註冊 登入

外置 hard disk 點解好?

外置 hard disk 點解好? E-mail 此主題給朋友

想買隻 4 TB 既,揀 Seagate 定 WD 好? 見到 Seagate 好多款全部都係 4TB, 真係唔知點揀!

利申: 我係電腦白痴,淨係識 plug and use 😓

精選樓盤
買WD

回覆 引用 TOP

我買開死雞

回覆 引用 TOP

外置 4TB 我未見過,
2TB 我有 2隻 , 死雞牌 。

引用:
原帖由 RV356484 於 2018-12-23 02:39 PM 發表

外置 4TB 我未見過,
2TB 我有 2隻 , 死雞牌 。
死雞即係乜? Seagate?

回覆 引用 TOP

係呀 ! 無錯 。
叫得外置,即係ー插即用 ,
唔洗用座同火牛啦 !
你如果用 4TB , 都要 當刂 開 イ巨
兩 o舊 。 方便所有電腦睇倒 。
所以 買  2TB 係目前最好嘅選擇 。

回覆 引用 TOP

3・5吋 又大又重又食電,俾你都唔好用啦 !

回覆 引用 TOP

我去Price.com 隨手 search, 已見到 Seagate 4TB 都有好多models...

Seagate Expansion Portable 4TB STEA4000400

Seagate Backup Plus 4TB

Seagate Backup Plus Fast STDA4000300

Seagate Backup Plus Hub 4TB STEL4000300

Seagate Expansion Desktop 4TB USB3.0

Seagate Goflex Desk 4TB STAC4000300

都仲未數晒.....

首先desktop 係咪要插電? Portable 唔使插?

好亂呀!究竟應該點揀呀?!😓

回覆 引用 TOP

自己看budget選擇 不過買果時留意番個hard disk for唔for mac機用

引用:
原帖由 loverict 於 2018-12-23 06:01 PM 發表

自己看budget選擇 不過買果時留意番個hard disk for唔for mac機用
budget 沒有問題,只係唔知點揀....

回覆 引用 TOP

Seagate

CPU:  AMD Athlon X4 860K
M B:  ASROCK FM2A78M-ITX+
GPU:  Yeston R7 240 2G
PSU:  GTR 500W
RAM:  Tigo 8G DDR3 1333 *2
HDD:  SEGATE 500GB
引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2018-12-23 06:39 PM 發表

Seagate
但 Seagate 都有勁多 model

有防震最好..

回覆 引用 TOP

不過買果時留意番個hard disk for唔for mac機用

樓主絶對唔會用 mac機 , 我都唔用,亦唔識用 。

回覆 引用 TOP

Western Digital My Passport Ultra 4TB WDBFKT0040B  $885

48 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。