註冊 登入

Windows Desktop PC 可以延長保養既品牌

Windows Desktop PC 可以延長保養既品牌 E-mail 此主題給朋友

想請問眾多品牌既 Windows desktop PC,除咗 Dell 之外,仲有冇其他品牌可以延長保養至 4~5 年,and/or 提供上門收機維修服務?

砌機執 list 雖然唔係難事,亦都平好多,但係當部機出問題果陣,又要親自拎去搵人修理,或者自己搵到邊個部件有問題,再去搵代理換,覺得好麻煩,想有人幫我做曬呢啲 dirty work。

另外想問有冇人買過 Dell 又有啲經驗可以分享下?

唔該曬!

熱賣及精選
引用:
原帖由 fx360bx 於 2019-2-21 12:28 PM 發表

想請問眾多品牌既 Windows desktop PC,除咗 Dell 之外,仲有冇其他品牌可以延長保養至 4~5 年,and/or 提供上門收機維修服務?

砌機執 list 雖然唔係難事,亦都平好多,但係當部機出問題果陣,又要親自拎去搵人修理,或者自己搵到邊個部件有問題,再去搵代理換,覺得好麻煩,想有人幫我做曬呢啲 dirty work。

另外想問有冇人買過 Dell 又有啲 ...
大品牌機,有on-site service來來去去都係果兩三間,如果用開D仔有續保,米照買到保養差不多到期米上官網check下有冇續保咯

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-2-21 12:51 PM 發表

大品牌機,有on-site service來來去去都係果兩三間,如果用開D仔有續保,米照買到保養差不多到期米上官網check下有冇續保咯
Ching,我唔係用開 Dell,而係淨係知 Dell 有得加到 4 至 5 年咁長。如果有兩三間都有,咁仲有邊間有提供呢?

回覆 引用 TOP

其實你搵D 大SI 傾下, 佢地好多唔係只代售vendor 既保養而係自己再提供額外的保養的。有時佢地會自行為客keep parts的。

Lenovo/HP 等經唔少SI賣貨, 搵佢地既SI 傾囉

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-2-21 01:27 PM 發表

其實你搵D 大SI 傾下, 佢地好多唔係只代售vendor 既保養而係自己再提供額外的保養的。有時佢地會自行為客keep parts的。

Lenovo/HP 等經唔少SI賣貨, 搵佢地既SI 傾囉 ...
如果係公司機,user機頭多,正常d SI會報價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fx360bx 於 21-2-2019 12:28 發表

我買過100台以上DXLL, 未試過5年內死, 5年外試過, 唔經我手買果D見過XP年代用到而家

如果係我買保養3年就夠, 商用來講3年機應該1壞就換

More or less here~

一次, 新買SERVER, 叫上來, 換PARTS走.
一次, 新DELL芒放左幾個月開來用, 壞, 打電話報, DELL速遞上門一換一.
See https://computer.discuss.com.hk/ ... page=1#pid494786458

其他, 續保及報維修, 無喇, 因為無壞.

.
引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-2-21 02:22 PM 發表

我買過100台以上DXLL, 未試過5年內死, 5年外試過, 唔經我手買果D見過XP年代用到而家

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-2-21 02:22 PM 發表

講真如果公司有番十幾部廠機用緊又要處理開e d機,冇奶油冇做過sourcing,吾會吾知SI/代理幫到手

home user吾知吾奇,一部半部SI/代理都吾願做啦,咁就差不多過保養前上官網check下有冇得續保就可以咯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fx360bx 於 2019-2-21 12:28 PM 發表

Dell......真係用到 Dell Dell 聲
你預3年就會壞,幾個親戚幾部機都係咁
自己砌又係差唔多,依家D料好差壞完一樣又另一樣
壞左直接换機

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 21-2-2019 18:14 發表

壞左直接换機 ...
你d親朋好黑仔下

我見d地盤佬沙陳滾滾又唔關機又成日跳電都用到6,7年, 不過水浸就冇得搞

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2019-2-21 09:22 PM 發表

你d親朋好黑仔下

我見d地盤佬沙陳滾滾又唔關機又成日跳電都用到6,7年, 不過水浸就冇得搞
地舖,
啲人趕住走又唔中意熄機,
廂內恐怖積塵, 又係咁.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 胃胃愛涼涼 於 2019-2-21 06:14 PM 發表

壞左直接换機 ...
碰岩你堆d親戚同D仔八字吾夾就冇計
見開人用佢多數都吾會咁快壞

回覆 引用 TOP

Dell 牌經驗: 商用型號如 Optiplex/Vostro 比 家用型號 Inspiron 襟用好多好多; 即使有時兩部機基本硬件差不多(Vostro vs Inspiron) 都係咁

Notebook 就一時時, 有一排佢地所有型號都唔太襟, 但近期既又好似好D。另外Notebook 就明顯商用高階機比中低階及個人用型號襟。

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
美劇、沙漠、間諜片, 用呢隻...   

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-2-22 07:37 AM 發表

Dell 牌經驗: 商用型號如 Optiplex/Vostro 比 家用型號 Inspiron 襟用好多好多; 即使有時兩部機基本硬件差不多(Vostro vs Inspiron) 都係咁

Notebook 就一時時, 有一排佢地所有型號都唔太襟, 但近期既又好似好D。另外Notebook 就明顯商用高階機比中低階及個人用型號襟。 ...
Dell 商用型號都係麻麻,又係3~4年貨仔

依家我 office 用 lenovo 同 HP, 相對耐用

18 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。