註冊 登入

係黃金某鋪頭買電腦後1年先知...

係黃金某鋪頭買電腦後1年先知... E-mail 此主題給朋友

係黃金某鋪頭買電腦後1年先知...
原本砌打機LIST,5K2 有1060 3GB卡,8GB RAM等等...望落去好正常
後尾格左半年先砌
照砌反原機
因為我太興奮,同埋個陣同個SALES傾得好開心,大家老實人所以無理咁多買左
但因為買機個陣個SALES已經無做
就由個老闆去做我生意
我收機時無主動CHECK過D乜野,好天真咁同佢講個信字
買前都話預左部機玩3-4年
個陣老闆都話我部機係黎緊一年內所有新GAME推出後都最小可以SET到中等
點知由2017年8月20日買完反屋企
頭一個月成日都有問題,例如:駁唔到個MON,佢WINDOWS有問題等等……接2連3,但因為個陣認為買到心頭好,所以無理咁多,佢最後解決哂d問題就算了
點知1個月前我轉GAME,打PUBG<我本身只玩舊GAME,無諗過會轉玩新game>
之後發現PUBG 全部運行最底都只係得20-40FPS
部機結果埋單砌左7千幾8千蚊港紙,
我同朋友吹水,佢地都話我比人呃得好厲害.....話我部機只值3k左右...
之後我睇反我部機配備
發現原本打機CPU,由GTX 變左做AMD,一張E家市值500蚊既cpu
我印象中係佢同我砌機個同我講:原來佢張CPU無貨,佢話幫我換張另一個牌子但效能一樣既卡入去.....
<但結果效能當然係差好多,我記得佢後尾重因為咁加多左2舊水>同埋顯卡由1060 6GB變左做1030....
佢重無啦啦幫我加多左條8GB DDR3 RAM
<本身傾好左8GB RAM一條就夠>因為我部機根本用唔著16GB,部機E家用左一年多小小,我電腦開爆哂野黎試RAM數,都唔過8GB RAM....>

但唔知點解張單收多左2千蚊
我個陣買機個心態係:你幫我買到我要既野,我比你賺無問題

點知一年後發現PUBG最底畫質都玩唔掂....我部機分分鐘重差過GTX 750
GTX 750夠玩既機,我部機都只係夠玩

之後反去間鋪頭,走埋去睇佢D砌機LIST,見到6000蚊先得張1050 3GB
老闆走埋黎問我要乜,我話想砌機打機打PUBG
佢當初扮唔記得我,我開口佢先醒起
之後我話我預算1萬蚊砌機
佢比左個LIST我,1060 6GB等等……火牛乜資料都無寫比我就話收我380
之後我問要Upgrade 我e家部機的話有乜要換
佢就話我部機所有RAM要換,因為太舊<我心諗:舊個部機用左1年多小小,舊?>
佢整個upgrade表又整左5-6千, 之後我問佢:哇我1年前係你到買左電腦,e家2年都未夠你話要成部換哂?!
因為我自己呢排因為部機配備唔好上網做左好多功課,知道用8K砌機,夠砌1070TI以上
之後拎左張前幾日係另一個網站既8k砌機 LIST ,用到2060 6GB顯卡既,底版 同佢講,佢先大改張list,轉張2060,轉cpu,再轉底版
,之後砌砌埋埋張list又8千幾,佢又同我講唔講我9k都砌唔到呢部機.......
因為8k個砌機list我上網睇完之後,
再做埋資料搜集,部新機既配備完全乎合到我打機既要求之餘,配備重係岩岩出一個月左右

但佢RAM都係得8GB,火牛都只係岩岩好500V 連係12+,12- 佢都答我唔到
我聽完我已經黑面都廢事
我話:咁算啦
條友由頭到尾D態度真係當我水魚咁呃,見我唔係比佢<湯>即刻急急腳彈開.....
我上網隨便搵都搵到張LIST,5K8用到1060 6GB
條友重要夠僵,8K機同我出張1060 3GB....
底版我唔熟我唔講,剩講CPU同埋GPU都已經覺得佢好過分
原本個SALES比我張LIST好地地,點知執貨出黎,無啦啦加多左我2千蚊重要整弱左隻CPU,同張顯卡
顯卡重要廢左勁多
我結果無同佢買,但搞到我E家要另外買部機,好無癮
之後我反到屋企,我部機無啦啦又唔著,又搞左我好耐,之後WTAPPS問佢維修保養,當然,佢hea我,答可以明天先覆...
後尾我用手機搵資料,先知原來其中一條RAM壞左.,我將佢壞ram除左出黎,部機先正常開得反
但唔知點解用落又出反問題,例如discord唔知點解無聲,任何耳機,啦巴setting我都無改過..
條RAM用左1年就壞...1年已經變舊野,停產埋,咁我1年前買機為咩?

之後我google過間野,原來間野黑店黎,有d高登仔都出過post罵
真係勸各位....唔好咁天真...去黃金真係要好好好好小心
暫時我都重忍到,唔開名著
但如果有人想知間野叫咩名,可以PM我,我會私下開名,但唔會開哂,廢事間垃圾煩我

但呢間野真係無誠信可言,1年前買佢部機,1年後我部機已經同3年前舊機無分別
啊係,後尾寫張list個陣,原來佢重專登將 240gb ssd個價錢寫左480gb ssd個價錢
我自己搵到,同佢對佢先認.....
如果我本身只係想買ssd.又比佢呃左...間野真係好離譜....

精選樓盤
張單點寫?

回覆 引用 TOP

有單嗎??? 圖??

CPU:  AMD Athlon X4 860K
M B:  ASROCK FM2A78M-ITX+
GPU:  Yeston R7 240 2G
PSU:  GTR 500W
RAM:  Tigo 8G DDR3 1333 *2
HDD:  SEGATE 500GB
5K2 都可以打到三四年機唔駛做生意囉

Do you feel the heartbeat of land?
樓主打左咁大段野,仲要cpu又走個gtx出黎,單同圖都無張

回覆 引用 TOP

樓主自己識唔嘢㗎,話上網的List 5.8k有1060 6g ? 你點知人家比乜料係,我晏晝又要去3C幫同事執料(i5-8400華碩b360ma 一對8g Ram 一條250g m.2 2t HDD箱加牛)只用内顯都近$5000

回覆 引用 TOP

去深記買野要醒目

回覆 引用 TOP

單已經唔見左...
但當初砌機個LIST,盒都重係到.....
問個老闆拎過張單佢都唔肯比
一副身有屎的模樣

講真唔熟我情願比廠機賺 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 waq 於 2019-2-12 12:45 PM 發表

單已經唔見左...
但當初砌機個LIST,盒都重係到.....
問個老闆拎過張單佢都唔肯比
一副身有屎的模樣
你連CPU 和 GPU 都打錯,你當交費。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-2-12 12:53 PM 發表

你連CPU 和 GPU 都打錯,你當交費。
下= =個粒係CPU啊,唔係GPU,無錯

引用:
原帖由 園田都市線 於 2019-2-12 11:02 AM 發表

5K2 都可以打到三四年機唔駛做生意囉
又唔係話打足既...但我部機預玩到未來一兩年既新GAME
畫質FPS唔可以太差
預部機玩3-4年

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 waq 於 2019-2-12 12:55 PM 發表

下= =個粒係CPU啊,唔係GPU,無錯
(由GTX 變左做AMD,一張E家市值500蚊既cpu)你呢句,Anyway你現在將會點升級法?

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-2-12 01:00 PM 發表

(由GTX 變左做AMD,一張E家市值500蚊既cpu)你呢句,Anyway你現在將會點升級法?
砌過部
問左d朋友
上網搵到個list續樣野google過 睇埋測評
再google埋間野信譽
上price格埋價

回覆 引用 TOP

不熟砌機,最好找Dell幫手,明碼實價.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。