註冊 登入

RAM卡 火牛一問~~

RAM卡 火牛一問~~ E-mail 此主題給朋友

想問下各位師兄諗住加多條4GBRAM 只要係DDR3 原有RAM卡同新加既唔同牌子都可以嗎?
火牛E家用緊520W 可以再用高W數嗎 還是用返520W就夠
因為火牛個風扇用到有雜聲想換過

引用:
原帖由 ~阿wai~ 於 2018-6-13 09:25 AM 發表

想問下各位師兄諗住加多條4GBRAM 只要係DDR3 原有RAM卡同新加既唔同牌子都可以嗎?
火牛E家用緊520W 可以再用高W數嗎 還是用返520W就夠
因為火牛個風扇用到有雜聲想換過 ...
spec一樣係可以嘅,不過當然同牌子model就吾會吾夾

另火牛風扇都可以DIY換左佢,吾想搞米買過件新,如果價錢吾差太遠,當然用高d會鬆動d

回覆 引用 TOP

如果樓主隻舊牛是銅牌,可以著手打散他清塵,風扇啤令甩開介子加點衣車潤滑油,好Easy咋。

可以吾同牌子
推薦 kingston
上淘記買把風扇換啦

引用:
原帖由 k7h931 於 2018-6-13 03:50 PM 發表

可以吾同牌子
推薦 kingston
上淘記買把風扇換啦
高登/新高登都有吾同品種風扇,有就吾洗淘啦!

引用:
原帖由 PnPnL 於 2018-6-13 05:34 PM 發表

想靚和靜,買只貓頭鷹Noctura做火牛風扇也可以

引用:
原帖由 PnPnL 於 2018-6-13 05:34 PM 發表

甘就吾知啦,住得遠地鐵錢多過郵遞
15人仔  SUNON 臺灣也

引用:
原帖由 k7h931 於 2018-6-14 03:43 PM 發表

甘就吾知啦,住得遠地鐵錢多過郵遞
15人仔  SUNON 臺灣也
你吾係樓主,等佢自己諗掂佢啦!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-6-13 02:56 PM 發表

如果樓主隻舊牛是銅牌,可以著手打散他清塵,風扇啤令甩開介子加點衣車潤滑油,好Easy咋。
Why can only 80 Plus Bronze be treated that way?

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2018-6-14 07:35 PM 發表

Why can only 80 Plus Bronze be treated that way?
什牌牛有問題拿去堆填區,堆填喇 !仲搞?

回覆 引用 TOP

Do you think the "CAUTION!" below can be dismissed?

引用:
原帖由 matthew_wai 於 2018-6-14 08:26 PM 發表

Do you think the "CAUTION!" below can be dismissed?
“Caution"當然要注意安全無人叫你帶電工作,徹底清潔更換啤令潤滑油,轉頭變回十分寧靜真係好有點滿足感㗎

清潔後

I possibly don't have to dust my Bronze PSU, whose fan never spins because its temperature never reaches 55℃, the level where the fan will start spinning.
引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-6-15 12:40 AM 發表

更換啤令
You don't have to replace the bearing according to the following:
https://www.youtube.com/watch?v=97Se9x0Kxc0

回覆 引用 TOP

我只會加兩滴衣車油就可以

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leungmanman 於 2018-6-13 05:48 PM 發表

想靚和靜,買只貓頭鷹Noctura做火牛風扇也可以

講開貓頭鷹,前排部腦無啦啦一開機無幾耐就自動熄機,
以為火牛傻左,走去換左隻火牛
點知後來自己搞搞下發覺係CPU過熱,所以拆左個原裝AMD CPU 風扇出來洗,
洗完之後,加埋機箱風扇,有DD 改善,
但都係幾分鍾左右又去到8X 度,然後自動熄機,
咁我就去左買左隻貓頭鷹 CPU 風扇,
裝完後,真係無得頂,個風扇又型又靜,
就算開機睇緊片都只係40度左右
係就係貴左D (9寸風扇400蚊左右),但一分錢一分貨

秋が過ぎて冬となりました。

16 12
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。