• 瀏覽: 1,952
  • 回覆: 25
引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2024-2-13 12:22 發表

e隻未用過,不過性價比高卦,大6名牌都多人用,應該吾錯卦...
可否只買一隻?
樓上有人話最少兩隻才用到?
但官方話一隻可擴到80平方

引用:
原帖由 Christ20230606 於 2024-2-13 12:25 發表

可否只買一隻?
有一隻賣,八百幾,兩隻套裝一千五百幾,平d
若一隻cover吾到死位,就要入多一隻,會比貴百幾咯

死位多數很邊緣位置,如果果d地方冇人停留就可以不理

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2024-2-13 12:46 發表

有一隻賣,八百幾,兩隻套裝一千五百幾,平d
若一隻cover吾到死位,就要入多一隻,會比貴百幾咯

死位多數很邊緣位置,如果果d地方冇人停留就可以不理
Ic, thanks 

引用:
原帖由 Christ20230606 於 2024-2-13 13:35 發表

Ic, thanks 
mesh 主要係提供一個簡易方式在一個複雜環境使用多於一個router 或及AP. 主要係提供簡易連接, wifi roaming.
簡易連接即唔需懂network 知識就可建立一個有無綫router, AP(wifi 接點)嘅有綫無綫網絡, 每個router或AP都可以用有綫或無綫連接.   呢個網絡提供wifi roaming功能, 即自動選取最強wifi 作手機連綫, 並在其中的router 或ap 失效時自動連其他連接點, 無縫使用wifi. 
用一個, 兩個, 或更多個mesh router, 或者同牌子但唔同型號, 可視乎環境而定, 包括尾房接收困難, 多層獨立屋嘅連接問題都可以解決, 有錢就得, 基本上即插即用.
要注意有D mesh 會分主路由(router) 同輔助路由, 呢種就一定起碼要買一個主路加其他輔助路先可以組mesh. 冇分就一個一個買都得.

引用:
原帖由 SOMA1963 於 2024-2-13 19:41 發表

mesh 主要係提供一個簡易方式在一個複雜環境使用多於一個router 或及AP. 主要係提供簡易連接, wifi roaming.
簡易連接即唔需懂network 知識就可建立一個有無綫router, AP(wifi 接點)嘅有綫無綫網絡, 每個router或AP都可以用有綫或無綫連接.   呢個網絡提供wifi roaming功能, 即自動選取最強wifi 作手機連綫, 並在其中的rou ...
Thanks 

樓主在打算放 mesh router 的位置,關上房門(如有),用手機 Wi-Fi 接收主 router 是否暢順,有沒有窒。每間屋間隔,電磁波衰減都不一樣。如果放 mesh router 位置是死位,接收唔到 Wi-Fi,又沒有 ethernet 組 mesh,是解決唔到問題的

引用:
原帖由 dooropener 於 2024-2-14 06:40 發表

樓主在打算放 mesh router 的位置,關上房門(如有),用手機 Wi-Fi 接收主 router 是否暢順,有沒有窒。每間屋間隔,電磁波衰減都不一樣。如果放 mesh router 位置是死位,接收唔到 Wi-Fi,又沒有 ethernet 組 mesh,是解決唔到問題的
終極solution當時係直接很主router拉一條網綫去死位(如房間)再駁2nd router放wifi啦

引用:
原帖由 Christ20230606 於 2024-2-13 12:25 發表

可否只買一隻?
如果一隻搞得掂嘅,就用一隻強勁訊號嘅WiFi router 搞掂啦!
考慮Mesh WFI?嘅就係因為一隻Router唔夠覆蓋

引用:
原帖由 dooropener 於 2024-2-14 06:40 發表

現在關上房門,
用手機按 Wi-Fi 接收主 router 只收到一格 wifi, 但 load 不到 website

引用:
原帖由 Christ20230606 於 2024-2-14 22:21 發表

現在關上房門,
用手機按 Wi-Fi 接收主 router 只收到一格 wifi, 但 load 不到 website
我屋企尾房的情況好似樓主,兩度石屎牆,一大櫃,一衣櫃阻隔,手機接收 Wi-Fi 極差。尾房是主人房,電視要睇 Netflix,MyTV SUPER,用 Wi-Fi 窒到睇唔倒。受環境及美觀限制,廳的主路由器擺位唔可能放喺尾房附近。

我的解決方法喺 homeplug 過渡,解決部份問題,最終拉網線入尾房(大工程),電視行以太網。手機連 mesh 路由器 Wi-Fi,主路由器和 mesh 路由器用網線連接

引用:
原帖由 PnPnL^ 於 2024-2-13 12:15 發表

用得homeplug又要很房放wifi,當然要安多一件router先有wifi,所以若有舊router就可以利用埋佢,冇就要入多一件router啦
市面有很多 homeplug 帶 Wi-Fi

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]