del

del E-mail 此主題給朋友

del

熱賣及精選
CMOS fail.......試下換電池

如果你個keyboard係USB,好可能壞chipset(供電or焊接),導致USB同SATA port全部唔work

點都好做左clear CMOS先

reset BIOS 先(請睇底板說明書, 唔見左就用電話上網下載), 拔掉火牛供電線, 用導電螺絲批短路 bios RESET 幾秒鐘, 唔得就換埋粒餅電, 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 萊茵哈特 於 2019-1-5 10:33 PM 發表

CMOS fail.......試下換電池
已換電池都冇用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 unknownkw 於 2019-1-5 11:50 PM 發表

如果你個keyboard係USB,好可能壞chipset(供電or焊接),導致USB同SATA port全部唔work

點都好做左clear CMOS先
如果壞chipset會唔會前後8個usb都唔得,換埋keyboard都唔得?

引用:
原帖由 果個黃色牛牛 於 2019-1-6 08:30 AM 發表

如果壞chipset會唔會前後8個usb都唔得,換埋keyboard都唔得?
其實塊底板用了五年,已經差不多

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-1-6 11:35 AM 發表

其實塊底板用了五年,已經差不多
如果換過塊板同粒u (因呢塊係內置u)

hdd入面d野拎唔拎得返?

回覆 引用 TOP

HDD資料當然可以取回

引用:
原帖由 leungmanman 於 2019-1-6 12:11 PM 發表

HDD資料當然可以取回
可以直接開機入返原本個windows嗎?

ps. 睇我果兩張圖是否應該hdd無事?

引用:
原帖由 果個黃色牛牛 於 2019-1-6 12:18 PM 發表

可以直接開機入返原本個windows嗎?

ps. 睇我果兩張圖是否應該hdd無事?
你塊板可插 PS2 keyboard 的, 出去深水堡買個PS2 keyboard同 mouse先, 控制返部機先再算

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2019-1-6 03:04 PM 發表

你塊板可插 PS2 keyboard 的, 出去深水堡買個PS2 keyboard同 mouse先, 控制返部機先再算
本身用ps2 mouse 係下圖畫面時mouse都冇反應

引用:
原帖由 果個黃色牛牛 於 2019-1-6 03:06 PM 發表

本身用ps2 mouse 係下圖畫面時mouse都冇反應
咁可能係BIOS 花左, 過保養好難攪, 買過塊新實際一點

再買的話唔好再用生物星依D垃圾了

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2019-1-6 03:11 PM 發表

咁可能係BIOS 花左, 過保養好難攪, 買過塊新實際一點

再買的話唔好再用生物星依D垃圾了
最重要係咪換底板唔影響hdd個windows?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 果個黃色牛牛 於 2019-1-5 10:13 PM 發表

麻煩晒唔該晒

開機見到呢個畫面,但keyboard 按任何掣都冇反應

插過d線之後突然入到呢個畫面但keyboard都係冇反應

請問會唔會hdd壞左?

但點解keyboard都冇反應?

thank you ...
似死HDD

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。