• 瀏覽: 5,347
  • 回覆: 25
我用緊部Mac Mini,之前已經由普通HDD換左做SSD ,呢排隻SSD唔夠用想換隻1TB,請問應點做?

mac mini 可以裝兩隻ssd.

https://www.youtube.com/watch?v=63WL3Q7UujI

引用:
原帖由 soft9 於 2018-7-10 10:44 PM 發表

mac mini 可以裝兩隻ssd.

https://www.youtube.com/watch?v=63WL3Q7UujI
你講起又好似係,不過隻1TB SSD相信可以應付到我換機,唔需要裝兩隻了。

回覆 引用 TOP

我會裝兩隻sata ssd ,如果 隻sata 1tb ssd死 什麼都沒有,你買左隻10年保sata ssd

引用:
原帖由 soft9 於 2018-7-11 03:53 AM 發表

我會裝兩隻sata ssd ,如果 隻sata 1tb ssd死 什麼都沒有,你買左隻10年保sata ssd
我有個外置HDD做Time Machine

回覆 引用 TOP

SSD 比HDD耐用
可能你external嗰隻死都未到SSD死

回覆 引用 TOP

昨天比我看到香討(電腦硬件)嗰便,有師兄廣過死左3隻ssd,其實我廣嗰隻sata ssd,不是pci-e ssd

附件

電腦硬件.png(61.96 KB)

2018-7-11 10:15 PM

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 鬍鬚西吊手掌 於 2018-7-10 08:12 PM 發表

我用緊部Mac Mini,之前已經由普通HDD換左做SSD ,呢排隻SSD唔夠用想換隻1TB,請問應點做?
出去換人換,手工錢好貴?

引用:
原帖由 mytie2009 於 2018-7-15 07:56 AM 發表

出去換人換,手工錢好貴?
香港人工貴唔係第一日嘅事。

回覆 引用 TOP

等新的Mac mini 好過。

回覆 引用 TOP

新Mac mini都唔一定有SSD架。

回覆 引用 TOP

新mac-mini 肯定要會用新CPU 同SSD 不過唔知幾時有。
如果唔想等,咁買隻thunderbolt hard-disk 囉。

註:如果你買Thunderbolt 3 hard-disk 而Mac mini 只有 thunderbolt 2 時 ,就要買 thunderbolt 3 轉 thunderbolt 2 adapter。

等新 Mac mini 出時就可以upgrade,thunderbolt 3 hard-disk 又用得番。

回覆 引用 TOP

plx gogole:
samsung t3 or samsung t5 or  sandisk extreme 900

洗咩拆機

回覆 引用 TOP

想請問各位高手,MacBook pro mid 2012想換SSD,有咩推介呀!?thanks

引用:
原帖由 mytie2009 於 2018-8-2 09:55 AM 發表

想請問各位高手,MacBook pro mid 2012想換SSD,有咩推介呀!?thanks
Exact model ID ?
用盒裝 SATA SSD, or 條形 PCIe SSD ?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]