註冊 登入

想請教一下唔該

想請教一下唔該 E-mail 此主題給朋友

刺客信條奧德賽我而家用緊1080 TI用高或以上既特效都會LAG得50-60FPS要SET做中等至可以有起碼70FPS以上,因為用緊電競屏幕所以起碼有70FPS以上至覺得舒服,想問問係咪我DRIVER問題?我用緊既係399.07,最近都無更新過DRIVER,因為怕更新左會更差,一般無乜事我都唔想更新...請問一下係咪DRIVER問題?一定要更新至能有更好既體驗?而且我個MON係2K既,請問邊位仁兄知道解答一下THX

回覆 引用 TOP

精選樓盤
nvidia driver 通常更新都不會變差. 放心更新.
你以前用開 amd 顯卡/cpu, 所以怕左更新 driver?

路過

4XX版本加了新的運作指令所以優化比3XX版好

引用:
原帖由 司馬乁 於 2018-10-9 07:28 PM 發表

nvidia driver 通常更新都不會變差. 放心更新.
你以前用開 amd 顯卡/cpu, 所以怕左更新 driver?
係啊!以前用過AMD,就係因為用過所以對更新DRIVER有D擔心,咁即係話係DRIVER問題?新DRIVER會對新遊戲有優化,同一設置下會有更高幀數???

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-10-9 07:29 PM 發表

路過

4XX版本加了新的運作指令所以優化比3XX版好
哦哦!唔該!咁我而家更新先

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 司馬乁 於 2018-10-9 07:28 PM 發表

同埋擔心新DRIVER會對新顯卡優化,而舊顯卡會負優化,之前係網上聽人講既,咁我仲更唔更新好呀師兄???

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-9 07:35 PM 發表

同埋擔心新DRIVER會對新顯卡優化,而舊顯卡會負優化,之前係網上聽人講既,咁我仲更唔更新好呀師兄???
梗係更新啦.
咪聽啲 amd 打手亂 up.

nvidia intel driver 99% 都十分高質.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-9 07:32 PM 發表

係啊!以前用過AMD,就係因為用過所以對更新DRIVER有D擔心,咁即係話係DRIVER問題?新DRIVER會對新遊戲有優化,同一設置下會有更高幀數???
近年三間廠每次出新版DRIVER都有加入新的運作指令或改善優化,所以依家一定係用新版比舊版好
PS:多謝INTEL近年在內顯硬件及DRIVER技術進步不少,逼到AMD同NVIDIA要出真功夫做好DRIVER
另外
引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-9 07:35 PM 發表

負優化假的,只係舊卡硬件SUPPORT優化技術無新卡咁好就係真

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-10-9 07:42 PM 發表

近年三間廠每次出新版DRIVER都有加入新的運作指令或改善優化,所以依家一定係用新版比舊版好
PS:多謝INTEL近年在內顯硬件及DRIVER技術進步不少,逼到AMD同NVIDIA要出真功夫做好DRIVER ...
我玩遊戲有時候個FPS會從100跌到70幾係咪我INTEL個DRIVER都要更新啊?如果係咁點更新呢?我係8700K

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-9 07:32 PM 發表

driver 優化都不是無限.
如果舊 driver 已優化左, 新 driver 都冇咩可以大提高幀數.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-10-9 07:42 PM 發表

PS:多謝INTEL近年在內顯硬件及DRIVER技術進步不少,逼到AMD同NVIDIA要出真功夫做好DRIVER
另外

負優化假的,只係舊卡硬件SUPPORT優化技術無新卡咁好就係真 ...
比如玩一隻舊遊戲名叫孤島驚魂3(英文名:farcry 3)而家仲玩緊試過MSAA多重取樣從8X到OFF某D場境係會有所提升FPS但有D位都係從100FPS跌到得返70幾FPS,係咪我INTEL個DRIVER要更新呢?如果係係點更新?仲有果個titanfall 2玩有D場境都係從100FPS跌到60-70FPS(本身個MON係165HZ所以睇起黎有D唔順)係咪都係INTEL既8700K DRIVER原因要更新呢?如果係係點更新呀?請指教THX如果唔係又係咩問題呀?

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-9 07:48 PM 發表

我玩遊戲有時候個FPS會從100跌到70幾係咪我INTEL個DRIVER都要更新啊?如果係咁點更新呢?我係8700K
遊戲 FPS 會因應畫面複雜程度而上上落落. 不是一跌 FPS 就是有 driver 問題.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-9 07:48 PM 發表

最好都UPDATE場埋佢,因為現時內顯同CPU及顯卡有分工運算功能

引用:
原帖由 mac仔 於 2018-10-9 07:53 PM 發表

最好都UPDATE場埋佢,因為現時內顯同CPU及顯卡有分工運算功能
點更新可以指教一下嗎?還是係因為有D遊戲係2K分辨率下出現所謂瓶頸既情況???

引用:
原帖由 一槍打爆你個7頭 於 2018-10-9 07:53 PM 發表

比如玩一隻舊遊戲名叫孤島驚魂3(英文名:farcry 3)而家仲玩緊試過MSAA多重取樣從8X到OFF某D場境係會有所提升FPS但有D位都係從100FPS跌到得返70幾FPS,係咪我INTEL個DRIVER要更新呢?如果係係點更新?仲有果個titanfall 2玩有D場境都係從100FPS跌到60-70FPS(本身個MON係165HZ所以睇起黎有D唔順)係咪都係INTEL既8700K DRIV ...
呢兩隻GAMES其實對AMD卡優化好D(FARCRY系列一向優化AMD好D FPS會比NVIDIA穩定以及用少D CPU)

https://www.youtube.com/watch?v=o2KNDRcw7cg
https://www.youtube.com/watch?v=HFRn9fdzOUo
https://www.youtube.com/watch?v=aelMYKWmq3E
https://www.youtube.com/watch?v=wsdwAYbDK8I

INTEL 8700K用最新版DISPLAY DRIVER(WIN10專用,建議用XE檔安裝版)
https://downloadcenter.intel.com ... iver-for-Windows-10

46 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。