• 瀏覽: 2,772
  • 回覆: 13
因想捐出舊電腦,但要先清除資料,所以求教怎樣處理!

熱賣及精選
拆個harddisk出黎

回覆 引用 TOP

知道可拆 hard disk, 但失了捐的意義!

回覆 引用 TOP

low level format

引用:
原帖由 alph 於 2020-12-17 11:48 AM 發表

low level format
無左os, 失了捐的意義!

引用:
原帖由 白雲飛 於 2020-12-14 12:17 PM 發表

因想捐出舊電腦,但要先清除資料,所以求教怎樣處理!
難.
(或者我唔識)

如果notebook, 有牌子廠機,
好似手機咁, 有「回復原廠」才可以簡單搞定.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-23 04:07 PM 發表

無左os, 失了捐的意義!
如果你嗰啲資料唔太重要,1,打開my document,撳住shift+a,再撳住shift+del,將文件夾入邊所有嘅文件清空曬。

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-23 04:08 PM 發表

難.
(或者我唔識)

如果notebook, 有牌子廠機,
好似手機咁, 有「回復原廠」才可以簡單搞定.
有啲電腦有一張開機cd,入邊有個一鍵還原架,如果有亦都可以做到嘅。但係要咁樣做之前最好先check一下。打個電話去問下你買嗰個電腦嗰間鋪頭,一鍵還原係咪咁嘅。因為亦都有第2d1鍵還原。

引用:
原帖由 alph 於 2021-1-23 04:32 PM 發表

如果你嗰啲資料唔太重要,1,打開my document,撳住shift+a,再撳住shift+del,將文件夾入邊所有嘅文件清空曬。
, 不過..
處理左1/n.

"my document" 只是 under "userprofile" 一個folder,
剩userprofile已經有不少同 level folders.
再講, userprofile是microsoft convention下「一個」儲存用戶資料/設定的地方.
不同installed programs, 另外放開.
重有registry, 不是以harddisk folder形式存放用戶設定.

(用戶個人設定, 包括密碼名稱, 都是個人資料.)

引用:
原帖由 alph 於 2021-1-23 04:37 PM 發表

有啲電腦有一張開機cd,入邊有個一鍵還原架,如果有亦都可以做到嘅。但係要咁樣做之前最好先check一下。打個電話去問下你買嗰個電腦嗰間鋪頭,一鍵還原係咪咁嘅。因為亦都有第2d1鍵還原。
//有「回復原廠」才可以簡單搞定.

就係指呢堆不同方法.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2021-1-23 04:41 PM 發表

, 不過..
處理左1/n.

"my document" 只是 under "userprofile" 一個folder,
剩userprofile已經有不少同 level folders.
再講, userprofile是microsoft convention下「一個」儲存用戶資料/設定的地方.
不同installed programs, 另外放開.
...
唔係好明白你嘅意思。如果你想清埋registry+program,咁樣就要一鍵還原.否則就要format+install os+ driver+ program, 估計都幾個鐘架,太麻煩。

引用:
原帖由 alph 於 2021-1-23 04:47 PM 發表

唔係好明白你嘅意思。如果你想清埋registry+program,咁樣就要一鍵還原.否則就要format+install os+ driver+ program, 估計都幾個鐘架,太麻煩。
我幾帖一直只這意思 :  做足清除, 除了「還原廠設」, 很難.   

("一鍵還原" 是一種還原廠設, 可能有可能無這功能, 看notebook、牌子了)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alph 於 2021-1-23 04:47 PM 發表

你建議的清「my document」, 是清除N份之一.

回覆 引用 TOP

咁你做好人就做多少少
送機之前先剷機,重新按裝個  windows 先送比人咪得囉 

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]