註冊 登入

AMD Ryzen5 2600 時脈不隱

AMD Ryzen5 2600 時脈不隱 E-mail 此主題給朋友

大家好,,細佬想請問一下有Ryzen 5 2600 CPU 問題

小弟上星期買左新電腦,
用緊WIN10 1803 版, Chrome 周不時都會卡住左, 上網睇原來都不少人有呢個問題, 但問題不大。
最關心係CPU 時脈係冇超頻情況下自動沖左上3.9GHZ,
事前只有試過用主機板BIOS 調過倍頻, 後尾有變返AUTO 正常,
跟住我有試過RESET, update AMD 軟件, 但都唔成功...
我研究左好耐但都搵唔出咩原因,, 所以就係到請教咁多位大神!!

PS: 試過用LIVE UPDATE check, Bios 應該係最新,,
電腦配件如下:
CPU: Ryzen 2600
GPU: ASUS RX460 Dual OC-2G DDR5

Mother Board: MSI B350M Gaming Pro
RAM: Team Group DDR4 8GB
Hard Disk: ADATA 240GB SSD
Power Supply: 500W 80plus

感激!!!

附件

2018-5-14 10:09 PM

回覆 引用 TOP

精選樓盤
E家上左win10 1803,我就見唔少人有另一個的問題,同上圖一樣,

開機入到桌面,CPU被降至15XX Mhz,要重新開機一次兩次先會正常去返3XXX Mhz

R5 1600+Asus TUF B350M Plus+最新bios,

引用:
原帖由 edwin5815 於 2018-5-14 10:43 PM 發表

E家上左win10 1803,我就見唔少人有另一個的問題,同上圖一樣,

開機入到桌面,CPU被降至15XX Mhz,要重新開機一次兩次先會正常去返3XXX Mhz

R5 1600+Asus TUF B350M Plus+最新bios, ...
宜家我唔知乜事...冇超頻情況下..不本3.4GHZ 自動上左3.9GHZ..
幸好嘅係溫度冇太大變化...唔算高...

DEL

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 永恆乂天 於 2018-5-14 11:21 PM 發表

宜家我唔知乜事...冇超頻情況下..不本3.4GHZ 自動上左3.9GHZ..
幸好嘅係溫度冇太大變化...唔算高...
這粒CPU的Boost Frequency是3.9GHz, 即是所有Setting是Default下Full Load時會是3.9GHz......
不想要這個「功能」的話在BIOS內關閉Speed Boost就可以, 但現時A牌和I牌的CPU很多都有這類的功能, 而且是保養的範圍內, 所以沒有Hang機的話可以照用

回覆 引用 TOP

AMD 我一定買ASUS

2600 必然買4系板

CPU:  AMD Athlon X4 860K
M B:  ASROCK FM2A78M-ITX+
GPU:  Yeston R7 240 2G
PSU:  GTR 500W
RAM:  Tigo 8G DDR3 1333 *2
HDD:  SEGATE 500GB
唔該晒師兄, 琴日研究左一陣都覺得係 performance boot auto 問題,,
暫時用落都OK... 冇話有藍畫面出現,,
但WIND 10 1803版就有時會卡住左,,

回覆 引用 TOP

好可惜呀,, 因為冇乜錢..
格左勁多塊...最後都買左塊自己覺得最抵嘅....

引用:
原帖由 永恆乂天 於 2018-5-15 06:59 PM 發表

好可惜呀,, 因為冇乜錢..
格左勁多塊...最後都買左塊自己覺得最抵嘅....
Ryzen對硬件一定要求:如底板起碼Asus和Gigabyte的x470系,藍畫面兼停畫面好大機會係Ram作怪,你有冇買Ryzen認證的Ram,
佢和Intel倒轉玩,一個貴U可以用平硬件,另一個你自已諗喇,如AB350板做到Asus Maximus ⅹ 的效果那些貴板做有人買咩!?
商家佬不是嚟開善堂。

似係win10 1803既bug

好多人用ryzen update完就咁

有錢個個都想會買最高水準嘅配備~
但製造商唔會放過任何一個搵錢機會不然點會有低,中,高階比人選擇~
但呢樣問題好明顯唔關任何設備硬件
BTW, 我條RAM 有 RYZEN 認證

win10 

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 賓賓戰術大師 於 2018-5-15 07:29 PM 發表

似係win10 1803既bug

好多人用ryzen update完就咁
感謝師兄,,我都覺得成個畫面突破卡住左係因為更新左 1803版... 但當退返到1709問題都依然係到..

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 永恆乂天 於 2018-5-15 09:59 PM 發表

有錢個個都想會買最高水準嘅配備~
但製造商唔會放過任何一個搵錢機會不然點會有低,中,高階比人選擇~
但呢樣問題好明顯唔關任何設備硬件
BTW, 我條RAM 有 RYZEN 認證 ...
呢啲Case我見不小,最終升級底板告終,,,,,,

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Lag爆妹 於 2018-5-15 12:21 AM 發表

AMD 我一定買ASUS

2600 必然買4系板
認同Lag所言,$1600粒U配$550底板仲要係M,,,,,唉

回覆 引用 TOP

35 123
 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]

重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。