註冊 登入

NOTEBOOK係咪無得砌機架=.=?

NOTEBOOK係咪無得砌機架=.=? E-mail 此主題給朋友

想問NOTEBOOK有無得砌機? 因為小弟平時都係叫電腦鋪砌開DESKTOP, 未試過NOTEBOOK, 假設如果我諗好晒想要GTX 770, 8GB RAM, HDD飛左佢(用返舊HDD), 咁樣得唔得架=.=? SORRY, 因為真係未試過=.=

回覆 引用 TOP

完全同枱機一樣咁任你揀料: 無

半成品有得自行選擇個別配件: 有, 但香港無, 要自己上網訂

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

搵代工廠

有錢就是任性

想自訂配置的話
8GB RAM + 2.5" bay好難搵?
除左用GTX 770咁荒謬

回覆 引用 TOP

香港市場細無人做,台灣先有如喜獅傑 筆電

引用:
原帖由 siu灰 於 2018-6-10 03:08 PM 發表

香港市場細無人做,台灣先有如喜獅傑 筆電
完全係私幫一條龍特規點算係砌機?

Do you feel the heartbeat of land?

回覆 引用 TOP

自己買部notebook返來,
拆散去再換自己想要既config

回覆 引用 TOP

你真正用意係買新N0TEB00K,
用番舊電腦所有嘅軟件同入便
所有記録(例如網址我的至愛等)
加埋所有木當案。
除o左所有應用軟件外,你可以慢
慢抄番去新 HDD 新N0TEB00K度
RAM可以另加至8GB(如新N0TEB00K
Support)

回覆 引用 TOP

新機很難,舊機/二手機比較易。

舊機主要是3~5年前的"大路"商用機,公司機過了官方保用期,無得續保時,就會全批換。那些換出來的舊機,很多都"會行會走",可以在TB上找到。其中一些會被人拆成備用件散賣。有人就專門買那些拆骨散件,甚至無法開動的"屍體機",回來大改特改。

至於新機,怎都要買一台完整的機回來,不能執散件。常見的方法,是買同一系列中最低配那一台,把跟機來的RAM、SSD/HDD、LCD屏都換走。這樣有點風險,Notebook多數由原廠選配件,街舖買的散件未必"夾機"。

以前有些機連CPU都可以換,買台i3回來自己升i7,但現在的新機為了"輕薄省",都把CPU焊死,沒有專業工具無法更換。

回覆 引用 TOP

買部靚嘅新機ㄧ次過,唔使煩。
你係用家唔係玩家,出發點同
方向唔同。
用 同 玩 係兩回事。
我用仠六銀(連運費)去ebay買部T51O
嚟玩(我本身都有2部行win7) win1O,
賣家(美國)俾埋激活碼包我用。
有件實物同作業糸統再加網上敎學,就
可領略更多設定。

https://www.youtube.com/watch?v=m-bmRe0VEeQ&t=1s

回覆 引用 TOP

買外置顯卡果d

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2018-6-12 12:46 AM 發表

買外置顯卡果d
要個外置箱有質素就好L貴,
冇質素基本功都係貴,
咁不如叫樓主換過部新機又有獨顯。

回覆 引用 TOP

N0TEB00K 外置顯卡 ?  勁 !
我見識少真係唔知 。
外置  HDD  我就識少少 。
今朝揷錯 USB Port , 搞到 Wifi
唔得, 後來冷靜一吓先知。

附件

2018-6-12 10:50 AM

2018-6-12 11:10 AM

引用:
原帖由 artsevergreen 於 2018-6-12 10:49 AM 發表

N0TEB00K 外置顯卡 ?  勁 !
我見識少真係唔知 。
....
Notebook 有MXM slot 既model 的確係可以換顯卡部件, 但不等於你好似砌枱機咁乜料都可以任揀

條link 有介紹乜野機有MXM slot, 參考Only. 大陸一樣有D無咁出名既廠有出類似產品

http://www.faceofit.com/laptops-with-mxm-3-0-slot/

但重點係大多數都唔會係腦場/電器舖買到, 九成要自己上網訂

小心 閃親
得閒飲兩杯
唔該介紹d好野食黎吖

回覆 引用 TOP

好多謝你嘅料

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。