註冊 登入

買Dell 枱機的疑惑

買Dell 枱機的疑惑 E-mail 此主題給朋友

睇中咗dell一款i5 8400枱機,
價錢各方面都冇問題網頁寫明可8GB ram升至32GB,
但我請sales報價,
佢話可以幫我買,
但要自己收機後先己插上去,
且技術員唔建議咁做,
怕會有技術和兼容性問題

請教大家點解會咁?
唔係應該可以按需要Ram的嗎?

我冇可能買佢原機16GB ram的機,
因為都過萬元

精選樓盤
Dell和HP都可上官網定,和遂個項目加嘢,洗唔洗諗得咁複雜,如128加成258 ssd 8g Ram可以加到32g 加好晒大數比錢,,,,。

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-7-9 09:16 PM 發表

Dell和HP都可上官網定,和遂個項目加嘢,洗唔洗諗得咁複雜,如128加成258 ssd 8g Ram可以加到32g 加好晒大數比錢,,,,。
唔係我諗得複雜呀師兄,
佢係咁覆我喎。
而家佢又話只要係幫佢哋買的ram,
應該都相容,但額外買的ram就係冇得保養,
而且要自己裝上去,
若冇整壞硬件,
就唔影響電腦保養

真係唔明,
幫佢買office,
佢都幫客裝埋啦,
點解條ram就唔得呢。
呢點真係唔係咁滿意。
本來我幾鍾意dell架

引用:
原帖由 kaau 於 2018-7-9 09:42 PM 發表

唔係我諗得複雜呀師兄,
佢係咁覆我喎。
而家佢又話只要係幫佢哋買的ram,
應該都相容,但額外買的ram就係冇得保養,
而且要自己裝上去,
若冇整壞硬件,
就唔影響電腦保養

真係唔明,
幫佢買office,
佢都幫客裝埋啦,
點解條ram就唔得呢。
呢點真係唔係咁滿意。
本來我幾鍾意dell架 ...
dell任你表演
http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3670-desktop/pd?oc=3670-d1520&model_id=inspiron-3670-desktop

info;2969-3115

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-7-9 09:47 PM 發表

dell任你表演
http://www.dell.com/hk/p/inspiron-3670-desktop/pd?oc=3670-d1520&model_id=inspiron-3670-desktop
對呀,
佢話獨立額外出售呀,
就係我上面講的意思呀,
並無師兄你所講的自選再計總數。
那個升級掣唔係for記憶體架。

ram係要sales額外報價,
我而家就係等佢明日報價

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaau 於 2018-7-9 18:13 發表

睇中咗一款i5 8400枱機,
價錢各方面都冇問題網頁寫明可8GB ram升至32GB,
但我請sales報價,
佢話可以幫我買,
但要自己收機後先己插上去,
且技術員唔建議咁做,
怕會有技術和兼容性問題

請教大家點解會咁?
唔係應該可以按需要Ram的嗎?

我冇可能買佢原機16GB ram的機,
因為都過萬元 ...
到㡳你買邊個牌子?

一日藍絲 終身藍絲
自己插冇問題

引用:
原帖由 timothywongting 於 2018-7-9 09:51 PM 發表

到㡳你買邊個牌子?
dell.
哈,原來我忘了寫牌子

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-7-9 10:04 PM 發表

自己插冇問題
以前都試過自己裝過ram,
但唔熟呀,
而且廠機就係貪佢搞掂晒,
唔明點解唔肯裝埋

引用:
原帖由 kaau 於 2018-7-9 10:20 PM 發表

dell.
哈,原來我忘了寫牌子
你Topic已經寫左啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kaau 於 9-7-2018 22:23 發表

以前都試過自己裝過ram,
但唔熟呀,
而且廠機就係貪佢搞掂晒,
唔明點解唔肯裝埋
你選中呢隻係要自己插, 唔係每款都有原廠插定, 仲有, 跟1030不如唔要用返內顯

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-7-9 10:28 PM 發表

你選中呢隻係要自己插, 唔係每款都有原廠插定, 仲有, 跟1030不如唔要用返內顯
師兄,但佢本身係咁嚟喎,
冇得唔要。
而且我要家庭剪下片,
多張獨顯都好嘅,
但,多ram係更好
師兄有冇更好建議?

回覆 引用 TOP

如果硬要原裝插好晒你可以係搜尋選項度揀16g, 不過全部過萬, 所以自己插好d

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-7-9 10:41 PM 發表

如果硬要原裝插好晒你可以係搜尋選項度揀16g, 不過全部過萬, 所以自己插好d
係呀,全部過萬,
唔係我嘅目標啦

回覆 引用 TOP

自己插啦, 好易, 有防呆設計唔會插錯

58 1234
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。