註冊 登入

[系統問題] 求救!用window 10 USB手指重裝失敗

求救!用window 10 USB手指重裝失敗 E-mail 此主題給朋友

部機本身已由window 7升級到window 10, 由於部機係人地唔要俾我,我上網睇教學整咗window 10 USB手指諗住洗機再裝返Win10。
點知入到去圖1個畫面,佢唔俾我裝Win10,我又錯手刪咗原本個Win 7...
而家試咗lenovo 原廠復原都開唔到window....
有無人識點搞?無window 7碟喺手...

附件

2019-2-8 08:23 PM

回覆 引用 TOP

精選樓盤
將隻磁碟剷清才再裝囉。唔係 format 就算,係所有 partition 完全剷走。

回覆 引用 TOP

THX解答!
但而家版面停咗喺#1最尾O個張圖度, 開唔到機...
想請教下點樣開返機? 係咪要整隻window 7 USB手指去修復先得?

引用:
原帖由 lucymeow 於 2019-2-8 10:32 PM 發表

THX解答!
想請教下點樣開返機? 係咪要整隻window 7 USB手指去修復先得?
第一張圖出現,你必須打下列指令才安裝Windows 10

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lucymeow 於 2019-2-8 10:32 PM 發表

THX解答!
關電掣熄機。用那隻 w10 usb 重裝,跟樓上寫的步驟做便可。

引用:
原帖由 齋煎 於 2019-2-8 11:09 PM 發表

關電掣熄機。用那隻 w10 usb 重裝,跟樓上寫的步驟做便可。
THX 2位! 我試下先

引用:
原帖由 lucymeow 於 2019-2-9 12:02 AM 發表

THX 2位! 我試下先
見到呢個畫面就開始打指令喇

有好消息記得通知聲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-2-9 12:08 AM 發表

見到呢個畫面就開始打指令喇
Thx! 另外想再問下:
我唔係喺Win10度揀"復原"洗機, 而係第1次用Win 10 USB手指時揀錯咗option >>
1. 如要升級,拔除安裝媒體
2. 如繼續安裝window按下一步(大約係O甘)
我揀咗option 1...做完就洗咗機變Win 7...
如我按照你方法裝Win 10, 個product key仲用到嗎?
(之前已由Win 7 升級到Win 10, 部機lenovo, 人地7年前買)

引用:
原帖由 lucymeow 於 2019-2-9 01:42 AM 發表

Thx! 另外想再問下:
我唔係喺Win10度揀"復原"洗機, 而係第1次用Win 10 USB手指時揀錯咗option >>
1. 如要升級,拔除安裝媒體
2. 如繼續安裝window按下一步(大約係O甘)
我揀咗option 1...做完就洗咗機變Win 7...
如我按照你方法裝Win 10, 個product key仲用到嗎?
(之前已由Win 7 升級到Win 10, ...
如果之前已成功由win 7升級win 10, 無換版嘅,再重裝win10唔使打key喇。

回覆 引用 TOP

樓主成功安裝好Windows 10未?

回覆 引用 TOP

成功裝返Win 10! 雖然中間有D曲折。
Thx bro!

回覆 引用 TOP

可否講來分享一吓

回覆 引用 TOP

話說朋友叫我set返部機去factory default先,以除萬一。但boot機時無一個F掣㩒到去set factory default, 除咗F1 & F12㩒到去其他setting。我手上又無Lenovo recovery碟,咁就諗住跟c hing個方法裝。
我試埋用win10 USB+F10,就去咗下面recovery畫面,再插USB就已經唔識read去安裝win 10畫面...永遠彈出recovery畫面...
好彩我醒起之前插USB+F12可以去到較用USB startup,試下就得咗!
之後就跟c hing方法打code。裝到部機要reboot, 點知reboot 返去window 安裝嗰板...試咗2次都係咁...好彩朋友叫我試下拔走USB等佢reboot, 咁就成功裝到啦!
咁都搞咗幾個鐘@@ 

附件

2019-2-12 01:14 AM

回覆 引用 TOP

都係我講漏咗,第一次Reboot要甩走安裝手指等他自己行。

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。