• 瀏覽: 127,363
  • 回覆: 23
  • 追帖: 2
+2
本主題由 uweva-0 於 2022-9-23 17:26 移動
一般可以幫你舒緩痕癢,但如果想效果好又唔怕痴立立用隻油些立些就會好好多架

Only soothing, not exactly a viable solution. Reason, eczema causes flaking of outer skin layer, hence loss of water. My 94 yo uses Fancyl as body wash. Myself, using Grandpa oatmeal soap. Avoid any soap that's alkaline.Slightly acidic is more favourable. Diet is important, avoid canned/processed foods. 

引用:
原帖由 alexanderplk 於 2022-9-25 12:10 發表
Only soothing, not exactly a viable solution. Reason, eczema causes flaking of outer skin layer, hence loss of water. My 94 yo uses Fancyl as body wash. Myself, using Grandpa oatmeal soap. Avoid any s ...
用囗水抹可以不痕,但是每天飲少許太歲水

我都有濕用在個兩件產品好咗好多,今晚返屋企影俾你睇

可以架

治標不治本

引用:
原帖由 城市儷人 於 2022-9-24 07:44 發表
長遠應該睇中醫調理
唔睇中醫都應該要戒口,戒雞戒辛辣。
雖然應該好多人唔信。

引用:
原帖由 等完又等 於 2022-9-23 18:21 發表
最近一轉天氣濕疹又發作, 去睇醫生佢又係開啲類固醇藥膏同叫我自己得閒買啲Body Cream嚟用 , 乜用Body Cream真係可以止痕咩
每人體質唔同,每支cream成份又唔同,
結論 : 試左眯知囉

引用:
原帖由 等完又等 於 2022-9-23 16:51 發表
最近一轉天氣濕疹又發作, 去睇醫生佢又係開啲類固醇藥膏同叫我自己得閒買啲Body Cream嚟用 , 乜用Body Cream真係可以止痕咩
試下大陸皮炎平吖,好好用,我濕疹都系用呢只,不過要睇個人

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]