註冊 登入

求推薦 電腦喇叭 2.0

求推薦 電腦喇叭 2.0 E-mail 此主題給朋友

5K 左右 最好有光纖 因為廢事玩埋線材 光纖應該冇線材較聲?
OR師兄 有好建議?
thanks!

唔記得提 我係比電腦用 但唔係電腦喇叭都得 會駁DAC
其實人地有部唔要既 DAC(TEAC NT503) 比我 所以先想換個好D既喇叭
同埋想盡量細隻 所以想要2.0

原諒小弟既無知 真係唔多識
如果無FIT 要求既 麻煩師兄 建議

引用:
原帖由 @Q@ 於 2018-7-11 03:39 PM 發表

5K 左右 最好有光纖 因為廢事玩埋線材 光纖應該冇線材較聲?
OR師兄 有好建議?
thanks!
想沒有線,自然係藍芽喇叭。想hi-end,自然係mac牌藍芽音響組合了。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @Q@ 於 2018-7-11 03:39 PM 發表

OR師兄 有好建議?
thanks!
  • Creative - GigaWorks T20 II 立體聲喇叭 ~$600

應該有源喇叭先至有光纖輸入, 唔係啲光SIGNAL點轉換?

不如買套
Logitech Z906 5.1 PC Speaker玩下

回覆 引用 TOP

Adam T7

熱門搜尋: 五十肩 婚前檢查 運動 健康食品

回覆 引用 TOP

樓主朋友送你一部 DAC(TEAC NT503) ,真是好朋友。上網查了一下,TEAC NT503在2015年中推出,當時售約 HK $9,000。現在在 price.com 都賣緊HK$6,900,淘宝都賣緊 HK$6,500。先前師兄推薦的喇叭價錢都沒有達到樓主$5,000的要求。
我都鐘意用電腦聽無損音樂,DAC(內置擴音功能)連無源喇叭才約$4,000。冇用過貴一點的有源喇叭,沒法介紹。只是路過,感慨為什麼我沒有樓主這樣好的朋友。

回覆 引用 TOP

引用:

OR師兄 有好建議?
thanks!

其實人地有部唔要既 DAC(TEAC NT503) 比我 所以先想換個好D既喇叭

如果無FIT 要求既 麻煩師兄 建議 ...
2.0要聲靚不可能細.....最細都要8吋喇叭才有足夠的音域

edited s880

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sswroom 於 2018-7-12 11:25 AM 發表

2.0要聲靚不可能細.....最細都要8吋喇叭才有足夠的音域
我都諗過應該冇細
睇左好多 Yamaha NX-N500 好似幾岩
但係有內置DAC 見好多5K左右既都有 咁我隻DAC係咪冇用

定係 Edifier A200/300

SIZE 黎講 Edifier S880DB 最好 但聽人講聽 192khz 會燒

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2018-7-11 05:47 PM 發表

Creative - GigaWorks T20 II 立體聲喇叭 ~$600

應該有源喇叭先至有光纖輸入, 唔係啲光SIGNAL點轉換?
我都用緊呢個 但音質不太好....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @Q@ 於 2018-7-12 07:44 PM 發表

我都諗過應該冇細
但係有內置DAC 見好多5K左右既都有 咁我隻DAC係咪冇用

SIZE 黎講 Edifier S880DB 最好 但聽人講聽 192khz 會燒 ...
你有靚DAC, 就唔好買有源喇叭, 會嘥咗個靚DAC

熱門搜尋: 五十肩 婚前檢查 運動 健康食品 隱形眼鏡 散光

回覆 引用 TOP

引用:

OR師兄 有好建議?
thanks!

如果無FIT 要求既 麻煩師兄 建議 ...
你不如買個有 balanced XLR 嘅AMP + 喇叭喇

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 @Q@ 於 2018-7-12 07:44 PM 發表

我都諗過應該冇細

SIZE 黎講 Edifier S880DB 最好 但聽人講聽 192khz 會燒 ...
Yamaha NX-N500相當於Yamaha HS5 + DAC, 不如直接買HS5好過。
你可以看看Yamaha MSP7 Studio, 不過低音只去到45Hz, 可能會有點不足
或是Yamaha HS8, 低音可以去到38Hz, 但比MSP系列低一級......

P.S. 我現時是用Yamaha的2.1喇叭 (Yamaha HS50M + HS10W, 即是HS5的上一代, 當年共用5千幾6千買)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 今天懷舊的水樽 於 2018-7-12 09:09 PM 發表

不如係淘寶淘個$1000AMP, 例如:
汉声型号: E302MK2约 HKD 1151.05
https://item.taobao.com/item.htm?id=527491698356&ali_refid=a3_430582_1006:1102179004:N:12v%E5%8A%9F%E6%94%BE%E6%9C%BA:855dd118f79e188b92ff281 ...
KEF Q350 REVIEW:https://www.whathifi.com/kef/q350/review

回覆 引用 TOP

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。