註冊 登入

[系統問題] 求救!Laptop 做完Win 10 update經常開唔到機

求救!Laptop 做完Win 10 update經常開唔到機 E-mail 此主題給朋友

我部laptop係:
Asus
型號 UX305F
Intel Core m-5Y10c
4G Ram + 128GB SSD
已由win 8 升上win 10
買咗3年幾,已過保養

上個星期開機時發現慢咗勁多,應該做咗最近既window update之後就咁。然後無啦啦出現下圖1個藍屏。跟住佢自動reboot都入唔返desktop...幾次入咗BIOS setup。要長按power鍵幾次先入得返desktop但都好慢。

我delete咗d唔要既程式同window update,都有快返少少,但明顯速度大不如前。入到Desktop一段時間就無啦啦進入圖2,3藍屏。然後就重複上段講既步驟...

趁部機開到就影低d相,開機後C drive已經用到100%。開機10min又彈出SYSTEM_SERVICE_EXCEPTION藍屏,load到100%等佢重新開機就黑屏。
其實係關window update 事定中毒?

請問大家點解決?好憎win 10

附件

2019-3-9 10:59 PM

圖1

圖2

圖3

2019-3-9 11:04 PM

系統內容

2019-3-9 11:17 PM

工作管理員

程式1

程式2

回覆 引用 TOP

精選樓盤
備份重要檔案後剷底重裝

回覆 引用 TOP

試下重裝過先

但個人覺得似係硬件出問題多D

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

還有,請在 bios 關閂 quick start

咁我試下重裝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 齋煎 於 2019-3-10 10:11 AM 發表

還有,請在 bios 關閂 quick start
好的,師兄
不過尋晚黑屏後重新開機唔到,開機都係黑屏...

樓主你咁形容發, 有保養就直去保養算罷啦

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-3-10 10:21 AM 發表

樓主你咁形容發, 有保養就直去保養算罷啦
已過保養

回覆 引用 TOP

用緊128G SSD既, 如果check 過部機換到SSD的話, 不如買隻250/500G 既SSD 換入去重裝

咁樣最少你原本隻128G SSD既資料依然係度

個人覺得SSD/RAM/底板有問題機會大。一隻平既250G SSD唔洗四舊, 試下無妨。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 lucymeow 於 2019-3-10 10:12 AM 發表

好的,師兄
不過尋晚黑屏後重新開機唔到,開機都係黑屏...
如果硬件壞,你點攪都係壞。
如果系統炒左,你認為黑屏後重開佢係會變成無問題的嗎?

引用:
原帖由 齋煎 於 2019-3-10 10:47 AM 發表

如果硬件壞,你點攪都係壞。
如果系統炒左,你認為黑屏後重開佢係會變成無問題的嗎?
不,我意思係連開機都開唔到,試過插住win 10手指都唔得,暫時做唔到重裝。

呢個情況上星期都試過,有時重開就即入BIOS, 有時要隔咗一日開機先入到BIOS...

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-3-10 10:25 AM 發表

用緊128G SSD既, 如果check 過部機換到SSD的話, 不如買隻250/500G 既SSD 換入去重裝

咁樣最少你原本隻128G SSD既資料依然係度

個人覺得SSD/RAM/底板有問題機會大。一隻平既250G SSD唔洗四舊, 試下無妨。 ...
好,我試下

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lucymeow 於 2019-3-10 10:57 AM 發表

連開機都開唔到
Try booting it from Linux if you have a Linux Live medium.

回覆 引用 TOP

用4G ram,行64bit win10 ,會唔會辛苦咗少少。
另外,有無試過執咗個hdd 後著機呢?
淨行底板的bois內程式?

我都試過咁,基本係死左機攪左好耐都吾記得攪過边度攪番 好

回覆 引用 TOP

26 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。