• 瀏覽: 1,389
  • 回覆: 27
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Susan﹏汪汪 於 2021-6-10 09:45 PM 發表

如果你事前知道啲發票有固定格式
簡單做的話可以用手機現成嘅 text regenize api
攞到啲字呀keyword呀就處理到
其實依家好多商用printer都有OCR,只係要分類內容麻煩啲,但個別行業會有格式處理功能免分人手分類。

熱賣及精選
引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-6-10 02:26 PM 發表

如果就你上面情況,使用方法大慨如下:
1: 要個 server 例如:vps,大慨每月3-4百蚊都好夠用,再加個 域名例如:abc.com 域名一年大慨1百蚊樓下。如果 server vps 放內地,要申請備案
2: 揀左要既 erp,響 server裝左,之後,睇吓功能夠唔夠……

大慨就上面,仲有好多其他,例如,日常維護,資料備份等等
我唔識系統嘢,我地本身有server, website,同內地office有個平台,但只係基本upload文件大家睇到

引用:
原帖由 montue 於 2021-6-10 10:22 PM 發表

我唔識系統嘢,我地本身有server, website,同內地office有個平台,但只係基本upload文件大家睇到
咁你係諗住upload文件就當比左錢定點?

如果係簡簡單單upload文件就當作比左錢,咁都可以唔需要駁payment
呢個情況就係前面話「記低張單,比邊個,幾錢,日期這些文件上payment資料」呢個case

引用:
原帖由 alee001 於 2021-6-10 10:16 PM 發表

其實依家好多商用printer都有OCR,只係要分類內容麻煩啲,但個別行業會有格式處理功能免分人手分類。
Printer有OCR應該方便啲
成疊紙放落入紙位,等部機自己一張張咁scan

引用:
原帖由 Susan﹏汪汪 於 2021-6-10 08:02 PM 發表

入帳紀錄一係就人手輸入
一係就自動輸入

自動輸入即係收款時自動做紀錄
呢個係online payment
唔係就咁普通一個簡單會計軟件就做到
因貨係以外幣價賣,而且銀碼都大,而家係內地買家直接匯入我地香港外幣戶口,所以係人手對statement,如果用第三方軟件收錢,我估買家未必接受

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-6-10 02:12 PM 發表

erp 市面上有好多開源,例如 odoo,如果大陸都用,可以搵一個叫赤龍 erp⋯⋯大多數裝完就可以⋯⋯
但呢類軟件可唔可以自己改design 版面,例如invoice格式

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-6-10 02:33 PM 發表

功能方面,由於係開源,其實可以搵部機或server裝黎試吓先再揀都可以⋯⋯
呢個唔係好明,外行人,我唔識點試

引用:
原帖由 montue 於 2021-6-12 04:09 AM 發表

但呢類軟件可唔可以自己改design 版面,例如invoice格式
當然可以例如 odoo這款比較常用

引用:
原帖由 montue 於 2021-6-12 04:10 AM 發表

呢個唔係好明,外行人,我唔識點試
可以去 odoo 官方登記個免費試用賬號,然後試用相關 erp⋯⋯

odoo 主要分2類
1. 社區版,例如:我自己 download 自己裝響自己 server⋯⋯全部自己黎,個 cost 主要係自己 server錢⋯⋯這個要靠自己技術或公司IT人員技術

2. 線上版,odoo 佢地有 saas服務,即係佢地裝響 odoo server,提供賬號比人用,這個是收費的,按用戶每月收費,例如用 CRM $140港紙1個月,accounting $140, inventory $140等等,佢有超多功能的⋯⋯

其他市面都係大慨這些模式

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-6-12 07:07 AM 發表

可以去 odoo 官方登記個免費試用賬號,然後試用相關 erp⋯⋯

odoo 主要分2類
1. 社區版,例如:我自己 download 自己裝響自己 server⋯⋯全部自己黎,個 cost 主要係自己 server錢⋯⋯這個要靠自己技術或公司IT人員技術

2. 線上版,odoo 佢地有 saas服務,即係佢地裝響 odoo server,提供賬號比人用,這個是收費的,按用戶每月收費,例如用 ...
如自己搞有冇話要每年 upgrade?賣斷?

引用:
原帖由 montue 於 2021-6-12 09:33 AM 發表

如自己搞有冇話要每年 upgrade?賣斷?
開源odoo即係唔洗錢就可以用套軟件

但有咩事都自己負責
例如setup server自己搞、backup自己搞

引用:
原帖由 林珍兒 於 2021-6-12 07:07 AM 發表

odoo 主要分2類

2. 線上版,odoo 佢地有 saas服務,即係佢地裝響 odoo server,提供賬號比人用,這個是收費的,按用戶每月收費,例如用 ...
咁自己裝大概幾錢?

引用:
原帖由 montue 於 2021-6-12 07:39 PM 發表

咁自己裝大概幾錢?
如果自己有電腦或server,自己裝唔駛錢呀,open source 可以自己下載。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]