停用果個hdd如果佢用來boot起WinOS,再用另一個WinOS boot起部機,download/安裝free data recovery software,之後connect番果個hdd做data recovery

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-3-11 05:09 PM 發表

系統還原只影響系統資料,吾會recover到一般資料

樓主最好即時停用果個hdd如果佢用來boot起WinOS,再用另一個WinOS boot起部機,download/安裝free data recovery software,之後connect番果個hdd做data recovery ...
我得一個hdd, boot部機應該都係嗰個, 咁點攪? 我都唔知去邊download free data recovery software? download左個360, 無用, 檢測唔到我回收筒delete左既野.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mangopeach 於 2019-3-11 04:44 PM 發表

如果已經入電腦,再由電腦掉入回收筒,再清空回收筒,

在資料未被覆蓋之前, 係可以拿回來

https://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=918033&extra=page%3D1

個人簽名: 黃金工程 (256 字節以內)
引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-3-11 05:36 PM 發表

如果已經入電腦,再由電腦掉入回收筒,再清空回收筒,

在資料未被覆蓋之前, 係可以拿回來

https://digital.discuss.com.hk/viewthread.php?tid=918033&extra=page%3D1 ...
我想問, 我D相片係早幾日delete既, 搵唔搵得返? 因為我頭先用左asoftech data recovery, scan唔到我想要復原既相片, 咁點攪? 我想搵返既文件有相片同短片, 請問你俾我條link, 我選邊個recovery software好?

引用:
原帖由 mangopeach 於 2019-3-11 05:54 PM 發表

我想問, 我D相片係早幾日delete既, 搵唔搵得返? 因為我頭先用左asoftech data recovery, scan唔到我想要復原既相片, 咁點攪? 我想搵返既文件有相片同短片, 請問你俾我條link, 我選邊個recovery software好? ...
搵得返的意思, 是指, 就算覆蓋咗, 都仍然必定可以把"檔案名稱"SCAN出來,
如果連檔案名都SCAN唔出, 除非係個software唔夠力,
或是跟本檔案不存在

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-3-11 06:00 PM 發表

搵得返的意思, 是指, 就算覆蓋咗, 都仍然必定可以把"檔案名稱"SCAN出來,
如果連檔案名都SCAN唔出, 除非係個software唔夠力,
或是跟本檔案不存在 ...
個檔案一定存在過, 因為我擺左喺桌面幾日後先del既, 而我部電腦好簡單, 得個 "iClouda照片" 及 "Windows8_OS(C" ,咁都係scan windows嗰個架啦, 因為我D相喺係三星部機copy入電腦既. 如果唔夠力, 咁邊隻software可以scan某一段時間內我del既文件?

引用:
原帖由 mangopeach 於 2019-3-11 06:24 PM 發表

個檔案一定存在過, 因為我擺左喺桌面幾日後先del既, 而我部電腦好簡單, 得個 "iClouda照片" 及 "Windows8_OS(C" ,咁都係scan windows嗰個架啦, 因為我D相喺係三星部機copy入電腦既. 如果唔夠力, 咁邊隻software可以scan某一段時間內我del既文件? ...
如果資料被覆蓋咗,就無法恢復

試試:用這個來scan, 剛剛測試過, 在Windows 10 係 work的。   
1. google 搜尋以下全句:
簡單教學篇 -- 不管是硬碟、記憶卡、光碟,FinalData都能搶救 

2. 其實如果不想被覆蓋,
要下載,並解壓於USB之中,  
一定唔可以把任何東西再抄入C:, 或者再安裝在C:,避免覆蓋資料

3. 要right click, run as administrator

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-3-11 07:02 PM 發表

如果資料被覆蓋咗,就無法恢復

試試:用這個來scan, 剛剛測試過, 在Windows 10 係 work的。   
1. google 搜尋以下全句:
簡單教學篇 -- 不管是硬碟、記憶卡、光碟,FinalData都能搶救 

2. 其實如果不想被覆蓋,
要下載,並解壓於USB之中,  
一定唔可以把任何東西再抄入C:, 或者再安裝在C:,避免覆蓋資料

3. 要 ...
我想問, 步驟2"選擇磁碟"中, 我有 "Windows8_OS(C)" 及 "Removable disk(D)" 兩個選擇, 係未要選擇我要scan既位置? 如果係, 咁都係選C, 但佢係未scan整個C? 我可唔可淨係scan回收筒或桌面? 因為我個file喺桌面del去回收筒的.

另外, 我頭先用左好多時間scan Removable disk(D), 出左好多野, 不過又無預覽, 如果我重新scan Windows8_OS(C), 我點知邊D係我想搵返既相片?

引用:
原帖由 mangopeach 於 2019-3-11 09:00 PM 發表

我想問, 步驟2"選擇磁碟"中, 我有 "Windows8_OS(C)" 及 "Removable disk(D)" 兩個選擇, 係未要選擇我要scan既位置? 如果係, 咁都係選C, 但佢係未scan整個C? 我可唔可淨係scan回收筒或桌面? 因為我個file喺桌面del去回收筒的.

另外, 我頭先用左好多時間scan Removable disk(D), 出左好多野, 不過又無預覽 ...
要SCAN全個,全個來SCAN。
因為被刪除的檔案,本身是分散地散佈在全個HDD
或removable disk的儲存區域。但有時removable disk 未必scan到。

1 如果檔案曾經儲存過在removable disk  就scan removable disk,
2 如果檔案曾經儲存過在HDD, 就SCAN HDD。
3 舉個例,如果SCAN全個硬碟時, 你可以隨時按取消,看看SCAN到了沒有,
如果仍然沒有, 你就SCAN夠半小時, 甚至等到它SCAN完全個HDD為止。

引用:
原帖由 黃金工程 於 2019-3-11 09:35 PM 發表

要SCAN全個,全個來SCAN。
因為被刪除的檔案,本身是分散地散佈在全個HDD
或removable disk的儲存區域。

1 如果檔案曾經儲存過在removable disk  就scan removable disk,
2 如果檔案曾經儲存過在HDD, 就SCAN HDD。
3 舉個例,如果SCAN全個硬碟時, 你可以只SCAN 60秒,
如果60秒仍找不到, 你就SCA ...
咁我假設scan左5分鐘, 我要去邊查看我刪除左的文件? 從而睇下有無我想要的回的相片呢?

引用:
原帖由 mangopeach 於 2019-3-11 09:41 PM 發表

咁我假設scan左5分鐘, 我要去邊查看我刪除左的文件? 從而睇下有無我想要的回的相片呢?
用法1:
https://briian.com/5211/2/

用法2:
http://brian6724.pixnet.net/blog/post/15431159-%E8%BB%9F%E9%AB%94%E6%95%99%E5%AD%B8---%E6%AA%94%E6%A1%88%E6%95%91%E6%8F%B4%E5%B7%A5%E5%85%B7-finaldata

再介紹另一個軟件:
https://tw.easeus.com/ppc/data-r ... AXRTPgaAnnaEALw_wcB

回覆 引用 TOP

軟體名稱:還原誤刪的檔案 Recuva 1.39.509 免安裝繁體中文版

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。