• 瀏覽: 3,185
  • 回覆: 7
click去電腦chrome, Firefox,  edge 瀏覽器,全部無反應,部電腦係咪中左毒? 點解決好呢? 謝謝各位幫忙。

全部都開唔到肯定係系統問題,估計都係賴左野。
備份個人資料及重要資料後,format及重新安裝過系統會最簡單。

咁請問應該安裝那一個防毒軟件才無咁容易中毒呢?

引用:
原帖由 朱投炳 於 2023-1-21 08:49 發表
全部都開唔到肯定係系統問題,估計都係賴左野。
備份個人資料及重要資料後,format及重新安裝過系統會最簡單。

引用:
原帖由 amor75 於 2023-1-21 10:12 發表

如果用win10基本上內置防毒都夠用,部機定期更新,不要關更新,沒有防毒是萬能的

引用:
原帖由 amor75 於 2023-1-21 01:45 發表
click去電腦chrome, Firefox,  edge 瀏覽器,全部無反應,部電腦係咪中左毒? 點解決好呢? 謝謝各位幫忙。
試過,chrome同edge一開,就全空白,白色,但Firefox冇事, download 過都唔得,最後重裝,唔想用Firefox,又唔習慣。

引用:
原帖由 東方紅 於 2023-1-24 04:59 發表

試過,chrome同edge一開,就全空白,白色,但Firefox冇事, download 過都唔得,最後重裝,唔想用Firefox,又唔習慣。
有網友曾經話我知chrome與edge係用同一架構,所以我試過係chrome裝某啲第三方擴充插件會影響edge。
未必係中毒,可以試係chrome或edge unintall所有擴充插件或可回覆正常?

引用:
原帖由 alee001 於 2023-1-29 13:23 發表

有網友曾經話我知chrome與edge係用同一架構,所以我試過係chrome裝某啲第三方擴充插件會影響edge。
未必係中毒,可以試係chrome或edge unintall所有擴充插件或可回覆正常?
應該係,但都費事勞神去搞,re-install算數,正常插件我都只裝ad-blocker,冇裝其他嘢,他re-install後,同步番個chrome,又一切正常,亦唔剷插件,所以未必一定關插件事,可能自動更新咗啲唔知咩影響到就真。
如果係插件,同步番應該一樣會空白的。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]