註冊 登入

請高人推薦下CPU Casing 品牌

請高人推薦下CPU Casing 品牌 E-mail 此主題給朋友

最近Intel出了第9代,我打算Survey下 CPU CASING型號
主板ATX型號 我打算用一體式水冷散熱,
有哪一家品牌的CASING款式介紹下參考。
個人是參考過coolermaster,corsair的Casing,
由于款式太多和價錢都不一樣...
所以想聽聽大家有沒有其它品牌介紹下小弟參考

精選樓盤
GTR

CPU:  AMD Athlon X4 860K
M B:  ASROCK FM2A78M-ITX+
GPU:  Yeston R7 240 2G
PSU:  GTR 500W
RAM:  Tigo 8G DDR3 1333 *2
HDD:  SEGATE 500GB
引用:
原帖由 正義廚師 於 2018-10-10 09:04 PM 發表

最近Intel出了第9代,我打算Survey下 CPU CASING型號
主板ATX型號 我打算用一體式水冷散熱,
有哪一家品牌的CASING款式介紹下參考。
個人是參考過coolermaster,corsair的Casing,
由于款式太多和價錢都不一樣...
所以想聽聽大家有沒有其它品牌介紹下小弟參考 ...
Corsair 睇 review 話 okay, 不過平 case 嘅質料好單薄. 靚機箱評語好好.
Cooler Master 唔錯, 個人覺得有幾款中等機箱價錢與品質幾好, 設計簡單所以啱我.
NZXT 評價唔錯, 可以睇下, 不過我個人唔鍾意啲設計.
Phanteks 評語好好, 設計及品質都大受好評, 建議睇下.

Intel 9th Generation 理論上其實機箱通氣好就應該得, 唔需要大水冷, 事關 Intel 已經發布話 9900K, 9700K, 9600K 會係 soldered. Soldered CPU 散熱比呢幾年嘅垃圾牙膏 gel 散熱好得多, 9900K 配 Hyper 212 EVO/120 mm 水冷分分鐘已經足夠散熱上 5.0 GHz all core boost, 唔會好似 8700K 咁有散熱問題, 不過當然要等試驗先至知.

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-11 04:41 AM 發表

Corsair 睇 review 話 okay, 不過平 case 嘅質料好單薄. 靚機箱評語好好.
Cooler Master 唔錯, 個人覺得有幾款中等機箱價錢與品質幾好, 設計簡單所以啱我.
NZXT 評價唔錯, 可以睇下, 不過我個人唔鍾意啲設計.
Phanteks 評語好好, 設計及品質都大受好評, 建議睇下.

Intel 9th Generation 理論上其實機箱 ...
是不是比較新出的機箱多數都沒 5.25" Drive Bays了嗎?

多謝您的介紹 ,我會一個一個去search來看看.

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2018-10-10 09:23 PM 發表

GTR
我這邊沒見過有這個牌子機箱

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 正義廚師 於 2018-10-11 09:15 AM 發表

是不是比較新出的機箱多數都沒 5.25" Drive Bays了嗎?

多謝您的介紹 ,我會一個一個去search來看看.
都可以咁講, 因為真係要 DVD/Blu-ray player 嘅話寧願買外置. 不過有啲牌子嘅設計係本身機箱有 bay, 但 front cover 冇, 就另售可以用到啲 bay 嘅 front cover. 根本搵笨, 淨係個 front cover 已經貴過外置 player, 搵鬼買咩.

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-11 01:42 PM 發表

都可以咁講, 因為真係要 DVD/Blu-ray player 嘅話寧願買外置. 不過有啲牌子嘅設計係本身機箱有 bay, 但 front cover 冇, 就另售可以用到啲 bay 嘅 front cover. 根本搵笨, 淨係個 front cover 已經貴過外置 player, 搵鬼買咩. ...
我看幾款還是覺得Cooler Master的設計比較靚
另一個Thermaltake 也不錯 但多數分体式水冷專用
Corsair太貴了 我看我預算內最終還是考慮Cooler Master機箱.

DVD/Blu-ray player多數只是看戲和安裝WINDOW和一些軟件才會使用
而我基本都沒什麼用 通常只是安裝軟件才會用光碟機 看戲多數下載或HDD連接看...

引用:
原帖由 正義廚師 於 2018-10-11 11:07 PM 發表

我看幾款還是覺得Cooler Master的設計比較靚
另一個Thermaltake 也不錯 但多數分体式水冷專用
Corsair太貴了 我看我預算內最終還是考慮Cooler Master機箱.

DVD/Blu-ray player多數只是看戲和安裝WINDOW和一些軟件才會使用
而我基本都沒什麼用 通常只是安裝軟件才會用光碟機 看戲多數下載或HDD連接看... ...
睇戲就外置 player 得.
裝 Windows 用 USB 手指已經得, 又快又方便. 仲有軟件用 DVD? 咩軟件?

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-12 02:02 AM 發表

睇戲就外置 player 得.
裝 Windows 用 USB 手指已經得, 又快又方便. 仲有軟件用 DVD? 咩軟件?
我家中的老主板的Software,WINDOW 7和Adobe Photoshop都是DVD 裝的
是不是現在的WINDOW 10軟件全部直接upgrade買個License安裝就可以了?
沒提供另外DVD安裝? 我太久沒留意新電腦的商品是時候了解了解下了

引用:
原帖由 正義廚師 於 2018-10-12 01:37 PM 發表

我家中的老主板的Software,WINDOW 7和Adobe Photoshop都是DVD 裝的
是不是現在的WINDOW 10軟件全部直接upgrade買個License安裝就可以了?
沒提供另外DVD安裝? 我太久沒留意新電腦的商品是時候了解了解下了 ...
Windows 7 上 Windows 10 早幾個月仲係免費, 我做過.
我好似係用呢個: https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/Windows10
用 Create Windows 10 installation media 下面嘅 Download tool now, 可以裝落 USB 手指, 不過會 delete 手指入面嘅嘢, 所以記得做備份. 裝落新電腦嗰時用翻你依家嘅 Windows 7 key.

如果已經舊 key 已經唔得嘅話, install 後去 Microsoft 網站買個 key 就得.
Install 軟件呢啲真係買外置已經得. 內置 DVD drive 依家只係對好少部分人有用.

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-13 02:41 AM 發表

Windows 7 上 Windows 10 早幾個月仲係免費, 我做過.
我好似係用呢個: https://www.microsoft.com/en-gb/software-download/Windows10
用 Create Windows 10 installation media 下面嘅 Download tool now, 可以裝落 USB 手指, 不過會 delete 手 ...
我這部舊電腦 幾年前也有免費升級去WIN8的
但我沒去升級WIN8 用緊WIN7都慢了...
現在都是時候換架新電腦了.

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。