• 瀏覽: 961
  • 回覆: 9
  • 追帖: 1
話說
汪汪以前一直寫開ios

而家寫react native寫到上晒癮
佢components 嘅render method同state分拆開黎
甚至有個pure component 嘅物體都十分不錯

基本上可以好好咁把stateless code同state兩部分分得清清楚楚

只係問題係太多bugs
基本上RN由上至下,左至右,前到後,裡到外都係bugs

又例如有個最近發現嘅bug
個PureComponent佢documents 話明係shadow compare props同state兩個variable
但事實上就算props有個bool value change,都未必會更新畫面

Ios 個swiftui汪汪仲未玩過
係諗住等多兩年先再玩,因為swiftui個FileDocument 都係上年先推出
呢個汪汪寫apps係有需要用到,等多兩年淘汰左舊版ios先再玩swiftui

回覆 引用 TOP

今日同事叫汪汪再繼續刪走個第三方嘅module
其實都係汪汪之前臨時抄舊app介面果時,裝咗舊app用嘅module
果個module就算更新左都係彈Missing font error出嚟
同埋就算個module係github攞好多星都係無意思,bugs都一樣係一大堆

所以基本上寫react native最實際都係自己寫過晒啲嘢仲好
而家大部分複雜嘅components 汪汪都係自己寫晒出嚟,好過用人哋一大堆bugs嘅modules

最緊要係而家keep住係任何一部電腦
係git 攞個project落嚟,行一次yarn install之後就一定compile到

唔似舊果個app咁連vendor自己都唔識點樣去compile

回覆 引用 TOP

呢排天氣凍,大風左。唔好著短裙返工。😊

回覆 引用 TOP

話說

汪汪之前睇react native嘅source code留意到幾得意嘅嘢

React native嘅Image有個blur
雖然睇落好似係gaussian blur
但其實佢係三重box blur, 佢有comment寫話係w3c推薦嘅做法

而佢呢個box blur係用ios 個vImage做計算,所以其實係CPU計

回覆 引用 TOP

你講個bug可能關依樣野事
https://developer.mozilla.org/en-US/docs/Web/JavaScript/Reference/Global_Objects/Object/assign#properties_on_the_prototype_chain_and_non-enumerable_properties_cannot_be_copied
複製內容到剪貼板
代碼:
props = {
a: {
b: true
}
}

prevProps = Object.assisgn({}, props);

props.a.b = false; // prevProps.a.b 都會跟住轉
到 compare 嘅時候就會因為 props.a.b === prevProps.a.b
所以 detect 唔到 props / state change

點解你要assisgn果個prevProps

prevProps係舊props、直接compare就得
唔洗assign

回覆 引用 TOP

https://codeshare.io/amwKmk

SubView 唔會 trigger render
SubView2 會

引用:
原帖由 Qegg 於 2021-1-12 07:37 PM 發表

https://codeshare.io/amwKmk

SubView 唔會 trigger render
SubView2 會
因為React只係做shadow compare
所以佢只要見到inner係同一個object就唔會再check裡面有冇changed

但汪汪講嘅bug係SubView2果個case
按佢documents 講法subview2係會refresh ui
但實際上出現咗個case係有啲情況依然唔識refreshing

回覆 引用 TOP

個 boolean 嚮 redux 入面?

引用:
原帖由 Qegg 於 2021-1-12 09:41 PM 發表

個 boolean 嚮 redux 入面?
冇用redux

其實係類似react native個FlatList有個extraData嘅prop去fix個bug一樣

FlatList佢自己都係、RN個documents話唔用extraData個header同footer唔識自己refresh

回覆 引用 TOP

熱門主題
相關主題
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]