標題: 砌機搵邊間砌好 邊間最伏 [打印本頁]

作者: 一頁進擊的綿羊    時間: 2021-1-21 11:30 AM

budget$3000
作者: Morningsky    時間: 2021-1-21 11:34 AM

世事無絕對,話某某店冇鑊叫你去幫襯砌,一陣有鑊果時點計?
作者: 一頁進擊的綿羊    時間: 2021-1-21 11:45 AM

引用:
原帖由 Morningsky 於 2021-1-21 11:34 AM 發表

世事無絕對,話某某店冇鑊叫你去幫襯砌,一陣有鑊果時點計?
嚴選頭三位高質砌機舖
作者: opclk99    時間: 2021-1-21 05:12 PM

作者: phy1kcw    時間: 2021-1-21 08:38 PM

幫襯開有個叫 roy 哥,都搵佢執咗大大話話 20 幾部機(大部都係 $2000-3000 文書機)
未試過有咩問題,最初幾次都係係其他舖執咗張 list 再俾佢
正常都會平幾嚿(其實間間你俾個佢 list 都多數會減俾你)
到後期都直接搵佢,佢只係問一句公司用定自己用,其他就自動波同我搞掂晒

不過砌機呢家嘢…有時都幾睇樣,我就試過買隻新 SSD
無 BT 情況下,唔夠半年就香咗,結果由於我之前買嘅係貨尾
代理都無得換,結果換咗隻三叔 SSD 返嚟

作者: jerome2003008    時間: 2021-1-22 11:26 PM

引用:
原帖由 opclk99 於 2021-1-21 05:12 PM 發表

幾間大鋪差唔多,
有間叫erric乜既我近年幫襯多,
唔係因為平,
係因為佢哋金雞workshop有件老屎忽四眼仔幾好,
唔寸又實際,仲客客氣,
有印象條友做左至小四五年以上,
有乜嘢整老老柒柒,
童叟無欺。
近期火滾系列:香港終磚!
幫公司搞幾台D新電腦比同事,廢Q事出去搵硬件,就去終磚既網上執硬件。
老實講,都知幾期硬件因疫情同礦工等等既事搞到好多都沒貨,之但係佢地既手法真係當人地係傻既。
1月13號係佢地個官網砌左張list出來,係whatsapp度比訂單號碼佢,問佢D野有沒貨。
一開始就講張asus rtx 3060ti沒貨,轉第2張,錦唔出奇呀,未換佢推既其中一張囉!
之後講機箱唔得,主板沒貨,ram沒貨。。。。。搞左幾個鐘,終於佢沒再回覆,沒記錯果時4點幾。

第二日,無lala講 hdd沒貨,火牛無貨。。。。。照轉佢推既野,公司錢,費Q事煩。

第三日,三叔970 EVO無貨(心諗未玩我啦!呢一張都沒貨?!係呢一個時候覺得佢水Q我!),轉佢推果隻m2 SSD

第四日,如果沒記錯,佢推果張顯卡沒貨,叫我直上3080..........
真心佢真係當人水魚呀?!

原本未講要換3080前:張list$13xxx,改到第3日都已經變左$17000
而家佢推果張又話沒???真傻定係假癡呀??
一張list,要4日先查到邊D有貨,邊D無貨?真係當人傻既咩?
最後都係要走出去自已買件!最唔想就係走來走去嫁啦!
作者: opclk99    時間: 2021-1-22 11:32 PM

作者: 一頁進擊的綿羊    時間: 2021-1-22 11:59 PM

引用:
原帖由 jerome2003008 於 2021-1-22 11:26 PM 發表

幫公司搞幾台D新電腦比同事,廢Q事出去搵硬件,就去終磚既網上執硬件。
老實講,都知幾期硬件因疫情同礦工等等既事搞到好多都沒貨,之但係佢地既手法真係當人地係傻既。
1月13號係佢地個官網砌左張list出來,係whatsapp度比訂單號碼佢,問佢D野有沒貨。
一開始就講張asus rtx 3060ti沒貨,轉第2張,錦唔出奇呀,未換佢推既其中一 ...
我之前比張list佢睇 佢都話有啲冇貨 有啲就話叫我轉其他嘢 跟住我冇理到 所以唔知跟住會發生咩事
作者: lesteroot_2006    時間: 2021-1-24 01:25 AM

大鋪砌大價, 細鋪砌細價, 去邊間自己諗!!
作者: xieling    時間: 2021-1-24 06:11 AM

引用:
原帖由 一頁進擊的綿羊 於 2021-1-21 11:30 AM 發表

budget$3000
買部廠機 唔使煩,唔需要考慮 畀邊一間舖頭砌機!

再講就算係大鋪都想賺你多一點錢, 所以沒有話黑唔黑店, 問題係你對電腦硬件呢方面嘅知識 有沒有!

如果你對電腦呢方面嘅知識有一定程度, 去二手電腦零件店買零件自己砌都可以添!

但係如果你電腦知識唔多, 最安全嘅做法就係買部廠機返嚟用, 有什麼事嘅就打電話去 找廠機代理跟進維修!

在我認為黑店的定義, 就係原本同你講好咗 價錢及砌到什麼硬件, 之後就砌一部早兩代  嘅 二手硬件 賣畀你( 簡單啲就係貨不對版), 呢啲先至真正係黑店!

作者: 李私煙    時間: 2021-1-24 11:45 AM

3000蚊想砌咩🤣🤣
作者: leungmanman    時間: 2021-1-24 11:48 AM

涉及Windows License成本問題不如去買廠機喇,$3000 budget砌條鐵咩?
作者: 一頁進擊的綿羊    時間: 2021-1-24 12:10 PM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-1-24 11:48 AM 發表

涉及Windows License成本問題不如去買廠機喇,$3000 budget砌條鐵咩?
有咩推介呀ching
作者: leungmanman    時間: 2021-1-24 12:21 PM

引用:
原帖由 一頁進擊的綿羊 於 2021-1-24 12:10 PM 發表

有咩推介呀ching
去Dell hk官網大把$3000以上的選擇
作者: alee001    時間: 2021-1-24 12:24 PM

琴日去SSP有間鋪話文書價錢電競享受喎...
作者: leungmanman    時間: 2021-1-24 12:29 PM

引用:
原帖由 alee001 於 2021-1-24 12:24 PM 發表

電競享受,你問吓佢Rtx3060 ti.賣幾錢呀?好像你比$5000人家亦未必賣比你,
作者: alee001    時間: 2021-1-24 12:43 PM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-1-24 12:29 PM 發表

電競享受,你問吓佢Rtx3060 ti.賣幾錢呀?好像你比$5000人家亦未必賣比你,
現貨3070賣$68XX;3090賣$10K多啲,我嗒咀同個客講買廠機好過(3070賣$17K)...
作者: hingppt    時間: 2021-1-24 10:05 PM

引用:
原帖由 一頁進擊的綿羊 於 2021-1-21 11:30 AM 發表

budget$3000
砌電腦一定是去灣仔298
作者: dovelet    時間: 2021-1-29 04:10 PM

我都想買部$3000左右的砌機, 我見到 pricx.cxx.hk <電腦砌機> 有i5, 8G, SSD, 唔知信唔信得過?
作者: 股市係我提款機    時間: 2021-1-29 10:34 PM

3000有點難攪,用內顯都難攪,睇下有無高手出到
作者: 股市係我提款機    時間: 2021-1-29 10:36 PM

引用:
原帖由 dovelet 於 2021-1-29 04:10 PM 發表

我都想買部$3000左右的砌機, 我見到 pricx.cxx.hk <電腦砌機> 有i5, 8G, SSD, 唔知信唔信得過?
網上砌機只去非馬,其他絕不要接觸
作者: kingkong_hk    時間: 2021-1-29 11:14 PM

引用:
原帖由 leungmanman 於 24-1-2021 11:48 發表

pentium J
作者: leungmanman    時間: 2021-1-30 07:20 AM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2021-1-29 11:14 PM 發表

pentium J
又嚟 J?一陣間又你又比人話(爆妹的分身)冬蟲夏草又無鳩謂喇
作者: 股市係我提款機    時間: 2021-1-30 12:56 PM

Pentium J, 是唔是用來打 JJ 的?
作者: 大隻老系你    時間: 2021-1-30 06:06 PM

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-1-30 12:56 PM 發表

Pentium J, 是唔是用來打 JJ 的?
砌J?
作者: lesteroot_2006    時間: 2021-1-31 01:27 AM

3000買notebook啦,有芒有鍵盤touch pad一應俱全
作者: simon_mme    時間: 2021-2-1 09:22 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2021-1-24 12:21 PM 發表

去Dell hk官網大把$3000以上的選擇
X2 ,平價文書機一定買現成套裝機。玩砌機預算唔夠左就右就仲難搞。
作者: kk9029    時間: 2021-2-2 02:54 PM

引用:
原帖由 dovelet 於 2021-1-29 04:10 PM 發表

乜都唔識就買廠機啦,包埋正版windows

Vostro 3681
HK$2,999HK
第10代 Intel® Core™ i3-10100 處理器

Windows 10 家用版 64位元 英文

8GB, 1x8GB, DDR4, 2666MHz
3.5吋 1TB 7200rpm SATA 硬碟
作者: 破曉微涼    時間: 2021-2-4 01:45 AM

引用:
原帖由 jerome2003008 於 2021-1-22 11:26 PM 發表

一開始就講張asus rtx 3060ti沒貨,轉第2張,錦唔出奇呀,未換佢推既其中一 ...
可能好多呢D傻仔中蕉 如同網上騙案,大把昂9仔
作者: 黄金工程    時間: 2021-2-4 09:17 AM

引用:

budget$3000
1. 3000唔得,建議買3千8比較穩陣。
(如同搭短途的士,阻人做生意,唔伏你先至奇。)

(當看見店員對你陰陰嘴笑時,知道有伏就已經太遲。
正常香港待客態度唔會有表情。
如有表情,一定發自內心,忍唔到笑的情況下展露的笑容。)

2.  邊間最伏?
入了貨, 很久也未曾賣得出的電腦商鋪,
逼於無奈,只能出售並不是最新一期的舊有貨品。

不過,如有客要專門找比較比較舊版本的貨,
去對應他們的電腦用途,找他們就有得買到心頭好了。

(所以都係當有顧客需要買才入貨,
就不怕入了貨而無人買。)

3. 邊間「最不伏」?
高登某間大店。

作者: 黄金工程    時間: 2021-2-4 09:33 AM

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2021-1-29 10:36 PM 發表

網上砌機只去非馬,其他絕不要接觸
會不會因顧客被發現有不同的政治傾向,而畀個「伏」字給顧客?
作者: 股市係我提款機    時間: 2021-2-4 11:40 AM

引用:
原帖由 黄金工程 於 2021-2-4 09:33 AM 發表

不會的
作者: earth008    時間: 2021-2-5 11:49 AM

引用:
原帖由 alee001 於 2021-1-24 12:24 PM 發表

用pc看电競比赛直播,享受好正常,佢冇骗你
作者: 滿滿液晶膠袋    時間: 2021-2-5 02:07 PM

自己砌啦,都唔難
作者: 園田都市線    時間: 2021-2-9 01:07 PM

引用:
原帖由 黄金工程 於 2021-2-4 09:33 AM 發表

黃店要人嗌光時 入到曱甴MeWe群先畀discount 甚至咁先會畀offer就好打極都有限
作者: 真.錦馬超    時間: 2021-2-9 05:01 PM

引用:
原帖由 園田都市線 於 2021-2-9 01:07 PM 發表

黃店要人嗌光時 入到曱甴MeWe群先畀discount 甚至咁先會畀offer就好打極都有限
打死我,我都唔信黃人去黃店會有著數囉,黃店最出名嘅,就係搵黃人笨。

所以無論係買乜都好,我一定唔會幫襯黃店

作者: 園田都市線    時間: 2021-2-9 07:18 PM

引用:
原帖由 真.錦馬超 於 2021-2-9 05:01 PM 發表

打死我,我都唔信黃人去黃店會有著數囉,黃店最出名嘅,就係搵黃人笨。

所以無論係買乜都好,我一定唔會幫襯黃店
識做生意一定係去扮黃
水班黑青一鑊甘