註冊 登入

[軟件問題] 求救硬盤問題

求救硬盤問題 E-mail 此主題給朋友

各位c兄幫幫忙
部電腦本是大陸套裝(聯想的),因為是簡體文,我剷晒佢。想再裝個繁體win7 ,格式化時有好多小分割區,那知個H/D格式化完重衰。裝唔到window,重格式化多次結果一樣。我在另一部機win7睇這硬盤,不能分割?問題在那。是不是我格式化問題,(有無其它免費軟件可用格式化。)
付帶圖片,那只大陸野唔比分割又排左在前,頭痕

附件

2019-1-6 10:07 PM

2019-1-6 10:07 PM

精選樓盤
我格式化後是可裝照片,睇落正常,但就不能裝window。在另一部電腦睇,正常是可分割的,但這只就不能,大陸貨是不是與香港的不同?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 石棍逢春 於 2019-1-6 10:07 PM 發表

各位c兄幫幫忙
部電腦本是大陸套裝(聯想的),因為是簡體文,我剷晒佢。想再裝個繁體win7 ,格式化時有好多小分割區,那知個H/D格式化完重衰。裝唔到window,重格式化多次結果一樣。我在另一部機win7睇這硬盤,不能分割?問題在那。是不是我格式化問題,(有無其它免費軟件可用格式化。)
付帶圖片,那只大陸野唔比分割又排左在前,頭痕 ...
下載語言包,地區選香港

引用:
原帖由 godisagirl 於 2019-1-6 10:14 PM 發表

下載語言包,地區選香港
c兄請講清楚,是不是win7語言包,未玩過。然後點做。

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

安裝語言包后,進 Windows 7 選擇地區和語言,就可以繁體了。

引用:
原帖由 godisagirl 於 2019-1-6 11:27 PM 發表

安裝語言包后,進 Windows 7 選擇地區和語言,就可以繁體了。
我是講只H/D格式化問題,唔係win7轉繁體。我已將只H/D格式化後出問題。無法裝windows,這種情形從未遇過。現在不知點。

引用:
原帖由 石棍逢春 於 2019-1-7 12:17 AM 發表

我是講只H/D格式化問題,唔係win7轉繁體。我已將只H/D格式化後出問題。無法裝windows,這種情形從未遇過。現在不知點。
你直接安裝,安裝時候格式化。

回覆 引用 TOP

乜野配置既機? 想裝Win7 32 定 64bit?
留意 Intel 8代 之後不支援 Win7 安裝

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2019-1-7 08:51 AM 發表

乜野配置既機? 想裝Win7 32 定 64bit?
留意 Intel 8代 之後不支援 Win7 安裝
不是那32或64bit問題,我部機是win7 正常的,其實問題是我將另一個D/H格式化,這只H/D格式化出現唔正常,用win7裝未去到格式化以出現error,試過裝落另一部機到,放Date 就正常,可能是這個H/D真的是壞。

既然儲存正常,有可能系正常。
你應該clear西所有partition才安裝新系統,否則有機會出現混亂。不要任何分區。

引用:
原帖由 godisagirl 於 2019-1-7 06:21 PM 發表

既然儲存正常,有可能系正常。
你應該clear西所有partition才安裝新系統,否則有機會出現混亂。不要任何分區。
我有只win7 CD,但最衰是要在windows內才可安裝,只CD唔識boot機。其實我試過用其它winxp cd都去唔到格式化就error。我確定是只H/d頭部分是套裝機時分割左部分,搞到唔可以直接裝windows,現在要找一只可切底清除分割的軟件。如Norton partition magic。有無c兄邊到有下載。

回覆 引用 TOP

你本身有Windows 7 License不如下載安裝手指,直接裝Windows 10吧,home裝回home Pro裝回Pro版,無分所謂64Bit的

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-1-7 07:38 PM 發表

你本身有Windows 7 License不如下載安裝手指,直接裝Windows 10吧,home裝回home Pro裝回Pro版,無分所謂64Bit的
c兄邊到有得下載

引用:
原帖由 石棍逢春 於 2019-1-7 09:38 PM 發表

c兄邊到有得下載
呢到
https://www.microsoft.com/zh-hk/software-download/windows10

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。