註冊 登入

可唔可以幫手解答一下

可唔可以幫手解答一下 E-mail 此主題給朋友

我前兩日買左兩隻新遊戲,一隻係刺客教條奧德賽,另一隻叫盜墓者羅拉 暗影,原本以為新遊戲即使開唔到極高開個高都可以,我CPU係8700K,GPU係1080 TI,後者預設係高,MON係1440P 165HZ GSYNC,後者比前者個表現好似仲好起碼開個高都長期90-100幀,對於GSYNC MON黎講60都係唔係好順睇得有D唔舒服,個人感覺起碼有70或以上先可以接受(講緊既係165HZ既MON姐),但係前者佢預設同我調成極高,一開始玩得個50幾至60幀,好明顯睇得唔舒服,嘗試降一級點知幀數都只不過係多果幾幀(已經更新NVIDIA DRIVER為最新既4XX.XX),有60幾至70,但對於高刷新率MON都係唔夠,再降一級都係多左幾幀?點解會咁,高既畫質都係玩得唔爽最後要SET成中等至好少少有70-80...有無人知道咩原因?係遊戲要求太高?顯卡唔夠?定係優化問題呀?前作起源我都有玩開極高都好流暢,點解到左今代會咁?係咪開高特效又要流暢要換張顯卡至得呀?我都唔要求極高喇,但求高可以有70幀以上都OK啦

精選樓盤
引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-10 06:23 PM 發表

我前兩日買左兩隻新遊戲,一隻係刺客教條奧德賽,另一隻叫盜墓者羅拉 暗影,原本以為新遊戲即使開唔到極高開個高都可以,我CPU係8700K,GPU係1080 TI,後者預設係高,MON係1440P 165HZ GSYNC,後者比前者個表現好似仲好起碼開個高都長期90-100幀,對於GSYNC MON黎講60都係唔係好順睇得有D唔舒服,個人感覺起碼有70或以上先可以接受(講緊既係165HZ既MON姐), ...
唔夠力.
Assassin's Creed Odyssey 用 8700K 4.7 GHz all core boost 多嘢 render 時, 如打鬥場面, 配 2080 Ti 都唔可以保持 70 FPS 打 Ultra High Detail. 冇人展示用 NVLink 打, 即係呢個遊戲唔支持.
講真, 60 FPS 同 70 FPS 你覺得分別好大你對眼都好犀利, 多數人根本分辨唔到.
8700K 開 5.0 GHz 應該可以多 4.7 GHz 少少 FPS. 真係想 70 FPS 打 High Detail 又有錢嘅咪買張 2080 Ti 囉, High Detail 應該啱啱上到 70 FPS.
性價比就一定唔存在, 不過你嘅要求冇其他辦法. 再唔係嘅話咪等 9900K, 十月十九號就出, all core boost 順利 5.0 GHz 應該冇問題, 仲有機會高少少, 如果開到 5.2 GHz 又多少少 FPS.

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-11 02:01 AM 發表

唔夠力.
Assassin's Creed Odyssey 用 8700K 4.7 GHz all core boost 多嘢 render 時, 如打鬥場面, 配 2080 Ti 都唔可以保持 70 FPS 打 Ultra High Detail. 冇人展示用 NVLink 打, 即係呢個遊戲唔支持.
講真, 60 FPS 同 70 FPS 你覺得分別好大你對眼都好犀利, 多數人根本 ...
哦!咁即係話係遊戲要求真係高,就並非優化差???同埋我而家SET做所有高,除左三個SET做中等,一個係反鋸齒,一個係陰影仲有個係霧氣,咁SET跑左一轉遊戲既跑分軟件平均有92FPS,係咪咁SET就可以唔一定所有都開高玩?只要玩得順就可以呢?可唔可以俾D意見???1080 TI都唔能夠全高咁打落果D顯卡咪豈不是更糟糕?

路過

呢兩個GAMES用了新技術,要求比前作高係正常的
新出GAME優化不足,需要定期UPDATE更新檔及DISPLAY DRIVER改善優化都係正常的
另外,呢兩隻GAME AA用TAA效能應該最好

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-10-11 07:43 PM 發表

路過

新出GAME優化不足,需要定期UPDATE更新檔及DISPLAY DRIVER改善優化都係正常的
另外,呢兩隻GAME AA用TAA效能應該最好 ...
TAA?你指邊兩隻game?羅拉就有TAA但係另一隻刺客信條就只有反鋸齒高,中,低,無TAA WOR,咁我而家咁既SETTINGS玩得順係咪已經可以喇?無必要為左一隻遊戲而去UPGRADE張顯卡呢??

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-10-11 07:43 PM 發表

路過

另外,呢兩隻GAME AA用TAA效能應該最好 ...
其實我都想換2080 TI但係2080 TI要成萬蚊超晒預算,NVIDIA唔知幾時先會降價或者再出新卡

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-11 07:59 PM 發表

TAA?你指邊兩隻game?羅拉就有TAA但係另一隻刺客信條就只有反鋸齒高,中,低,無TAA WOR,咁我而家咁既SETTINGS玩得順係咪已經可以喇?無必要為左一隻遊戲而去UPGRADE張顯卡呢?? ...
SORRY,睇錯資料odyssey AA應該選擇LOW
其實用高HZ MON想順的話,最好就把無好用AA,OFF咗AA係明顯D,但未必人人接受到唔用AA.....

另外,其實顯GPU卡同遊戲機CUP同級或更高級就夠用,無需要代代換

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-11 05:09 PM 發表

哦!咁即係話係遊戲要求真係高,就並非優化差???同埋我而家SET做所有高,除左三個SET做中等,一個係反鋸齒,一個係陰影仲有個係霧氣,咁SET跑左一轉遊戲既跑分軟件平均有92FPS,係咪咁SET就可以唔一定所有都開高玩?只要玩得順就可以呢?可唔可以俾D意見???1080 TI都唔能夠全高咁打落果D顯卡咪豈不是更糟糕? ...
呢個就係按你自己需求. 你覺得質素可以就繼續用 1080 Ti, 你覺得唔滿意畫面質素要降咁多先至 70 FPS 玩到咪升級囉.
其實冇事, 1080/1070 Ti/1070 有啲開 high, 有啲開 medium, 60 FPS 完全冇問題.
如果好似我咁, 唔介意 shadows and textures 開 low, 其他開 medium, 60 FPS 打, 1060/RX 580 已經足夠.
Shadows 實在用得太多力, 影響又細, 我個人根本唔會用 high quality shadows 打機, 但有啲人鍾意樣樣 high. 冇話啱定錯, 只有個人喜好.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-10-11 08:21 PM 發表

SORRY,睇錯資料odyssey AA應該選擇LOW
其實用高HZ MON想順的話,最好就把無好用AA,OFF咗AA係明顯D,但未必人人接受到唔用AA.....

另外,其實顯GPU卡同遊戲機CUP同級或更高級就夠用,無需要代代換 ...
代代換根本唔實際, 我都唔建議, 不過樓主嘅要求用 8700K + 1080 Ti 真係唔夠力.

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-12 01:56 AM 發表

代代換根本唔實際, 我都唔建議, 不過樓主嘅要求用 8700K + 1080 Ti 真係唔夠力.
哦請問知唔知道泰坦隕落2呢隻GAME點先可以解鎖144幀上限呀?上網搵左好耐都搵唔到方法,如果知道可否告知THX

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-12 01:56 AM 發表

唔係WOR剛剛試係2560X1440開高預設好似唔會跌落60喇,唔知係因為我將粒U超左頻定係因為遊戲更新左定係NVIDIA DRIVER既更新呢?之前用3字頭既DRIVER開極高預設得50-60FPS

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-12 05:33 PM 發表

哦請問知唔知道泰坦隕落2呢隻GAME點先可以解鎖144幀上限呀?上網搵左好耐都搵唔到方法,如果知道可否告知THX
搵過資料好似話,隻GAME本身"SET死"咗144HZ係"封頂"上限,所以無得搞
引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-12 06:36 PM 發表

唔係WOR剛剛試係2560X1440開高預設好似唔會跌落60喇,唔知係因為我將粒U超左頻定係因為遊戲更新左定係NVIDIA DRIVER既更新呢?之前用3字頭既DRIVER開極高預設得50-60FPS ...
因為顯卡重有好大優化空間,其實一個卡系優化盡其實係要8至10年的時間
另外,今日出了新版DRIVER,優化更好覺得比之前順,我用NVIDIA 960+AMD R7 240

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-12 06:36 PM 發表

唔係WOR剛剛試係2560X1440開高預設好似唔會跌落60喇,唔知係因為我將粒U超左頻定係因為遊戲更新左定係NVIDIA DRIVER既更新呢?之前用3字頭既DRIVER開極高預設得50-60FPS ...
兩樣都有幫助都唔定, 不過你原先嘅 post 已經話用緊 4XX.XX drivers. CPU intensive games 用快啲嘅 clock speed 對 FPS 嘅幫助好大.
Titanfall 2 樓上答咗你. 我唔係個個遊戲都玩過, 只可以咁樣解釋. 要 FPS 就要好啲嘅 CPU, 快啲嘅 clock speed, GPU 有少少幫助, 不過比較少. 要高啲 resolution 就要好啲嘅 GPU, 升 CPU 冇咩用.

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-13 02:50 AM 發表

兩樣都有幫助都唔定, 不過你原先嘅 post 已經話用緊 4XX.XX drivers. CPU intensive games 用快啲嘅 clock speed 對 FPS 嘅幫助好大.
Titanfall 2 樓上答咗你. 我唔係個個遊戲都玩過, 只可以咁樣解釋. 要 FPS 就要好啲嘅 CPU, 快啲嘅 clock speed, GPU 有少少幫助, 不過比較少. 要高啲 reso ...
咁請問我1080 TI本身核芯時脈已經有2GHZ..本身張卡已經係非公廠商幫我預設超頻,如果再超可唔可以呢會唔會再勁D?但之前試過有D遊戲核芯度+25MHZ都會HAND機,只能加10MHZ,覺得加10MHZ不如唔好超,超咁少幫助不大,想問問係咪因為張顯卡已經預設同我超左所以再超基本上就超唔到喇已經,我果張係zotac gtx 1080 ti amp extreme core版本,呢張卡如果可以超係點超呀???

引用:
原帖由 channy911 於 2018-10-13 02:50 AM 發表

Titanfall 2 樓上答咗你. 我唔係個個遊戲都玩過, 只可以咁樣解釋. 要 FPS 就要好啲嘅 CPU, 快啲嘅 clock speed, GPU 有少少幫助, 不過比較少. 要高啲 reso ...
同埋想知道如果我張1080 TI如果可以超頻點先可以安全咁超又唔加電壓咁超比較可以穩定一D,同埋之前講話titanfall 2佢唔係FPS唔高,我將有兩個特效從"非常高"set做"高"會好似多左10幾20FPS,因為本身個MON係165HZ,開非常高有D地圖會跌到得60幾,會覺得唔舒服,某兩個SETTINGS調低一檔就唔會再跌落60幾,睇落較舒服,但係最衰就係性能提高左,但係個FPS最盡都係鎖住係144FPS,無得再上,基本上SET兩個做高之前都有100+既FPS,就係想知呢個遊戲點先可以解鎖144FPS限制可以再上

23 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。