註冊 登入

[系統問題] Win 10 重裝請教

Win 10 重裝請教 E-mail 此主題給朋友

朋友部電腦用緊win 10 enterprise 64bits 相信唔係正貨
現在想轉用 win 10 pro 64bits 正貨
想問可否就咁放只楪落去裝
定係要洗哂所有programs再重新安裝, reformat

謝謝

自己win 7 轉 win 10 時只需就咁裝 其他軟件完全冇影響
但現在是downgrade enterprise 轉 pro
所以想知係咪同樣做法

精選樓盤
引用:
原帖由 tofubb 於 2019-1-9 09:28 AM 發表

朋友部電腦用緊win 10 enterprise 64bits 相信唔係正貨
現在想轉用 win 10 pro 64bits 正貨
想問可否就咁放只楪落去裝
定係要洗哂所有programs再重新安裝, reformat

謝謝

自己win 7 轉 win 10 時只需就咁裝 其他軟件完全冇影響
但現在是downgrade enterprise 轉 pro
所以想知係咪同樣做 ...
要洗哂重裝

回覆 引用 TOP

老翻點搞過唔知,不過由 home 轉 pro 只需要入過條新 key 便可,乜都唔使做。

回覆 引用 TOP

老翻加咗料就梗係剷底重裝啦, 乜嘢都唔好留低!

回覆 引用 TOP

晤該哂

因為佢有個正牌program 已經用盡重裝次數 如果要洗哂啲嘢 咁要重新俾千幾買過個
所以佢盡量唔想重裝 會唔會有其它方法 可以唔駛重裝呀

回覆 引用 TOP

Enterprise 版無得無痛轉去 Pro 版, 必須剷底重裝

情況同 32bit 轉 64bit 一樣

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019/1/9 17:09 發表

Enterprise 版無得無痛轉去 Pro 版, 必須剷底重裝

情況同 32bit 轉 64bit 一樣
明白 謝謝

回覆 引用 TOP

According to https://docs.microsoft.com/en-us/windows/deployment/upgrade/windows-10-upgrade-paths
大部分versions都不能夠downgrade.

同時:  一般轉OS(尤其仍然都係Windows)不用FORMAT, 因為install os都係based on partition.
不過, FORMAT是輕鬆剷底方法, 避免節外生枝(detect installed os, and then do something), 或留下佔HD的old system folders.

你個installed program滿次數, 若不能uninstall而count down, 十分不幸, 要畀錢.

回覆 引用 TOP

關於剷底, 一般安裝(轉/upgrade/downgrade)OS, 未必是必須.

因為, Programs有三種:
1. 需要安裝, 在Windows registry有註冊
2. 安裝只因供應商自己的技術原因, E.g.抄唔郁的收埋serial no., 其實是standalone.
3. Standalone.

安裝了新OS, 當中的1.可能唔Work, work而有暗病, 全work.
因為你唔知, 搏唔過, 唯有當唔得.
2.及3.安裝了新OS其實係行到.

所以如果有2.,  或有太多3.嫌麻煩, 可能要考慮不剷底.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019/1/10 07:11 發表

關於剷底, 一般安裝(轉/upgrade/downgrade)OS, 未必是必須.

因為, Programs有三種:
1. 需要安裝, 在Windows registry有註冊
2. 安裝只因供應商自己的技術原因, E.g.抄唔郁的收埋serial no., 其實是standalone.
3. Standalone.

安裝了新OS, 當中的1.可能唔Work, work而有暗病, ...
師兄想問多句
如果唔剷底 就咁裝
如果唔得 會係就咁裝唔到 定係會抄機

引用:
原帖由 tofubb 於 2019-1-10 12:58 PM 發表

師兄想問多句
如果唔剷底 就咁裝
如果唔得 會係就咁裝唔到 定係會抄機
就咁裝, Microsoft不能夠抄機, 最多拒絕裝裝唔到.
(因為抄機便樣衰衰, 不可能設計如此)

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019-1-10 01:16 PM 發表

就咁裝, Microsoft不能夠抄機, 最多拒絕裝裝唔到.
一定裝吾到,高版本吾可能downgrade去低版本,除非曾經upgrade過,有保留downgrade function,但只可很番WinOS入面啟動downgrade 程序

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019-1-10 01:32 PM 發表

一定裝吾到,高版本吾可能downgrade去低版本,除非曾經upgrade過,有保留downgrade function,但只可很番WinOS入面啟動downgrade 程序
就咁裝...

因為上面後尾討論context不是downgrade(#8我已經有話唔得), 只是「唔理」係舊HD, 當新裝os, 問得唔得.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 PnPnL 於 2019/1/10 13:32 發表

唔該哂 即係唔得

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2019/1/10 13:16 發表

唔該哂

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。