• 瀏覽: 3,563
  • 回覆: 41
我剛安裝了fedora 25, 同時行windons 10的.

因為我有用NAS, 我下載了synology assistant的prm.
但係點樣進行安裝? 其實用yum可以裝到嗎?

另外, 請問點樣加中文輸入法呢? 我要用倉頡呀.

另外, 點樣加外文鍵盤?

唔該各位.

回覆 引用 TOP

Sudo yum install /path/to/sysnolog_assistant.rpm

回覆 引用 TOP

Assume you have gnome or other windows manager, go to settings > keyboard > input source

回覆 引用 TOP

可以安裝以下其中一款來用於輸入倉頡

1. Fcitx
2. Gcin
3. IBus

至於 fedora 怎樣安裝及fedora是否已內置了就不清楚 , 因為我是用Debian和Archlinux

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryanNL 於 2017-3-15 04:20 PM 發表

Sudo yum install /path/to/sysnolog_assistant.rpm
請問path及to是我存放這個rpm的路徑?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 finfin 於 2017-3-16 10:19 PM 發表

請問path及to是我存放這個rpm的路徑?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryanNL 於 2017-3-15 04:21 PM 發表

Assume you have gnome or other windows manager, go to settings > keyboard > input source
請問這是倉頡也是這樣做嗎?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryanNL 於 2017-3-16 10:19 PM 發表

咁我唔係好明, path係....例如我放在 home裡面的download, 路徑就咁/home/download嗎?
咁to 要點架?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 finfin 於 2017-3-16 10:25 PM 發表

咁我唔係好明, path係....例如我放在 home裡面的download, 路徑就咁/home/download嗎?
咁to 要點架?
你個rpm係邊你唔知既咩?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryanNL 於 2017-3-16 10:27 PM 發表

你個rpm係邊你唔知既咩?
我咪就係話, 例如我放在 home裡面的download, path係咪就咁寫/home/download囉?
咁至於to 又係點呢? 唔明呢度要做咩呀.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 finfin 於 2017-3-16 10:31 PM 發表

我咪就係話, 例如我放在 home裡面的download, path係咪就咁寫/home/download囉?
咁至於to 又係點呢? 唔明呢度要做咩呀.
你個username呢?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryanNL 於 2017-3-16 10:36 PM 發表

你個username呢?
ok thx.

回覆 引用 TOP

fadora 內有個裝software的地方(內裡有好多software,好似apps store咁),跟住用英文搜尋Cangjie,應該可以裝到, 裝完先reboot,跟住在setting的input method(唔係好記得個名),先選中文(香港),內裡會有倉頡選擇(因為之前試過唔reboot會無咗倉頡選擇).

印象中,rpm檔已經打包好啲嘢,double click就會彈個裝app的program出黎(好似裝倉頡咁).

依家唔用yum了,用dnf

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 leo508 於 2017-3-16 11:05 PM 發表

fadora 內有個裝software的地方(內裡有好多software,好似apps store咁),跟住用英文搜尋Cangjie,應該可以裝到, 裝完先reboot,跟住在setting的input method(唔係好記得個名),先選中文(香港),內裡會有倉頡選擇(因為之前 ...
fedora 更新得太快已經轉左用centos
而且fedora用一陣就沒support 都幾煩

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ryanNL 於 2017-3-15 04:20 PM 發表

I input the command as below but it is not work.
Sudo yum install /home/(my ac name)/download/to/synology-assistant-6.1-15030.x86_64.rpm
or
Sudo yum install /(my name)/home/下載/to/synology-assistant-6.1-15030.x86_64.rpm

but it comes bash: Sudo: command not found

另外, 我去一些網頁要裝flash, 但去到flash個度, click下載都唔有反應的! 請問要點架?

另一方面, setting入面只有keyboard shortcut, 唔見有input source的選項.

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]