註冊 登入

新手大叔砌機, 有少少疑問想請教下各位C兄

新手大叔砌機, 有少少疑問想請教下各位C兄 E-mail 此主題給朋友

本人三張喇
近排上youtube無意睇到d砌機既片段,勾起反以前既回憶,以前細個家境吾好, 好想學但無條件砌機, 呢家出黎做左幾年野, 終於可以實現小時候既願望(做個工具人啦 XD)

呢段時間上網睇左好多有關砌機既資料,發現原來呢家砌機吾同曬,多左好多野連硬碟都有分甘多種(原諒我大驚小怪)
(不過最大驚奇位系呢家D ram 甘貴

入正題,經過一輪研究,我打算開始組裝我人生第一部電腦 想各位前輩比D意見,首先上list先

CPU: i3-8100 $949
MB: ASROCK B360 PRO4 (ATX) 吾知邊度有得賣, 見newegg賣$627.99, 但上網搵到既資料吾多, 似乎好少人用?
RAM: 8GB X 2 (2666MHZ 款式未定, 最緊要平! 有無好推薦?)
HDD: Toshiba 東芝 2TB SATA3 Desktop Hard Drives (DT01ACA200 / 64MB Cache / 7200RPM) $385
SDD: HP EX900 M.2 250GB PCIe 3.0 x4 NVMe 3D TLC NAND Internal Solid State Drive NEWEGG價$368.99
顯示卡: 1050ti (本身有)
火牛: ANTEC HCG620M 銅牌80plus (本身有)
CASE: Silverstone RVX01 ($吾知幾錢同邊度有得賣, 問過正都話返緊貨)
CPU散熱: 九州風神玄冰400 (淘寶落到黎$120左右)

其實我諗緊好吾好組MATX, 平D呀
但未有IDEA柬邊款MB同CASE (睇台灣個邊D人介紹有款視博通小尖兵CASE吾錯, 但香港好似無得賣)

除去火牛同顯示卡其他野想$3350蚊內搞掂 點解系$3350蚊? 因為1050ti收二手用左$500 火牛收二手用左$150蚊
我預計$4000內其實吾系成日用, 好少打機組呢部電腦系為愛only 所以原諒我好病態地四圍搵最平甚至2手 XD

精選樓盤
引用:
原帖由 betelier 於 2019-1-12 12:04 AM 發表

本人三張喇
近排上youtube無意睇到d砌機既片段,勾起反以前既回憶,以前細個家境吾好, 好想學但無條件砌機, 呢家出黎做左幾年野, 終於可以實現小時候既願望(做個工具人啦 XD)

呢段時間上網睇左好多有關砌機既資料,發現原來呢家砌機吾同曬,多左好多野連硬碟都有分甘多種(原諒我大驚小怪)
(不過最大驚奇位系呢家D ra ...
ram 真係好貴,
早一輪 開礦熱 炒貴哂, 同埋估計係d ram 廠夾埋抬價,
我估過年後會大跌價

引用:
原帖由 himhim68 於 2019-1-12 04:15 AM 發表

ram 真係好貴,
早一輪 開礦熱 炒貴哂, 同埋估計係d ram 廠夾埋抬價,
我估過年後會大跌價
係呀 我記得以前2gb叫做快 4gb已經係極速既年代, 組機買ram 4 5舊水已經買到好好既ram....d budget用黎買其他好d既零件覺得好好洗, 呢家買ram已經無左一大截

AMD 2nd Gen Ryzen 5 2600 Zen+ YD2600BBAFBOX 6C/12T, 3.9GHz, 19MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler        HK$ 1280
ASRock 華擎 B450M Pro4 B450, DDR-4, AM4 Socket, M.2 Socket, USB3.1 Gen2 Type-A/C,M.ATX M/B        HK$ 640
ADATA Premier DDR4 2666MHz 8GB (1x8GB) Ram AD4U266638G19-R        HK$ 405
ADATA 240GB XPG SX8200 M.2 2280 ASX8200NP-240GT-C 3D TLC PCIe Gen3 x4 NVMe 1.3 SSD        HK$ 475
WD Blue WD10EZEX 1TB SATA3 6Gb/s /64MB HDD        HK$ 306
AeroCool QS-240 黑色 USB 3.0 Micro ATX Case        HK$ 249

total  $3355

Antec HCG...傳聞中瘋狂燒壞顯卡既PSU,落左我既黑名單
我可以理解到你點解咁平買到二手,上手用家為咩要急放呢隻野亦可想而知

引用:
原帖由 betelier 於 2019-1-12 08:24 AM 發表

係呀 我記得以前2gb叫做快 4gb已經係極速既年代, 組機買ram 4 5舊水已經買到好好既ram....d budget用黎買其他好d既零件覺得好好洗, 呢家買ram已經無左一大截 ...
你上中央田,珍寶,匯訊,正都網站就有各硬件價格,或自己去黃金3c及旺電看一看,我提的3間在黃金,一間在旺電,自己格一格價,其實你用i3 8100用回跟cpu散熱已經夠,平ddr4 2666 8gb adata大約4百頭,另外現在砌機ssd裝windows是必然選擇,尤其是新底板支援的m.2 ssd

盛衰交替,物極必反,歷史沒有不倒臺之政權
廠機i5 8g連win10 4000有找

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-1-12 09:59 AM 發表

Antec HCG...傳聞中瘋狂燒壞顯卡既PSU,落左我既黑名單
我可以理解到你點解咁平買到二手,上手用家為咩要急放呢隻野亦可想而知
傳說還傳說,現實Antec HCG gold和 Extreme系列,身邊朋友組裝電腦我必然推介(Seasonic代工)同一級Corsair RM850 Series CM V650 系列亦不是他-手腳。

回覆 引用 TOP

有買貴無買錯,馬上去片,

https://youtu.be/I4KRTUACWyQ

引用:
原帖由 blackkh 於 2019-1-12 10:03 AM 發表

你上中央田,珍寶,匯訊,正都網站就有各硬件價格,或自己去黃金3c及旺電看一看,我提的3間在黃金,一間在旺電,自己格一格價,其實你用i3 8100用回跟cpu散熱已經夠,平ddr4 2666 8gb adata大約4百頭,另外現在砌機ssd裝windows是必然選擇,尤其是新底板支援的m.2 ssd ...
知道 多謝建議👍👍👍

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2019-1-12 08:30 AM 發表

AMD 2nd Gen Ryzen 5 2600 Zen+ YD2600BBAFBOX 6C/12T, 3.9GHz, 19MB Cache, Socket AM4 CPU BOX w/Cooler        HK$ 1280
ASRock 華擎 B450M Pro4 B450, DDR-4, AM4 Socket, M.2 Socket, USB3.1 Gen2 Type-A/C,M.ATX M/B        H ...
差左8gb ram 😌不過amd好似都幾唔錯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-1-12 09:59 AM 發表

咁睇黎我既2手礦卡加火牛會係絕配😂😂😂

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-1-12 12:43 PM 發表

有買貴無買錯,馬上去片,

https://youtu.be/I4KRTUACWyQ
我都有係youtube睇d台灣人砌機教學, d資料幾有用👍

引用:
原帖由 betelier 於 2019-1-12 06:13 PM 發表

我都有係youtube睇d台灣人砌機教學, d資料幾有用👍
火牛做工靚,黑色濾波(日系電容)穩壓一流,同你那隻CM金牛跟本無得揮。

回覆 引用 TOP

連燒顯卡係好罕見,我覺得手氣有關係(即實際有問題既火牛只有最多數%)
但多位苦主既共通點都係antec HCG結論顯而易見,避之則吉,唔順邪係你自由

其他火牛聽都未聽過兩年連燒三張顯卡此等無可原諒既不祥事,就係呢隻神野會燒卡,唔係個別事件

24 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。