• 瀏覽: 2,552
  • 回覆: 10
  • 追帖: 2
想請教, 媽媽屋企十年前裝修,做左入牆喉,屋外拉 lan 線到屋內牆身制位,現在想改 光纖 入喉
請問難唔難拉到呢?怕拉到中途拉唔到,變左lan 又用唔到,光纖又穿唔到
謝指教

你諗住自己拉光纖,係的話可以試下將光纖綁實係LAN線尾,由LAN線頭拉起,即係利用LAN帶條光纖,但唔包得架。
如果係諗住由寬頻工人去拉,咁你死左條心,除非你大裝修爆哂牆,否則只會同你拉明線。

我是中國病毒
引用:
原帖由 新型冠狀病毒 於 2021-2-21 11:24 PM 發表

你諗住自己拉光纖,係的話可以試下將光纖綁實係LAN線尾,由LAN線頭拉起,即係利用LAN帶條光纖,但唔包得架。
如果係諗住由寬頻工人去拉,咁你死左條心,除非你大裝修爆哂牆,否則只會同你拉明線。
因為合約到期,想轉公司,問過街站sales ,佢話如果有入牆喉,師父會試幫手拉線

但師兄你都講得岩,如果個師父 hea 我話拉唔到,一定要明線,我都吹佢唔漲

自己揾裝修師傅拉定條光纖綫,如果你條喉只有lan線,應該冇難度。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火爆判官 於 2021-2-21 11:35 PM 發表

因為合約到期,想轉公司,問過街站sales ,佢話如果有入牆喉,師父會試幫手拉線

但師兄你都講得岩,如果個師父 hea 我話拉唔到,一定要明線,我都吹佢唔漲
我最近都裝修叫C父做條暗喉

回覆 引用 TOP

唔駛諗下,寬頻佬上到黎望一望,就話唔得,唔會幫你試拉....
第一個師傅上到黎,就有透視眼咁。話塞左。要明線。仲話要你自己揾師傅鑽窿..... 我直接話唔裝。
過兩日打黎話叫拎一個師傅上黎。另一個好少少。但都有透視眼話塞左
但可以幫你走明線由門底入..... 整完。
其實門邊有條線囉....
我都想問... 你哋點拉光纖?唔係入喉咩? 點解個個師傅都有透視眼,就話塞?你哋會自己揾裝修師傅拉?拉完至叫寬頻佬上黎?
(因為我下次再轉光纖,真係想喉入線,好睇啲)

引用:
原帖由 打9棒 於 2021-2-23 04:25 PM 發表

唔駛諗下,寬頻佬上到黎望一望,就話唔得,唔會幫你試拉....
第一個師傅上到黎,就有透視眼咁。話塞左。要明線。仲話要你自己揾師傅鑽窿..... 我直接話唔裝。
過兩日打黎話叫拎一個師傅上黎。另一個好少少。但都有透視眼話塞左
我都想問... 你哋點拉光纖?唔係入喉咩? 點解個個師傅都有透視眼,就話塞?你哋會自己揾裝修師傅拉 ...
師兄邊間公司d師父咁懶??

我就係怕佢地hea 我,但我自己屋企幾年前轉用1GB,兩個師父上來又好落力幫我拉過條8芯線

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 打9棒 於 2021-2-23 04:25 PM 發表

我都想問... 你哋點拉光纖?唔係入喉咩? 點解個個師傅都有透視眼,就話塞?你哋會自己揾裝修師傅拉 ...
C兄我同你一樣情況因為我是新居之前已經叫裝修師父幫我做條喉由大門口門口到屋企天花板去牆身到電話盒上(我用PCCW)

下圖裝修師父做條暗喉在門口天花板

屋企天花板

電話盒

引用:
原帖由 lawlapkay 於 2021-2-23 09:32 PM 發表

C兄我同你一樣情況因為我是新居之前已經叫裝修師父幫我做條喉由大門口門口到屋企天花板去牆身到電話盒上(我用PCCW)

點解要到天花,再到牆身。
唔可以直接到牆身?
方便拉線?

引用:
原帖由 打9棒 於 2021-2-24 10:17 AM 發表

點解要到天花,再到牆身。
唔可以直接到牆身?
方便拉線?
這個是可能裝修師父意思,我咕可能條光纖在走廊天花板入屋之後L字形到牆身又 或者我見過一D 辦公室條喉在地下去到牆身

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 火爆判官 於 2021-2-21 04:40 PM 發表

想請教, 媽媽屋企十年前裝修,做左入牆喉,屋外拉 lan 線到屋內牆身制位,現在想改 光纖 入喉
請問難唔難拉到呢?怕拉到中途拉唔到,變左lan 又用唔到,光纖又穿唔到
謝指教
我屋企是村屋,地下已經裝有光纖寬頻,最近1樓完成裝修,已經搬上1樓。裝修1樓時已經要求裝修師傅預先鋪設暗喉,預備光纖和電視天線用一同入屋。因為當時未安排寬頻公司搬遷,師傅只是幫手拉了天線及預埋多1條引線入屋,引線作用是把其後的光纖線拉入屋內的。
好了,萬事俱備,只欠安排寬頻公司搬遷光纖線入屋,可惜,寬頻公司說因為種種原因(不想多說)未能安排搬遷。
最後,自己做埋電訊公司師傅,在淘寶花了80多元人仔買了光織冷接工具及光纖接頭,自己把地下的光纖線及光纖接頭拆除,把光纖線的末端用電線膠布跟預埋的引線貼緊,之後在引線另一端用力慢慢把光纖線拉入屋,真的要用多少力拉線,但不會怕光纖線折斷,一來電訊公司的光纖線都很堅固的,二來有較粗大的引線帶領。工夫完成了一半,下一半是最關鍵的,就是冷接光纖接頭。因為之前自己在網上學習及練習冷接光纖線技巧,冷接光纖變得容易及很快完成,但真的要多少技巧,需要練習的。

最後接駁寬頻機及router,大功告成!

現役設備:
三星 Note9, C5 Pro, MS Surface Pro 4
Garmin Forerunner 920XT, Vivoactive 3, Vivosmart HR+

退役設備:
Note1-8,華為P9,紅米1S-2S,Gear Fit,Gear1,Lenovo P700i,Note 10.1,Nokia C2-03,Nokia 2700,HTC Sensation & HD2,SE Xperia X1

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]