標題: 無扇係統能同有扇相比嗎? [打印本頁]

作者: finfin    時間: 2020-2-26 12:09 PM     標題: 無扇係統能同有扇相比嗎?

最近想砌部腦,
上網找機箱見到有些機箱話是全鋁,無風扇靜音的。
想問下呢種箱掂唔掂架?
係咪真係可以做到有風扇一樣效果?

作者: leungmanman    時間: 2020-2-26 12:47 PM

係呀無風扇鋁箱散熱一流的,專For 9900k 和Ryzen AMD 3900x和RTX 2080ti用的,仲有一張顯卡唔够塞够兩張亦可以。
作者: subming    時間: 2020-2-26 07:54 PM

鋁機箱也可加風扇
作者: 股市係我提款機    時間: 2020-2-26 11:17 PM

無扇散熱可以同有扇一樣? 咁依個世界就唔洗風扇啦, 唔好玩啦
作者: productdesigner    時間: 2020-2-26 11:32 PM

貴機箱同貴風扇可以靜到無風扇咁
作者: GamingAce01    時間: 2020-2-27 12:57 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-26 12:47 PM 發表

係呀無風扇鋁箱散熱一流的,專For 9900k 和Ryzen AMD 3900x和RTX 2080ti用的,仲有一張顯卡唔够塞够兩張亦可以。
樓主想BBQ,可以聽佢講,我就唔太建議。
要記住CPU係件過百度嘅嘢,係靠散熱降至70~度,無風扇的話,散熱器好容易到極限
作者: 令狐椒    時間: 2020-2-27 12:59 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-26 11:32 PM 發表

睇環境啦, 如夜晚室內唔開冷氣, 仍然聽得到貴風扇的"靜音".
作者: leungmanman    時間: 2020-2-27 07:45 AM

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 12:57 AM 發表

樓主想BBQ,可以聽佢講,我就唔太建議。
要記住CPU係件過百度嘅嘢,係靠散熱降至70~度,無風扇的話,散熱器好容易到極限
當然不用機殼風扇喇,CPU用貓頭鷹12a塔式風扇,顯卡用渦輪式風扇,將機籠内熱空氣全部抽出,在天氣冷的時候可以當暖爐用一舉兩得。
作者: GamingAce01    時間: 2020-2-27 09:24 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-27 07:45 AM 發表

當然不用機殼風扇喇,CPU用貓頭鷹12a塔式風扇,顯卡用渦輪式風扇,將機籠内熱空氣全部抽出,在天氣冷的時候可以當暖爐用一舉兩得。
cpu 嘅熱空氣喺機箱裏面,而顯卡用熱空冷卻就如用火機降溫,有風扇就最好啦
作者: leungmanman    時間: 2020-2-27 09:41 AM

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:24 AM 發表

cpu 嘅熱空氣喺機箱裏面,而顯卡用熱空冷卻就如用火機降溫,有風扇就最好啦
其實貓頭鷹雙風扇拍跳,機尾那12cm 風扇作用已經不大,火牛風扇向主底板吸氣亦可以減輕機籠熱量,
作者: GamingAce01    時間: 2020-2-27 09:44 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-27 09:41 AM 發表

其實貓頭鷹雙風扇拍跳,機尾那12cm 風扇作用已經不大,火牛風扇向主底板吸氣亦可以減輕機籠熱量,
好多機箱都係火牛風扇吸外面空氣,叫下置火牛
作者: leungmanman    時間: 2020-2-27 09:48 AM

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:44 AM 發表

好多機箱都係火牛風扇吸外面空氣,叫下置火牛
我見好多鋁箱構造有點簡單,機箱無火牛冚擋住,將火牛風向底板内籠問題不難解決。好我像圖中火牛向上向下安裝自己話時。

圖片附件: 1582768191469.jpg (2020-2-27 09:49 AM, 460.79 KB) / 該附件被下載次數 3

作者: GamingAce01    時間: 2020-2-27 09:57 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-27 09:48 AM 發表

我見好多鋁箱構造有點簡單,機箱無火牛冚擋住,將火牛風向底板内籠問題不難解決。好我像圖中火牛向上向下安裝自己話時。
螺絲不對位
作者: leungmanman    時間: 2020-2-27 10:55 AM

引用:
原帖由 GamingAce01 於 2020-2-27 09:57 AM 發表

螺絲不對位
上下都有螺絲孔,實裝到的
作者: chaolininin    時間: 2020-2-27 05:05 PM

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 26/2/2020 23:17 發表

無扇散熱可以同有扇一樣? 咁依個世界就唔洗風扇啦, 唔好玩啦
睇你用乜cpu,用R5 2600/65W的就可以啦,睇你用途係乜,打機就一定唔得
作者: chaolininin    時間: 2020-2-27 05:09 PM

引用:
原帖由 finfin 於 26/2/2020 12:09 發表

最近想砌部腦,
上網找機箱見到有些機箱話是全鋁,無風扇靜音的。
想問下呢種箱掂唔掂架?
係咪真係可以做到有風扇一樣效果?
無風扇靜音機箱,只適合用來作music server,如果睇戲睇得耐都唔得,除非你在外加把巴蕉扇吹入箱內。用65W的cpu就可以了,文書上網無問題。

作者: subming    時間: 2020-2-27 11:49 PM

無風扇作散熱原理同暖爐一樣
作者: finfin    時間: 2020-2-29 01:29 AM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-26 11:32 PM 發表

請問有無好介紹?
作者: productdesigner    時間: 2020-2-29 10:53 AM

最重要係機箱可以安裝Fuild-dynamic bearing(流體動壓軸承)機箱風扇,啲貴機箱牌子通常有,1200RPM時得18.7dBA
我隻係Nzxt,機箱用SGCC Steel,熱浸鋅鋼板(SGCC)較電鍍鋅鋼板(SECC)有一優點,SECC折彎與斷面極容易生鏽,相同條件下SGCC抗鏽性能好得多。
引用:
原帖由 finfin 於 2020-2-29 01:29 AM 發表

請問有無好介紹?
https://www.gamersnexus.net/guid ... bearing-differences

Lifespan & Noise: Fluid-dynamic fan bearings have the greatest lifespan -- ranging anywhere from 100,000 hours on the low end (40-70C) to upwards of 300,000 hours, depending on the fan selected. These hours are all projections from tests performed in reliability labs, of course, which simulate the stress a fan would receive by using varied test methodologies -- but that's an entirely different article.
Fans using fluid-dynamic setups remain very quiet throughout the entirety of their life. As a quick comparison, two fans that we used in our noise level test rig are spec'd like this:
Bearing SpecSleeveFluid/Hydro
Operating RPM (Controlled)1200RPM1200RPM
Noise Level (Variable)~22dBA~18.7dBA
Operating Temperature (Controlled)50C50C

作者: finfin    時間: 2020-2-29 12:10 PM

我在淘寶就找到這無扇機箱, 比你地睇下點?

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a312a.7700824.w10275495-18908636917.1.2ecc42863sET51&id=554602465350

圖片附件: O1CN01V8lDCE1XQUIYxHsvM_!!80652918.jpg (2020-2-29 12:10 PM, 19.31 KB) / 該附件被下載次數 2

作者: finfin    時間: 2020-2-29 12:12 PM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-29 10:53 AM 發表

最重要係機箱可以安裝Fuild-dynamic bearing(流體動壓軸承)機箱風扇,啲貴機箱牌子通常有,1200RPM時得18.7dBA
我隻係Nzxt,機箱用SGCC Steel,熱浸鋅鋼板(SGCC)較電鍍鋅鋼板(SECC)有一優點,SECC折彎與斷面極容易生鏽,相同條件下SGCC抗鏽性能好得多。

https://www ...
個箱好大部下, SMALL都唔細.
作者: leungmanman    時間: 2020-2-29 12:14 PM

引用:
原帖由 productdesigner 於 2020-2-29 10:53 AM 發表

https://www ...
原來有人属意呢啲超迷你的itx機箱,可以講你寫得咁長編大論原來都係廢話。
作者: productdesigner    時間: 2020-2-29 12:30 PM

不如叫佢買部Intel NUC 9 Extreme算數,唔駛煩

看仔細 Intel NUC 9 Extreme “Ghost Canyon” 最強 i9-9980HK 與獨顯 GPU 迷你電競主機
https://news.xfastest.com/intel/74876/intel-nuc-9-extreme-ghost-canyon-nuc-i9-9980hk/
引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-29 12:14 PM 發表

原來有人属意呢啲超迷你的itx機箱,可以講你寫得咁長編大論原來都係廢話。

作者: PnPnL    時間: 2020-2-29 12:59 PM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-2-29 12:14 PM 發表

"有人"諗野不嬲都係咁騎呢,你都吾係初次同佢交手...
作者: productdesigner    時間: 2020-2-29 01:23 PM

睇其中一個comment,外殼50度加多幾度,開半粒鍾可以殺死肺炎病毒,一物2用,用得過

预定等了5个多月收到货,感觉真的漫长,比老板的营销演讲还要漫长😂。 箱子符合预期,磨砂手感丝般顺滑。各部件公差控制的很好,没有出现螺丝孔位或是零件拼装对不齐的问题。细节部分存在微小掉漆现象。 随手装了个速龙200ge的配置,双烤温度稳定在76度附近,可以接受,外壳摸上去在50度上下,不到烫手的程度。热管再仔细点安装的话应该能再降点。  优点: 喜欢就好。 吐槽: 外包装实在太简易了,毫无保存价值。 配的螺丝尺寸欠考虑,只安装单层散热头时没有短螺丝可以用,最后从自己的备货里找螺丝装上去的。 2.5英寸盘位不如UP2那样好看,而且设计时可能忘记考虑主板挡板边缘突出的部分,导致如图竖装或者安装两块硬盘时会被挡板边缘挡住,对不齐螺丝孔无法安装。
引用:
原帖由 finfin 於 2020-2-29 12:10 PM 發表

我在淘寶就找到這無扇機箱, 比你地睇下點?

https://item.taobao.com/item.htm?spm=a312a.7700824.w10275495-18908636917.1.2ecc42863sET51&id=554602465350

作者: chaolininin    時間: 2020-2-29 04:17 PM

引用:
原帖由 subming 於 27/2/2020 23:49 發表

無風扇作散熱原理同暖爐一樣
無風扇機箱不是用來打機的,普通上網,文書唔熱的
作者: chaolininin    時間: 2020-2-29 04:31 PM

我用緊這個箱,MATX 板,Ryzen 5 2600,加張無風扇Low profile 顯卡,music server 用途,睇片都得

裝好就是這樣

作者: finfin    時間: 2020-3-1 01:00 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-2-29 04:31 PM 發表

我用緊這個箱,MATX 板,Ryzen 5 2600,加張無風扇Low profile 顯卡,music server 用途,睇片都得

裝好就是這樣
https://www.mediacenterworld.nl/contents/media/l_streacom ...
你部機箱唔錯喎, 邊度買呀? 咩價錢?
作者: finfin    時間: 2020-3-1 01:11 AM

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-2-29 12:59 PM 發表

"有人"諗野不嬲都係咁騎呢,你都吾係初次同佢交手...
個網入面一樣有大機箱,
https://fanless.world.taobao.com/?spm=2013.1.1000126.3.617e3a66KEgj7y
我只係用其中一個機箱來比大家睇,
就算要細機箱又有乜咁騎呢? 百貨有百客.
作者: leungmanman    時間: 2020-3-1 08:02 AM

引用:
原帖由 finfin 於 2020-3-1 01:00 AM 發表

樓上好幾位都是電硬資深Member,呢啲遊花園空話,真係小嚟呢套喇。
作者: chaolininin    時間: 2020-3-1 08:52 AM

引用:
原帖由 finfin 於 1/3/2020 01:00 發表

淘寶早兩年買,唔便平,以前約2000,現在貴了很多
https://tianjingsm.tmall.com/category-1306211649.htm?spm=a1z10.1-b.0.0.2d1f3123T0Lhj2&search=y&catName=Streacom%A3%A8%CB%BC%EE%A3%BF%CD%A3%A9
作者: chaolininin    時間: 2020-3-1 08:54 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 1/3/2020 08:02 發表

樓上好幾位都是電硬資深Member,呢啲遊花園空話,真係小嚟呢套喇。
你有無用過這種無風扇電腦先,用無用過便說遊花園??這種電腦是用來玩影音的。

作者: leungmanman    時間: 2020-3-1 09:08 AM

我要買鋁質車身私家,大佬呀有Tesla,勞士萊斯,賓利,Audi 啲問題咁闊自己都唔知想要乜?要電動要超豪華係兩碼子金錢付出的,套用某人說法,百貨應百客你都要講明要什麼要求喇。
作者: leungmanman    時間: 2020-3-1 09:10 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 08:54 AM 發表

你有無用過這種無風扇電腦先,用無用過便說遊花園??這種電腦是用來玩影音的。
玩咁細部,不如買Dell迷你廠機包Windows㖭。https://www.dell.com/zh-hk/work/shop/%E6%A1%8C%E4%B8%8A%E5%9E%8B%E9%9B%BB%E8%85%A6/dell-optiplex-7070-micro/spd/optiplex-7070-micro/opt7070mff-d17800shk
作者: leungmanman    時間: 2020-3-1 09:13 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 08:54 AM 發表

IN Win迷你鋁箱我自己都砌過好幾部,只得CPU fan一把

圖片附件: 1583025195346.jpg (2020-3-1 09:13 AM, 473.02 KB) / 該附件被下載次數 3

圖片附件: 1583025195394.jpg (2020-3-1 09:13 AM, 432.68 KB) / 該附件被下載次數 5

作者: chaolininin    時間: 2020-3-1 09:52 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 1/3/2020 09:13 發表

IN Win迷你鋁箱我自己都砌過好幾部,只得CPU fan一把

人哋無風扇機箱是玩音響,就是因為風扇噪音干擾聲音。整個鋁箱是散熱器,仲有電源是用線性供電,不用開關電源。這種電腦一樣可以當普通文書用,這箱換底板代都唔使換。

作者: leungmanman    時間: 2020-3-1 10:12 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 09:52 AM 發表

人哋無風扇機箱是玩音響,就是因為風扇噪音干擾聲音。整個鋁箱是散熱器,仲有電源是用線性供電,不用開關電源。這種電腦一樣可以當普通文書用,這箱換底板代都唔使換。 ...
呢啲咪要當事人說明自己什麼要求,要玩遊戲上網同人世界大戰又係另一種配搭,淨係加一張RTX 2080ti成個架構尺寸火牛已經不一樣的。
作者: PnPnL    時間: 2020-3-1 10:30 AM

引用:

點解吾係樓主兜,變左係你?
但樓主好似冇正面回應...
作者: PnPnL    時間: 2020-3-1 10:37 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-1 10:12 AM 發表

呢啲咪要當事人說明自己什麼要求,要玩遊戲上網同人世界大戰又係另一種配搭,淨係加一張RTX 2080ti成個架構尺寸火牛已經不一樣的。
其實當事人只係up過無扇細機箱,又冇up用途,有mood米同佢吹兩野,認真就輸了...
作者: leungmanman    時間: 2020-3-1 02:34 PM

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-3-1 10:37 AM 發表

其實當事人只係up過無扇細機箱,又冇up用途,有mood米同佢吹兩野,認真就輸了...
星期日返正得閒咪上來吹下水囉,
作者: leungmanman    時間: 2020-3-1 07:27 PM

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-3-1 10:37 AM 發表

你嗰兩位老友護航員潛埋水㖭
作者: chaolininin    時間: 2020-3-1 08:00 PM

引用:
原帖由 PnPnL 於 1/3/2020 10:37 發表

我咪噏咗無風扇用途囉,打機一定唔得。
樓主應想知的是無風扇電腦好唔好得過有風扇
作者: finfin    時間: 2020-3-2 02:35 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-1 08:02 AM 發表

你到底想表達啲咩?
我而家搵緊適合機箱, 任何資料我都覺得有用都會睇,
你到底對我呢個POST有咩唔滿意?!
作者: PnPnL    時間: 2020-3-2 09:35 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 08:00 PM 發表

你又吾係"有人",佢吾中意up乜用途,你估佢打機跟住向e個方向up米又係一廂情願姐

個caption有comon sense(齋用heat sink或透過機箱散熱)都知冇可能啦,大家都係玩下吹水姐

作者: PnPnL    時間: 2020-3-2 09:39 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-1 07:27 PM 發表

你嗰兩位老友護航員潛埋水㖭
"有人"夜深strike back啦!
又可以繼續吹水呀!

作者: leungmanman    時間: 2020-3-2 10:13 AM

引用:
原帖由 PnPnL 於 2020-3-2 09:39 AM 發表

"有人"夜深strike back啦!
又可以繼續吹水呀!
有人臨門扯開話題,又話未諗定買乜喎!玩電腦買手表五花八門,大家都係電硬VIP級別 member呢空泛廢話同小朋友講可以的。
  好像玩Rolex有金表鋼表,金鋼表,粉紅金,運動款休閒款,咁你自己落門市慢慢揀喇,啲護航員都未知人家要求就出來又話大又話細又話玩音響,仲有個話機箱防銹功能好,人哋當你傻仔點鳩你都未知。
作者: PnPnL    時間: 2020-3-2 10:34 AM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-2 10:13 AM 發表

有人臨門扯開話題,又話未諗定買乜喎!玩電腦買手表五花八門,大家都係電硬VIP級別 member呢空泛廢話同小朋友講可以的。
  好像玩Rolex有金表鋼表,金鋼表,粉紅金,運動款休閒款,咁你自己落門市慢慢揀喇,啲護航員都未知人家要求就出來又話大又話細又話玩音響,仲有個話機箱防銹功能好,人哋當你傻仔點鳩你都未知。 ...
...hehe...自己未試過用電腦做主導接駁音響玩到出神入化,不過可能佢想說"有人"入局卦

音響都有玩下,不過吾會用電腦做主導,只用NAS做media,用stereo AMP聽歌,用另一部7.1 AMP睇下movie
作者: finfin    時間: 2020-3-2 12:26 PM

開條題目問下野都要比人串,
唔鐘意咪唔好答囉, 而家踩到你條尾咩?
作者: Morningsky    時間: 2020-3-2 12:36 PM

我有一部機用來做home theatre pc依家就正正係行緊100%靜音,包括無風扇牛同無風扇cpu,因為底板係連u的(ASRock j4105 itx),睇戲同文書工作绝對冇問題
作者: finfin    時間: 2020-3-2 01:19 PM

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-3-2 12:36 PM 發表

我有一部機用來做home theatre pc依家就正正係行緊100%靜音,包括無風扇牛同無風扇cpu,因為底板係連u的(ASRock j4105 itx),睇戲同文書工作绝對冇問題
可以講下係咩機殼嗎?
作者: alee001    時間: 2020-3-2 03:14 PM

HiFi機箱係用道管連接CPU/GPU同鋁片機箱所以唔駛風扇散熱,一般全鋁機箱同膠機箱一樣都須要風扇否則焗死機...
作者: Morningsky    時間: 2020-3-2 03:31 PM

引用:
原帖由 finfin 於 2020-3-2 01:19 PM 發表

可以講下係咩機殼嗎?
係聯力的HTPC機箱,呢一隻
https://www.techpowerup.com/65185/lian-li-launches-new-muse-htpc-cases-c36-and-c37

作者: finfin    時間: 2020-3-2 06:00 PM

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-3-2 03:31 PM 發表

係聯力的HTPC機箱,呢一隻
https://www.techpowerup.com/65185/lian-li-launches-new-muse-htpc-cases-c36-and-c37
黃金唔多覺有呢個款,
不過外型唔夠靚仔。
作者: finfin    時間: 2020-3-2 06:03 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 08:52 AM 發表

淘寶早兩年買,唔便平,以前約2000,現在貴了很多
https://tianjingsm.tmall.com/category-1306211649.htm?spm=a1z10.1-b.0.0.2d1f3123T0Lhj2&search=y&catName=Streacom%A3%A8%CB%BC%EE%A3%BF%CD%A3%A9 ...
好似唔錯!又夠靚仔,價錢再諗諗。
作者: finfin    時間: 2020-3-2 06:21 PM

我而家用緊呢部,
但就有風扇的,
http://www.origenae.co.kr/en/htpc_s8.htm

新砌的呢部如何?不過都係有風扇,細少少,又有imon display。

http://www.origenae.co.kr/en/htpc_m10.htm

作者: chaolininin    時間: 2020-3-2 06:26 PM

引用:
原帖由 PnPnL 於 2/3/2020 10:34 發表

...hehe...自己未試過用電腦做主導接駁音響玩到出神入化,不過可能佢想說"有人"入局卦

音響都有玩下,不過吾會用電腦做主導,只用NAS做media,用stereo AMP聽歌,用另一部7.1 AMP睇下movie ...
大把人用電腦玩 CAS,只是你自己唔知,去音響網參考下,好聲軟件有HQ player,JPlay, JRiver,還有調校電腦—軟件。還有人用2013/2016 server來玩。
作者: chaolininin    時間: 2020-3-2 06:29 PM

引用:
原帖由 PnPnL 於 2/3/2020 09:35 發表

你又吾係"有人",佢吾中意up乜用途,你估佢打機跟住向e個方向up米又係一廂情願姐

個caption有comon sense(齋用heat sink或透過機箱散熱)都知冇可能啦,大家都係玩下吹水姐 ...
現時已經貼哂相出來你都話無可能。你都可以話無可能做server。
作者: chaolininin    時間: 2020-3-2 06:31 PM

引用:
原帖由 finfin 於 2/3/2020 12:26 發表

開條題目問下野都要比人串,
唔鐘意咪唔好答囉, 而家踩到你條尾咩?
咪係,有D人未見過就話無可能,香港/大陸其實很多人都這樣玩緊影音。
無風線只為不想風扇的EMI/噪音在音場背景出現
作者: Morningsky    時間: 2020-3-2 06:56 PM

引用:
原帖由 finfin 於 2020-3-2 06:00 PM 發表

黃金唔多覺有呢個款,
不過外型唔夠靚仔。
呢款係差唔多十年前買的,係樣衰D但用料十足
作者: PnPnL    時間: 2020-3-2 06:56 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-2 06:26 PM 發表

大把人用電腦玩 CAS,只是你自己唔知,去音響網參考下,好聲軟件有HQ player,JPlay, JRiver,還有調校電腦—軟件。還有人用2013/2016 server來玩。
e d都吾係新事物,邊會吾知
知同去玩係兩回事

其實同我點玩音響冇關係,係"有人"吾想up件架生用很邊姐

作者: chaolininin    時間: 2020-3-2 08:01 PM

引用:
原帖由 PnPnL 於 2/3/2020 18:56 發表

e d都吾係新事物,邊會吾知
知同去玩係兩回事

其實同我點玩音響冇關係,係"有人"吾想up件架生用很邊姐
我不是講咗畀樓主聽嗎???係你自己無溫書,又話無可能,唔知又話唔去玩,知就唔會話無可能無風扇啦,仲死撐。
作者: PnPnL    時間: 2020-3-2 08:59 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-2 08:01 PM 發表

我不是講咗畀樓主聽嗎???係你自己無溫書,又話無可能,唔知又話唔去玩,知就唔會話無可能無風扇啦,仲死撐。
其實我冇就"有人"用吾用風扇落任何comment或某人伸過頭過來up"某人"用電腦玩音響有吾妥,吾知你邊隻c眼見到或聼到呢?

建議你6番上去溫一溫書

作者: finfin    時間: 2020-3-3 01:19 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-2 06:31 PM 發表

咪係,有D人未見過就話無可能,香港/大陸其實很多人都這樣玩緊影音。
無風線只為不想風扇的EMI/噪音在音場背景出現
不過機箱大細同外型真係同價錢掛鈎。
作者: kingkong_hk    時間: 2020-3-3 11:24 AM

引用:
原帖由 chaolininin 於 1-3-2020 20:00 發表

唔係架,純水冷都係冇fan, 不過要桶水同pump
作者: PnPnL    時間: 2020-3-3 01:45 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-3 11:24 AM 發表

水冷都吾係新野,不過細箱用吾著,要玩外置又多舊魚...

不過佢玩音響電腦吾"知"咯

作者: alee001    時間: 2020-3-3 02:02 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-3 11:24 AM 發表

水冷冇風扇...如果分身機或水塔冇風扇你估仲散到熱?
作者: kingkong_hk    時間: 2020-3-3 02:13 PM

引用:
原帖由 alee001 於 3-3-2020 14:02 發表

水冷冇風扇...如果分身機或水塔冇風扇你估仲散到熱?
散到,睇下幾大缸水
作者: alee001    時間: 2020-3-3 02:21 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-3 02:13 PM 發表

散到,睇下幾大缸水
幾大水缸有乜用...暖水可降溫?
作者: kingkong_hk    時間: 2020-3-3 02:51 PM

引用:
原帖由 alee001 於 3-3-2020 14:21 發表

幾大水缸有乜用...暖水可降溫?
行室外U形管囉
作者: alee001    時間: 2020-3-3 02:56 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-3 02:51 PM 發表

行室外U形管囉
( ̄ー ̄;
作者: kingkong_hk    時間: 2020-3-3 03:10 PM

引用:
原帖由 alee001 於 3-3-2020 14:56 發表

( ̄ー ̄;
冇fan之嘛,冇話唔比其他方法
作者: yyingyying    時間: 2020-3-3 03:11 PM

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-3-2 12:36 PM 發表

C兄,想請詳叫冇風扇牛,吾該你
作者: Morningsky    時間: 2020-3-3 03:56 PM

引用:
原帖由 yyingyying 於 2020-3-3 03:11 PM 發表

你網上搜尋一下 "fanless psu" 就知了
普通牛因為AC轉DC效能較低所以有部分轉左做熱能,需要加一把風扇散熱,而冇風扇牛因效率高所以唔駛用風扇而達至100%靜音,但用料相對$$$
作者: yyingyying    時間: 2020-3-3 03:58 PM

引用:
原帖由 Morningsky 於 2020-3-3 03:56 PM 發表

普通牛因為AC轉DC效能較低所以有部分轉左做熱能,需要加一把風扇散熱,而冇風扇牛因效率高所以唔駛用風扇而達至100%靜音,但用料相對$$$ ...

作者: kialoa    時間: 2020-3-5 10:18 PM

應該不能比的
作者: chaolininin    時間: 2020-3-6 02:59 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 3/3/2020 14:13 發表

散到,睇下幾大缸水
無風扇機箱裝唔到水塔,前一頁有相睇。
玩音響,有揼都會有EMI干擾,除非是外置揼+獨立外置電畀個揼。
作者: chaolininin    時間: 2020-3-6 03:05 PM

引用:
原帖由 yyingyying 於 3/3/2020 15:11 發表

無風扇牛就像notebook那樣,機內用一隻pico DC-ATX电源供電,機外用notebook的外置牛,12V~20V/15A。

下圖便是pico DC-ATX电源

作者: chaolininin    時間: 2020-3-6 03:10 PM

引用:
原帖由 Morningsky 於 3/3/2020 15:56 發表

普通牛因為AC轉DC效能較低所以有部分轉左做熱能,需要加一把風扇散熱,而冇風扇牛因效率高所以唔駛用風扇而達至100%靜音,但用料相對$$$ ...
請看第六頁我貼出的電源,我自己不是用開關牛,我是用線性牛,傳統環牛那種。
下圖這種

作者: subming    時間: 2020-3-6 03:16 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 6/3/2020 14:59 發表

玩音響,有揼都會有EMI干擾,除非是外置揼+獨立外置電畀個揼。
同一時間裡面、人只能夠聽到最大既聲、呢d咁輕幑既聲在播放音樂果陣聽不到的
作者: chaolininin    時間: 2020-3-6 03:27 PM

引用:
原帖由 subming 於 6/3/2020 15:16 發表

同一時間裡面、人只能夠聽到最大既聲、呢d咁輕幑既聲在播放音樂果陣聽不到的
有很多噪音在背景,還有EMI令音色變差的,尤其是開關牛,影響非常大,你去音響網看看他人點講你便知。
作者: kingkong_hk    時間: 2020-3-6 03:36 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 6-3-2020 14:59 發表

用泳池呢?

https://www.youtube.com/watch?v=zFrCwaCTHqY
作者: subming    時間: 2020-3-6 04:04 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 6/3/2020 15:27 發表

有很多噪音在背景,還有EMI令音色變差的,尤其是開關牛,影響非常大,你去音響網看看他人點講你便知。
音響硬件係無可備免有噪音存在、所以稱得上音響的硬件要求既信噪比一定係高、就是信號同噪音比例咁大自然在收聽中聽不到有响度既噪音聲
作者: arcadiang    時間: 2020-4-15 04:54 PM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-2 10:13 AM 發表

好像玩Rolex有金表鋼表,金鋼表,粉紅金,運動款休閒款,咁你自己落門市慢慢揀喇,啲護航員都未知人家要求就出來又話大又話細又話玩音響,仲有個話機箱防銹功能好,人哋當你傻仔點鳩你都未知。 ...
死啦我一直都以為講緊intel平板電腦㖭
作者: arcadiang    時間: 2020-4-15 04:59 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-6 02:59 PM 發表

有邊一粒電子產品 係冇EMI ?
作者: arcadiang    時間: 2020-4-15 05:55 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-3-6 03:36 PM 發表

用泳池呢?

https://www.youtube.com/watch?v=zFrCwaCTHqY
不如唔好講散熱問題啦! 點樣可以住到一間有泳池嘅屋仲好啦😛😛😛
作者: arcadiang    時間: 2020-4-22 09:39 PM

引用:
原帖由 chaolininin 於 2020-3-1 09:52 AM 發表

人哋無風扇機箱是玩音響,就是因為風扇噪音干擾聲音。整個鋁箱是散熱器,仲有電源是用線性供電,不用開關電源。這種電腦一樣可以當普通文書用,這箱換底板代都唔使換。 ...
擴音機裏面都有風扇…………
作者: kingkong_hk    時間: 2020-4-23 10:18 AM

引用:
原帖由 arcadiang 於 15-4-2020 17:55 發表

不如唔好講散熱問題啦! 點樣可以住到一間有泳池嘅屋仲好啦😛😛😛
重點係正明無扇可以好過有扇,點搞個泳池出來就睇個人能力

另外,液態氮冷凍都可以冇風扇
作者: jet3333    時間: 2020-4-23 11:44 AM

I tested to take out the fan, but with heat sink.......
no ok , when CPU achieved 100C,,,,,,
merely,  shut down  only   
作者: arcadiang    時間: 2020-4-24 07:32 PM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-4-23 10:18 AM 發表

重點係正明無扇可以好過有扇,點搞個泳池出來就睇個人能力

另外,液態氮冷凍都可以冇風扇
液態氮……………… 你玩幾多分鐘貨仔呀……
作者: kingkong_hk    時間: 2020-4-24 08:55 PM

引用:
原帖由 arcadiang 於 24-4-2020 19:32 發表

液態氮……………… 你玩幾多分鐘貨仔呀……
有錢就唔係問題
作者: arcadiang    時間: 2020-4-25 05:00 AM

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2020-4-24 08:55 PM 發表

有錢就唔係問題
你呢個唔係燒錢嘅問題!是燒腦嘅問題!😱😱😱😱
作者: 一頁可愛的草稿    時間: 2020-4-25 07:22 AM

作者: kingkong_hk    時間: 2020-4-25 10:21 AM

引用:
原帖由 arcadiang 於 25-4-2020 05:00 發表

你呢個唔係燒錢嘅問題!是燒腦嘅問題!😱😱😱😱
呢個項目燒腦嗎?

https://youtu.be/iQ1zSTkOFTA
作者: soilvvang    時間: 2020-4-25 12:17 PM

引用:
原帖由 leungmanman 於 2020-3-1 09:13 AM 發表

你這種是鋅鐵箱,不是鋁,點比較
作者: soilvvang    時間: 2020-4-25 12:19 PM

引用:
原帖由 alee001 於 2020-3-2 03:14 PM 發表

HiFi機箱係用道管連接CPU/GPU同鋁片機箱所以唔駛風扇散熱,一般全鋁機箱同膠機箱一樣都須要風扇否則焗死機...
同那些大鄉里講,最少八年前已有很多人用無風扇玩靜音睇戲。
作者: soilvvang    時間: 2020-4-25 12:25 PM

引用:
原帖由 arcadiang 於 2020-4-22 09:39 PM 發表

擴音機裏面都有風扇…………
很多power amp無風扇的,只靠鋁箱散熱。av amp有風扇,但多數都不會自動著。
作者: arcadiang    時間: 2020-4-25 05:11 PM

引用:
原帖由 soilvvang 於 2020-4-25 12:25 PM 發表

很多power amp無風扇的,只靠鋁箱散熱。av amp有風扇,但多數都不會自動著。
……………… 真空管要煲添……………………😁😁😁😁
作者: 前期老工人    時間: 2020-5-1 08:19 AM