• 瀏覽: 5,582
  • 回覆: 8
最近買左部新NOTEBOOK, 有個thunderbolt 既頭,
上網睇過係輸出用, 想問下大家呢個頭有咩用?

唔一定輸出,都可以輸入。
輸出就外接Mon,輸入就將Lan線輸入,當然兩樣都要配搭轉換器。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 copyright2018 於 2018-3-6 21:10 發表

最近買左部新NOTEBOOK, 有個thunderbolt 既頭,
請問是什麼機先?唔一定真是TB PORT,TB有1/2/3代,(外表上1/2個頭是一樣,而TB3同type-C又一樣)
window機上用TB1/2頭,好多時只是display port (像suftace 同 thinkpad),而新機USB-C個port又是多功能但唔一定有TB
:https://technews.tw/2016/06/28/myth-of-usb-type-c/

回覆 引用 TOP

樓上師兄可唔可以講多少少?

回覆 引用 TOP

樓主部機係新型號? 新的話多數係THUNDERBOLT3,  雙倍頻寛達到 40 Gbit/s (5 GB/s)。
如果不用轉駁插, 用途最common 係用響外置display card 又或者sound card 度

引用:
原帖由 北月巴人 於 2018-3-7 01:41 PM 發表

樓主部機係新型號? 新的話多數係THUNDERBOLT3,  雙倍頻寛達到 40 Gbit/s (5 GB/s)。
如果不用轉駁插, 用途最common 係用響外置display card 又或者sound card 度
如果咁講即係可以駁隻外置display card打機睇片??

引用:
原帖由 copyright2018 於 2018-3-10 19:13 發表

如果咁講即係可以駁隻外置display card打機睇片??
你是什麼model?不如直接d講自己部機個model (PC NOTEBOOK 定Mac?),唔同系可以有唔同set法。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 copyright2018 於 2018-3-6 09:10 PM 發表

是新Macbook or macbook pro?

新手一名!!

回覆 引用 TOP

Classify DP and TB first

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]