註冊 登入

求2K mon介紹

求2K mon介紹 E-mail 此主題給朋友

如題, 想買個打機用既mon 2K; 27吋+;食到 144hz, $3000(+/-$500)左右
將來都想剪片用

無幾耐之前睇中左呢個, 想問評價如何? 定係有mon比呢個更好?

我部機既hardware:
CPU: I7-6700K,
底板: Z170-gaming K3
RAM: 16GB
顯卡: GTX1070G1 Gaming 8GB GDDR5 X1
火牛: CX650M (<-唔知關唔關事)

回覆 引用 TOP

精選樓盤
Samsung 27" LC27H711QEC Quantum Dot Curved Monitor (16:9,1800r,4ms,HDMI,DP) 2K量子點曲面顯示器     HK$ 3490
Samsung 31.5" LC32H711QEC Quantum Dot Curved Monitor (16:9,1800r,4ms,HDMI,DP) 2K量子點曲面顯示器     HK$ 3890

回覆 引用 TOP

acer VG271u 不過香港唔知會唔會出... [freesync BTW]
唔介意水貨 taobao/JD 已經可以買
95% dci-p3 色域應該夠用
IPS 8bit 色 2k [可以上10 bit 不過要120hz mode]
如果要新大金剛咁仲要等...[Gsync版]
呢隻係新小金剛 [同xv272u (p) 都係新小金剛 分別差在人工學支架]

回覆 引用 TOP

你用開gtx1070 N卡或者比多小小買只G-Sync Monitor 165Hz

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-12-7 12:42 AM 發表

你用開gtx1070 N卡或者比多小小買只G-Sync Monitor 165Hz
如果係咁我建議樓主等多陣..等新大金剛出黎
又多HDR400 [雖然唔算好大提升 但係好過無HDR lol]

引用:
原帖由 wkg0724 於 2018-12-7 01:05 AM 發表

如果係咁我建議樓主等多陣..等新大金剛出黎
又多HDR400 [雖然唔算好大提升 但係好過無HDR lol]
是那款大金剛?其實用豬星芒都可能超樓主budget

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-12-7 01:12 AM 發表

是那款大金剛?其實用豬星芒都可能超樓主budget
新大金剛出左之後 舊大金剛[acer xb271hu]應該會掉價到時可能買到

回覆 引用 TOP

明白

回覆 引用 TOP

睇樓主有無需要Gsync ..始終Gsync 唔係必須品
Nvidia Gsync 隻隻同一樣panel ga mon都要比多成千銀...._

回覆 引用 TOP

如果你用到PS AE會調色的話 建議買色彩夠好的IPS
至少99% sRGB

好的色彩和高頻率不可兼得,這是技術水平限制的。
那些144hz的屏幕色彩都差的很。

我最後是買了60hz的,100%sRGB的,遊戲就只能將就一下

引用:
原帖由 lightward 於 2018-12-7 12:19 PM 發表

如果你用到PS AE會調色的話 建議買色彩夠好的IPS
至少99% sRGB

好的色彩和高頻率不可兼得,這是技術水平限制的。
那些144hz的屏幕色彩都差的很。

我最後是買了60hz的,100%sRGB的,遊戲就只能將就一下 ...
我講個隻vg271u 99%以上sRGB 95%dci-p3 應該無咩問題掛...

回覆 引用 TOP

既然買了就用吧   打機夠好
修圖調色可能比較痛苦...

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

多謝咁多位意見先, 同埋想問埋而家玩fps game 真係最好既選擇買tin pannel😑? 同埋點解d 人話ips會好過va??(利申我post出黎過個mon 係va)

引用:
原帖由 Azuli4n 於 2018-12-10 07:31 PM 發表

多謝咁多位意見先, 同埋想問埋而家玩fps game 真係最好既選擇買tin pannel😑? 同埋點解d 人話ips會好過va??(利申我post出黎過個mon 係va)
IPS > VA 色彩 + response time , VA response time 通常都無IPS咁低 IPS 都係4ms
如果係打FPS:
TN > IPS response time = 1 ms or E家新出個D 出到0.5 ms  , 少D ghosting 同埋有240hz [ 其他panel 未有咁高]
但如果你係要執相執片 要求高色 咁緊係買IPS > TN

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。