• 瀏覽: 617
  • 回覆: 10
呢2年疫情期間, 多左時間用電腦/WFH, 每樣都掂D 咁. 個疫情唔似會完咁, 學習要繼續

打算下半年學下用Linux, 同埋考張砂紙. 見有張CERT 叫Linux LP , systematic 有得學
https://www.systematic.com.hk/lpi.htm

唔知難唔難呢?
好似話有D host 可以比人雲端咁用LINUX, 唔使自己裝?

5 千幾咁貴? 

linux  有好多分枝, 一般用 Ubuntu 或 mint 。

想讀呢類課程入行係完全冇用,見工唔承認呢類資格

it人工低既2、3萬一個月,普遍都5~8萬,美國基本上年薪100萬美金都有,不過冇料好易穿煲

你冇心學係完全無可能入到呢行賺錢,見工求其問你幾個簡單問題,答唔到就返屋企等電話,慢慢等second in。仲要係呢類播錄影既網上課程,業餘學下野冇問題,增長下見識,當玩下,我夠膽保證呢類on9 bootcamp畢業見工一定唔請

有d課程教埋你見工會被問乜問題,叫你背答案,矇混過關請左你都冇用,兩個月內必炒

我有朋友駛左幾萬讀課程,考左個催眠師資格(不受承認),見工根本完全0幫助,原先仲話自己想做註冊臨床心理學家或者物理治療師

引用:
原帖由 status 於 2022-6-24 03:09 AM 發表
你冇心學係完全無可能入到呢行賺錢,見工求其問你幾個簡單問題,答唔到就返屋企等電話,慢慢等second in。仲要係呢類播錄影既網上課程,業餘學下野冇問題,增長下見識,當玩下,我夠膽保證呢類on9 bootcamp畢業見工一定唔請

有d課程教埋你見工會被問乜問題,叫你背答案,矇混過關請左你都冇用,兩個月內必炒
純粹有個目標咁學野。 自學係無憑證話自己識/有玩過

其實都可以唔讀course慢慢學,youtube,bili都有資源

但就咁睇個考試內容都幾豐富,都唔易應付...

引用:
原帖由 煙民母親生賤種 於 2022-6-24 02:44 AM 發表
5 千幾咁貴? 

linux  有好多分枝, 一般用 Ubuntu 或 mint 。
d IT course出面讀係咁上下
未計考試費。 一係自學完齋考,但自學無人guide住點學

我以前用過Ubuntu,但用gui 多過打command。。。

睇過本台灣的書就用CentOS教
systematic 就話用fedora
應該分別不大掛。。

Linux 分 server 及 workstation, workstation 基本上冇乜嘢要學,自己上網搵個 distribution 裝完,行 GUI 好簡單。基本上識裝及基本設定 Windows 已經搞掂。
Linux server 學嚟冇乜用,第一:你會唔會自己屋企起部server 做 mail, web, file,  SQL?唔會學咗都只係純理論冇實戰。第二:一般工商業主要用 MS server 產品,極小用 Linux server。表面上慳咗好多買 License 錢,但難請 IT 人做 maintenance, 外判亦貴及少選擇。相反,用 MS 係貴但易搵人做維修。即係你業餘學咗,你公司亦無用武之地。

引用:
原帖由 duncan9394 於 2022-6-24 09:44 AM 發表
Linux 分 server 及 workstation, workstation 基本上冇乜嘢要學,自己上網搵個 distribution 裝完,行 GUI 好簡單。基本上識裝及基本設定 Windows 已經搞掂。
Linux server 學嚟冇乜用,第一:你會唔會自己屋企起部server 做 mail, web, file,  SQL?唔會學咗都只係純理論冇實戰。第二:一般工商業主要用 MS ...
就係唔想只係識gui, 本身macbook都用過下terminal, 想識多樣野

我大約明你意思,即係其實學左都要配番其他應用先真係有用 。。。

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-6-23 17:00 發表
呢2年疫情期間, 多左時間用電腦/WFH, 每樣都掂D 咁. 個疫情唔似會完咁, 學習要繼續

打算下半年學下用Linux, 同埋考張砂紙. 見有張CERT 叫Linux LP , systematic 有得學
https://www.systematic.com.hk/lpi.htm

唔知難唔難呢?
好似話有D host 可以比人雲端咁用LINUX, 唔使自己裝?
呢間好似教得幾好,notes 好易明。

p.s 十幾年前讀過佢"實用電腦全科證書課程"

引用:
原帖由 Zzlaz 於 2022-6-24 10:56 發表

就係唔想只係識gui, 本身macbook都用過下terminal, 想識多樣野

我大約明你意思,即係其實學左都要配番其他應用先真係有用 。。。
systematic 好似係教CentOs linux, linux和 java j2ee課程,除八大外,坊間好似好少有電腦中心有教。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]