註冊 登入

問問砌機CPU的選擇 同砌機單建議

問問砌機CPU的選擇 同砌機單建議 E-mail 此主題給朋友

最近想砌機 總預算6000-8000
係CPU方面一直諗唔到邊個好 INTEL 同AMD邊個好D
主要打機 好少會用到剪片
INTEL I5 8代系列定係RYZEN 5 2600/2700 好
我CPU淨係識INTEL 唔知AMD的RYZEN好唔好用
聽聞最近INTEL好似又加緊價  所以考慮緊RYZEN
求個建議 用番INTEL好定試下AMD的RYZEN
另外 其他硬件打算行
GTX 1060 6GB顯卡
16GB RAM
2TB HDD

有冇師兄可以幫手推介一下CPU同完善一下我的砌機單

引用:
原帖由 hhdghj 於 2018-9-14 01:14 AM 發表

最近想砌機 總預算6000-8000
係CPU方面一直諗唔到邊個好 INTEL 同AMD邊個好D
主要打機 好少會用到剪片
INTEL I5 8代系列定係RYZEN 5 2600/2700 好
我CPU淨係識INTEL 唔知AMD的RYZEN好唔好用
聽聞最近INTEL好似又加緊價  所以考慮緊RYZEN
求個建議 用番INTEL好定試下AMD的RYZEN
另 ...
唔係打機, 其實買咪到一樣

回覆 引用 TOP

係要打機 最少要打到吃雞 所以要問問

引用:
原帖由 hhdghj 於 2018-9-14 01:37 AM 發表

係要打機 最少要打到吃雞 所以要問問
將顯卡已經唔得啦, 至少有1080以上, 先至好諗, 唔係只係比人當剪把

RYZEN 5 2600 外頻高 D

回覆 引用 TOP

打機用 intel 貴, 但好過 amd.
amd 平, 但差過 intel.

intel 加左價有點唔抵, 可以考慮等下. intel 新一代 cpu 就快出.

打機要求完美一定要 intel , 唔係又少左 幾張 fps , 120 fps 變 110 fps 少 10 fps , 其實有無人可以肉眼判定目測 FPS 有幾多張當然又係另外一個問題 

Ryzen 5 2600 Vs. Core i5-8400 | Which is Better Value For Money...???
2018年5月17日

4.2 Ghz

https://www.youtube.com/watch?v=2p_yloRHZRw

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 14-9-2018 01:57 發表

將顯卡已經唔得啦, 至少有1080以上, 先至好諗, 唔係只係比人當剪把
可用低清設定

引用:
原帖由 天字荳號飛 於 2018-9-14 09:20 AM 發表

打機要求完美一定要 intel , 唔係又少左 幾張 fps , 120 fps 變 110 fps 少 10 fps , 其實有無人可以肉眼判定目測 FPS 有幾多張當然又係另外一個問題 
120 fps 時少 10 張 frames 當然冇乜所謂. 但每個遊戲都總有些地方是跌落 40-50 fps. 40-50fps 時少 10 張 fps, 其實好大分別.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-9-14 10:04 AM 發表

可用低清設定
我打機都係用1080TI較比較低清打, 先會狂贏, 越高FPS越有着數

用1060較低清打都會無1080TI較低清咁高啲FPS

同時畫質SET得太渣, 會難啲睇到敵人.會打得無咁爽

要快再 set 720P

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 14-9-2018 10:35 發表

我打機都係用1080TI較低清打, 先會狂贏, 越高FPS越有着數

用1060較低清打都會無1080TI較低清咁高啲FPS
用720p囉

640 x 480

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-9-14 10:36 AM 發表

用720p囉
睇遠嘅敵人會比較濛喎.

回覆 引用 TOP

20 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。