• 瀏覽: 3,058
  • 回覆: 14
部機load到底版牌子畫面,下一個畫面正常應該係windows畫面跟住入桌面,但windows 畫面都load唔到,黑屏,實際上個mon仍然有著熄燈見到著左全黑,mouse keyboard仍然著燈,有無師兄知咩事

我自己懷疑會唔會我個harddisk玩完,壽終正寢,因為都用左13年,但bios仲認到個硬碟,我可以點試係咪個硬碟問題

有無裝 WINDOWS 手指? 重裝 WINDOWS 排除軟件問題先,

肯定不是軟件問題, 先攪硬件

有可能軟件問題,導致呢個情況?但部機最近1個月都應該無裝咩新軟件

引用:
原帖由 bb0008 於 2022-11-24 13:26 發表
部機load到底版牌子畫面,下一個畫面正常應該係windows畫面跟住入桌面,但windows 畫面都load唔到,黑屏,實際上個mon仍然有著熄燈見到著左全黑,mouse keyboard仍然著燈,有無師兄知咩事

我自己懷疑會唔會我個harddisk玩完,壽終正寢,因為都用左13年,但bios仲認到個硬碟,我可以點試係咪個硬碟問題
13年真係應該玩完了。

認到唔代表用到,認到hardware,但磁頭同碟已經損耗嚴重,一樣讀唔到。

你試下boot cd 或usb得唔得?

建議重插硬碟及顯卡線,唔得可嘗試BIOS內進行硬件檢查,後先考慮重裝或用舊硬碟新裝…

換SSD而家平

引用:
原帖由 bb0008 於 2022-11-24 13:26 發表

試吓換咗底板粒CR2032鋰電先,再唔得先換SSD

引用:
原帖由 bb0008 於 2022-11-24 13:33 發表
有可能軟件問題,導致呢個情況?但部機最近1個月都應該無裝咩新軟件
有可能軟件問題.

尤其是 windows 被迫更新都試過導致類似情況.

開機進入黑屏一段時間後,長按關機鍵直到熄機,再斷電源一陣,重插電,再開機試。

再唔得就斷電,重插Ram、Ssd、Hdd、Sata線等睇下,或Hdd、Ssd有問題,亦唔排除之前更新仲未完全,可開機挿住等佢一段時間。

岩岩重新插d線,跟住開機著底版燈風扇郁3秒又自動熄機又開機3秒熄機不斷重覆,咩情況??

再插多次線,無開機關機了,不過都係入唔到window。補充一下,全黑屏前,大慨有5秒係黑屏但左上角有條白線眨眨下,好像cmd唔打野但有條線係個個位眨眨下咁

引用:
原帖由 bb0008 於 2022-11-24 17:59 發表
岩岩重新插d線,跟住開機著底版燈風扇郁3秒又自動熄機又開機3秒熄機不斷重覆,咩情況??
壞底板, 其實你所有野都太舊, 應該安排依部機退役了

引用:
原帖由 bb0008 於 2022-11-24 18:30 發表
再插多次線,無開機關機了,不過都係入唔到window。補充一下,全黑屏前,大慨有5秒係黑屏但左上角有條白線眨眨下,好像cmd唔打野但有條線係個個位眨眨下咁
試下入去BIOS自我check硬件就知邊度壞…

試下入 safe mode,

Windows 10 入 safe mode 的方法:

見 windows logo 時, 強行熄電源, 重覆三次,

再開機, 正常就可以選擇入 safe mode

唔該晒咁多位,真係harddisk死左,插係第二部機到,剩係睇到一個drive,另一個raw左,正常方法就咁copy&paste都搬唔到野,慢到嘔初初只好搬d重要野加埋得幾十mb,最尾用軟件急救,救埋raw左個drive d野,幾千個file有10零個file救唔返算係咁

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]