註冊 登入

如何花最少,可以用陳年舊機看youtube 4k?

如何花最少,可以用陳年舊機看youtube 4k? E-mail 此主題給朋友

剛買了4k電視,想把舊電腦接上看youtube 4k.
cpu:E7500 ram:4G  On Board Display:intel G41 有pci-e x16糟(華碩P5QPL-VM EPU底板)
請問各位有可能嗎?

精選樓盤
引用:
原帖由 pancakeman 於 2018-12-5 11:58 AM 發表

剛買了4k電視,想把舊電腦接上看youtube 4k.
cpu:E7500 ram:4G  On Board Display:intel G41 有pci-e x16糟(華碩P5QPL-VM EPU底板)
請問各位有可能嗎?
宗旨係花最少的話,
淘粒 Xeon 4core E5420 落黎 再MOD CPU 接點,771 to 775,
咁就係最慳O既升級方法,大前提你要識整 OR 識搵方法

引用:
原帖由 kelvin31 於 2018-12-5 12:39 PM 發表

宗旨係花最少的話,
淘粒 Xeon 4core E5420 落黎 再MOD CPU 接點,771 to 775,
咁就係最慳O既升級方法,大前提你要識整 OR 識搵方法
剛在淘記看到U加接點hk$60
只要換粒Xeon 4core E5420就能看vp9 4k?
本身On Board display最高輸出只是1080p 60hz

回覆 引用 TOP

Now E Android TV 盒子  $788

引用:
原帖由 kathy_yoyo1128 於 2018-12-5 01:01 PM 發表

Now E Android TV 盒子  $788
明白,只想善用舊機

CPU 同 display 都頂唔到
換U + display 既價錢貴過4樓既建議, 仲要換既U係二手, 隨時有隱疾
其實775機你換幾勁都唔太頂到4K, 最好要上2代core 或以後
要花最少錢睇4K youtube, 4樓既建議係最化算

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖
引用:
原帖由 朱投炳 於 2018-12-5 01:49 PM 發表

CPU 同 display 都頂唔到
換U + display 既價錢貴過4樓既建議, 仲要換既U係二手, 隨時有隱疾
其實775機你換幾勁都唔太頂到4K, 最好要上2代core 或以後
要花最少錢睇4K youtube, 4樓既建議係最化算 ...
多謝您的建議!
多問一下,如樓上所說,換粒Xeon  E5420再加張gt1030硬解可行嗎?
真的不想浪費部舊機

引用:
原帖由 pancakeman 於 2018-12-5 02:25 PM 發表

多謝您的建議!
多問一下,如樓上所說,換粒Xeon  E5420再加張gt1030硬解可行嗎?
真的不想浪費部舊機
繼續用舊野唔知幾時又爆其他隱疾就麻煩了,
maintanence 果舊錢補多幾百可能夠買部架啦,
睇你搏唔搏

引用:
原帖由 kelvin31 於 2018-12-5 02:46 PM 發表

繼續用舊野唔知幾時又爆其他隱疾就麻煩了,
maintanence 果舊錢補多幾百可能夠買部架啦,
睇你搏唔搏
先多謝回覆!
display card 用得返,係幾十蚊粒u報廢
換U再加gt1030是可行的(看vp9 4k)嗎?

回覆 引用 TOP

其實唔需要換CPU,直接裝GTX1050 3GB或以上即可(配備上係可以硬解4k HEVC)
1030 2GB播4k HEVC係唔夠framebuffer,睇係得但顯示輸出要set做1080p破壞左你部4k mon既存在價值

但講就容易,張卡好食電而且好熱
最少要換火牛,改裝散熱,即使如此顯卡既熱力仍有好大機會加速令主板上既舊電容損壞

所以好難建議你買顯卡了事,自己衡量

回覆 引用 TOP

斷估加張750ti已經掂啦
https://www.geforce.com/hardware ... 0-ti/specifications
當然部老爺機隨時收皮, 緊係買張預咗會用返落下一部機

我用A8-3870裡邊嘅虛擬機都窒下窒下咁睇到youtube 4K,  連鬼毛都清清楚楚睇到哂

回覆 引用 TOP

路過

加張二手R7 240,已可睇4K30FPS

另外,750TI鳶4K硬解功能.加上樓主塊底板未必SUPPORT到,1030都係底枝未必SUPPORT,因為它們用了新式UEFI VBIOS,舊底枝未必SUPPORT......

MSI / 微星 GTX1050TI Gaming X 4GB GDDR5 雙風扇顯示卡(DI-N105TG4)     HK$ 1380

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-12-5 05:59 PM 發表

路過

加張二手R7 240,已可睇4K30FPS

另外,750TI鳶4K硬解功能.加上樓主塊底板未必SUPPORT到,1030都係底枝未必SUPPORT,因為它們用了新式UEFI VBIOS,舊底枝未必SUPPORT...... ...
同一版Bios嘅底板,

https://www.youtube.com/watch?v=8FU80kcqMc4

綜合各位意見:
唔需要換CPU,只買顯示卡
gtx1050 ,gtx750ti , Radeon R7 240,對嗎?
以上那款達到要求之餘又底用? 有可能不support底板嗎?
p.s 只看youtube 4k,不打機
感謝樓上各意見

104 1234567
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。